Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość talencie kulinarne

co dziś na obiad? Nie mam pomysłu

Polecane posty

Gość
haha;) dobra, przyznam sie- tez ogladam tvn style, ale tylko nigelle - te laske, ktora robi szybkie zarcie, czasem ma fajne przepisy;) issu - zasmakowaloby ci;) no i to wszystko wyjasnia - ja jestem z mazur, (teraz mieszkam w centrum) i stad te roznice w golabkach:D

Gość sztuka terria
Ja jestem w domu na urlopie macierzyńskim, ale nie mam tej książki, (chociaż też oglądam tvn style :P ) więc z kurzem nie pomogę. A odcinek z kuchenką pamiętam. Wodę się chyba wstawia, czy coś takiego? :)

Ja też zawsze jem gołąbki z ziemniakami :o A dzisiaj na obiad mam nic :o Nie chce mi się gotować :o

Gość masajkaaa
Oscypka próbowałam i za chiny ludowe mi to nie smakuje. Jeszcze jedną potrawę z ziemniaków i mięsa mielonego mi wciskali, w takim wielkim garze, nie pamiętam nazwy. Też mi nie smakowało. Numer z brudną kuchenką: wstawić miskę z wodą i kawałkami cytryny, potem wyczyścić szmatką nawilżoną w tej wodzie. Tylko pikuś taki, że cytryny nie mam w domu i muszę ekstra do sklepu iść.

Gość kuźwa mać
ja mam dziś sos pieczarkowy ziemniaki i ogórek kiszony :) Ja gołąbki robię w sosie pomidorowym i jemy je z chlebem, ale to raczej na kolację, a nie na obiad :)

Gość masajkaaa
Ja oglądam tvn style, bo w sumie innych programów ciekawych nie mamy. I to tylko w sezonie jesienno-zimowym, inaczej szkoda czasu na gapienie się w pudło. Nigella ostatnio robiła truskawki ze śmietaną i pokruszonymi bezami. Obiecałam sobie, że to zrobię i kurcze do dzisiaj nie pamiętam w sklepie o bezach :D

A dzis mam na obiad chińszczyzne. Myślę i myslę co to za danie w garu ci dawali, ale kurcze nie wiem, może prażonke? Na ognisku to robione?

Gość
mmm...a ja uwielbiam oscypki:D pamietam kiedys zjadlam nawet pod gubalowka oscypka z grilla, ociekal tluszczem i byl najlepszy na swiecie:D:D a kwasnicy nie jadlam. faktycznie taka kwasna? jak sie ja robi?

Gość rgds
Ja będę robić dzisiaj zupę koperkową z lanymi kluskami, a na drugie gulasz, młode ziemniaki i surówkę z kapusty pekińskiej, z pomidorem, ogórkiem, papryką, szczypiorkiem i sosem z oleju i octu winnego. Jestem z Małopolski i u nas nie je się gołąbków z ziemniakami. Przynajmniej w mojej rodzinie i u znajomych nigdy się z tym nie spotkałam. Nie przyszłoby mi do głowy takie połączenie, ale różne są zwyczaje niech każdy je jak mu smakuje. Jak robię gołąbki to daję pół na pół mięsa i ryżu, a później duszę je w sosie pomidorowym. Są bardzo sycące i nie potrzebuję dawać żadnych dodatków, ale jakbym np. nie robiła 1 dania, tylko te gołąbki to zrobiłabym do nich prędzej jakąś surówkę niż ziemniaki. A jak robicie krupnik to dajecie do niego tylko kaszę i warzywa, czy ziemniaki też?

Gość masajkaaa
Znaczy ja kocham kapuśniak, ale kwaśnica jakaś dziwna w smaku była. To danie było w wielkim garze, dużo ziemniaków i mięsa mielonego, potem ta góralka to jakoś kręciła (czary mary) i potem wyszła z tego taka brązowa breja. Ale za to bułki z pieca macie dobre ;)

Gość masajkaaa
rgds ja do krupniku zawsze dodaję i kaszy i ziemniaków. Za to rosołu nigdy nie zjadłabym z ziemniakami, za to mój kuzyn obowiązkowo dodaje ziemniaki :o A czy robicie i lubicie potrawkę?

No przepisu na kwasnice ci nie napisze, znajdziesz w necie:), zreszta 1 raz w zyciu robiłam. Nie wiem co to może byc za breja, może jakiś regionalny przysmak dla turystów specjalnie przygotowywany? pewnie w Zakopanem?

Gość masajkaaa
Różne są zwyczaje, to tak jak w Wigilię: my jemy (lub pijemy sam) barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, makaron z makiem, rybę po grecku, smażone normalnie ryby itd. Mój szwagier pochodzi z Warmii i był bardzo zdziwiony, że nie jadamy karpia po królewsku, pijemy kompotu z suszonego czegoś tam, nie mamy kulebiaka i zupy grzybowej.

Gość masajkaaa
Nie, to było w Białym Dunajcu. Na pewno jakieś żarcie lubiane, niedawno przypadkiem luknęłam, że Makłowicz gotował breję w tym swoim obwoźnym programie. Potrawka z ryżem, sos biały z kurczakiem, marchewką i rodzynkami PYCHA

Gość sztuka terria
Ja robię krupnik z ziemniakami zdecydowanie :)

Gość Mo.ni.ka
A ja za oscypka bym się z Kasprowego Wierchu zrzucić dała. Ale tylko za owczego ;). Co do kwaśnicy To nie lubię. Za to jak ostatnio w Bialym Dunajcu byłam to jadlam w ośrodku najlepszą gulaszową na świecie. Dziś rodziców w domu nie ma wiec zrobię sobie nalesniki po grecku-a mi slinka cieknie

Gość masajkaaa
Pewnie, że się da :) Makaron smażysz na patelni z makiem i rodzynkami (takie nadzienie jak do makowca). Ulubione danie mojego taty, podstawa Wigilii w naszym domu.

Gość masajkaaa
Jak się robi naleśniki po grecku? Ja znam tylko naleśniki z dżemem albo z twarogiem polane śmietaną z cukrem.

Ale racja, u nas też na wigilii grzybowa musi byc, i kompot z suszonych owoców za którym nie przepadam.

Gość Limonkaaaaa
Znacie jakiś dobry przepis na gulasz właśnie?

Gość maribel
u mnie będzie dzisiaj grochówka na wędzonym boczku i żeberkach - mąż zje z grzankami a ja z niczym bo jestem na dievie

Gość
u mnie na mazurach nie jadlo sie zupy grzybowej, a na warmii juz obowiazkowo:) makaron z makiem tez, choc nie cierpie tego tak samo jak kompotu z suszonych sliwek (pachnie jak kiepy zalane woda w popielniczce) :D grochowka..pyyyyyyyyycha:D

Gość adaskost
Gołąbki tylko z sosem pomidorowym i z ziemniaczkami mniaaaaaaaaaaaaam:) i koniecznie do sosu trzeba dorzucic kilka suszonych grzybków....