Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gratka23

słaby pokarm a przybieranie na wadze

Polecane posty

Gość gratka23

hej! mam takie pytanie: czy możliwe jest, że mam mało treściwy pokarm, pomimo że moje dziecko przybiera na wadze? sugeruje mi to osoba z bliskiego otoczenia

Gość gratka23
no ja to wiem, ale tyle sie już nasłuchałam od tej osoby, że zgłupiałam i zaczęłam watpić...

spokojnie :) ja też co dzień wysłuchiwałam jakie to mam chude mleko, jak to on się nie moze najeść, bo mleka nie pije, smażonego nie jem, tylko te warzywka i chude gotowane mięsko i skad on ma brac mleczko.....blebleleble a dziecko przez 1 miesiąc życia przytyło mi 1,5 kg! na tym moim "chudym" mleku a obecnie waży prawi 9 kg i to dopiero od jakiegoś miesiąca dostaje coś innego niż moje mleko! a ja cały czas jem tak samo, a nawet mniej rzeczy bo coraz to nowe alergie wychodziły. także jednym uchem wpuść, drugim wypuść podziękuj za rady i rób swoje :D

Gość gratka23
moja teściowa to wrecz twierdzi, że spożywam za mało cukru!! i dlatego moje dziecko płacze

:D :D :D :D :D :D :D :D :D i tyle w temcie :) moja teciowa: przychodzi rano do pokoju, ja karmię: T- on ciągle głodny bo za chude mleko masz Ja - on je bo nie jadł już 1,5 godziny i to jego czas za 2 godziny masuję mu brzuszek bo biedaczek kupki zrobić nie mógł T - on kupy nie robi bo za tłuste mleko masz! no i już nic nie odpowiedziałam, bo tej babie nie dogodzisz :P

Chudy pokarm!!! Brednie tesciowych- echhhh Ja bylam na ostrej diecie - zero nabialu, ryzu,bananow,jablek,kurczaka,wedlin,slodyczy jajek itd. I co? Karmilam i nadal mala karmie:) A ma juz 20 miesiecy. Tesciowa tez sugerowala, ze mam chudy pokarm bo niby ona miala. To sa bzdury i olej je. Karm dziecko i sie nie przejmuj takimi pierdolami. Pozdrwiam:)

Jak już ktoś wcześniej napisał - jeśli dziecko prawidłowo przybiera na wadze, to nie musisz się martwić. Ja miałam tak, że dziecko niby jadło, ale nie przybierało na wadze. No i okazało się, że tego pokarmu miałam za mało. Mimo porad położnej, która stwierdzała, że wszystko ok, że dziecko jest przystawiane prawidłowo itp. Najważniejszym wskaźnikiem jest waga dziecka!

Gość gratka23
dzięki za odpowiedzi :)

Gość muminek_5555
a co w sytuacji jak maluch nie przybiera na wadze? Mój 3 miesięczny synek waży 5 kg, waga urodzeniowa 3,5 kg. przez 6 tyg przybrał zaledwie 0,5 kg. Karmiony był tak często jak zechciał nawet co 30- 40 min jadł dość długo. Lekarze kazali dokarmiać. więc co mleko matki za słabe???? Do tego wszystkiego pojawiła sie nietolerancja laktozy

Przy wszelakiej maści nietolerancji (także na tle alergicznym) bardzo często objawem jest złe przybieranie na wadze. A w jaki sposób rozpoznano nietolerancję laktozy? Czy to nie była diagnoza rzucona ot tak na podstawie krótkiego wywiadu? To nie diagnoza, to droga na skróty.Jakie badania były robione? Lekarz zlecił morfologię, crp, poziom żelaza i mocz? Z wynikami tego typu dopiero zaczyna się gdybania i każdy porządny pediatra zacznie od tego.

Gość muminek_5555
tak mały miał robiona morfologię, oraz poziom żelaza, morfologia wykazała anemię , żelazo niby ok, do tego bardzo luźne stolce, właściweie woda, glośne wypróźnianie się, gazy, bóle brzuszka, płacz , wiercenie się. Często odmawiał brania piersi, ale cierpliwością udawało się go jakoś nakrmić. Aha jescze wysypka na twarzy (czoło , policzki, pachwinki na ciele czyste). Ja jestem na diecie - odstawiłam w całości krowę. Sporo się namęczyłam żeby karmić piersia bo laktacja ruszyła dość późno- udało sie hura i masz kontrola u lekarza i - prosze pani dziecko ma 1 kg niedowagi, jakim mlekiem go pani karmi? - na co ja że piersią.....

To nie musi byc nietolerancja laktozy, może być alergia na cokolwiek, co stale jesz. U nas to był miód i produkty mleczne. Po ich odstawieniu (i pary innych rzeczy, jak pomidory na przykład) kupki się poprawiły, wysypka zniknęła.Zacznij od stosowania diety. Szkoda odstawiać dziecko od piersi na start (chyba, że chcesz zakończyć karmienie piersią).Niestety nie tylko krowa uczula (byłabym przeszcześliwa, gdyby tak było). Uczulać może komnpletnie wszystko, najsilniejsze alergeny to oczywiście krowa, kura (zarówno mięso jak i mleko oraz jaja i wszelkie przetwory z nimi związane). Tak się fatalnie składa, że mleko jest praktycznie wszędzie (także w jasnym pieczywie, herbatnikach, makaronach). Musisz bardzo przeanalizować swoją dietę. Ja przez 4 miesiące jadłam tylko ciemny chleb, gotowaną wieprzowinę, potem doszła kura bo młoda nie reagowała na nią (a również bywa silnym alergenem), jabłka i banany (to też bywa silnym alergenem), marchewkę jadłam i buraki, gruszki, bułki (bo młoda nie reagowała na nie). Niestety. Nauczyłam się, że wieprzowinę można smażyć, gotować, dusić, piec, z jabłkami, bananami, żurawiną, marchewką.

Gość muminek_5555
dzieki, analizuje, staram się analizaować, nie wprowadzam żadnych nowych produktów, z owoców jem tylko jabłka, pije wyłącznie soki jabłkowy czarna porzeczka, herbata, woda, makaronów i ryżu barzo mało , zero jajek, prawie zero słodyczy, głównie ziemniaki, kura, marchew,buraki, od zawsze jem bez soli, czasem to już myślę że to wszystko jest za jałowe, sama mam anemię, schudłam do wagi niższej niż przed ciążą, kiedy zaczęłam brać żelazo w tabletkach mały piszczał jescze bardziej, odstawiłam i na chwil e było lepiej, ale to co dzieje sie teraz trwa od jakiś dwóch tygodni, też mi sie wierzyc nie chce ze mleko matki może byc "za słabe". Za kilka tygodni wracam do pracy ale jescze te parę tygodni chciałam karmic.....

a co gdy dziecko wydaje sie najedzone...jest zadowolone, smieje sie i swietnie spi do tego pokarmu w brud...a mimo to dziecko bardzo slabo przybiera??????? zglupialam...pierwsza corke karmilam 9 miesiecy i bylo swietnie a teraz? chyba dupa:( pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!