Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość talencie kulinarne

co dziś na obiad? Nie mam pomysłu

Polecane posty

Gość adaskost
A tak na marginesie..issunia pisze o rosole z ziemniakami ... ja uwielbiam (takie urozmaicenie czasami) z jakiego rejonu pochodzisz

Gość masajkaaa
Grochówa, kapuśniak i hit sezonu - pomidorówa mojego męża uhhhhh pychota! Właśnie dzwonił, że wrócił z pracy i staje do garów :P Ale mam fajnie.

Gość
makaron z ziemniakami - pierwszy raz o czyms takim slysze. ale jak komus smakuje...;)

Gość rgds
Ja robię gulasz tak: kroję mięso w drobną kostkę, najczęściej jest to mięso wieprzowe od szynki, czasem wołowe. Kroję 1- 2 cebule. Mięso obtaczam w mące i przyprawach albo w samych przyprawach, pieprz, sól, czasem vegeta i słodka papryka mielona albo przeciśniętym czosnkiem. I jak już poleży ze 20 min doprawione to smażę je z cebulą, podlewam wodą, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i duszę pod przykryciem aż zrobi się miękkie. Czasami dodaję utarte na tarce warzywa- korzeń pietruszki, marchew, seler, pokrojony por. Albo paprykę czerwoną, to jak ma być do placków ziemniaczanych ten gulasz. Wtedy doprawiam na ostro, daję dużo przecieru pomidorowego, paprykę świeżą, trochę słodkiej i ostrej papryki w proszku, szczypiorek, czosnek. Zawsze dodaję do gulaszu zioła, świeże albo suszone- bazylię, majeranek, oregano, zioła prowansalskie tylko po troszeczku żeby nie przeprawić i zieleninę- szczypiorek albo koper albo natkę pietruszki. Czasem zagęszczam mąką ziemniaczaną z wodą i zawsze dodaję trochę śmietany słodkiej, tak ze 2 łyżki.A do gulaszu najczęściej ziemniaki, kasza gryczana albo jęczmienna, czasem robię placki ziemniaczane albo kluski śląskie albo kopytka jak mi się chce. Albo makaron gruby np. świderki i zawsze jakąś surówkę.

Gość Limonkaaaaa
Dzięki za gulasz,są jeszcze inne propozycje? Tak w ogóle to-jaki obiad z kaszą? Oprócz gulaszu i krupnika. Chodzi mi o to,że kasza jest zdrowa a mi brakuje pomysłów na nią. Takich dobrych,sprawdzonych. Mam 3 letnie dziecko ,więc tym bardziej powinnam kaszę często podawać.

Gość masajkaaa
Ja mam pomysł na obiad, to taki bardziej studencki (mojej siostry z akademika): smażysz udka z kurczaka, do tego dajesz ryż albo kaszę i polewasz to zupką gorący kubek pomidorową, bez grzanek :D Do tego mogą być buraczki albo surówka.

Gość Mo.ni.ka
Nalesniki po grecku to nic prostszego. Robisz nalesniki i farsz do nich (pomidor, ogórek najlepiej kiszony, ser feta i oliwki jak robisz. Skladasz nalesniki w trojkąty i nadziewasz farszem. Szybkie, sycące ale lekkostrawne. A jak już mamy przepisy studenckie no to przepis mojej kuzynki. Kupujemy nuddle knorr ser x ziolami i robimy nie zupę a danie. Do tego grzanki (tez można kupić) i schabowy. Tez można się najesc a jak policzylismy cenę porcji to wyszło 7.40 zł

Gość gość
jpNgerQNmQl0VobfRRielpbe

Gość gość
Ja wczoraj zrobiłem ten kociołek boloński, bo ktoś podsunął pomysł i wyszło całkiem ok:)