Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość już dawno to zrozumiałam

BOGA NIE MA

Polecane posty

Gość nmnvhfjfjfjgf
Mam - wspanialy ten Twoj bog, skoro od kilkudziesieciu (albo i nie) lat zalezy nasza wiecznosc. I, ze dal nam rozum, a wymaga wiary w rzeczy nieprawdopodobne i od tego uzaleznia nasze wiecznie zbawwienie lub potepienie. Bardzo niesprawiedl;iwy ten bog, skoro dal nam rozum i zdrowy razsadekj, a rozlicza z wiary w rzeczy przedziwne- jak w basniach. Jesli taki jest tego bog - to ja nie chce w niego wierzyc, bo to zadna dobroc i zadna sprawiedliwosc. Ciekawe co zatem stanie sie z czlowiekiem, ktory (hipotetycznie) od dziecka bedzie na bezludniej wyspie i nikt nie uyswiadomi mu istnienia bog (bo niestety sam zaden czlowiek na to nie wpadnie). Albo jak osodzi czlowieka cale zycie glucho - niewidomego, ktory tez w niego nie wierzy, no bo jak? pieprze takiego boga i cale pieklo.

Gość do anioła
czyli ty uwazasz ze mamy wierzyc obojetnie w co, byle wierzyc? wiekszej bzdury to ja nie slyszalam jeszzcze. i moze ta wiara w cokolwiek mnie uchroni od piekla?

Gość nmnvhfjfjfjgf
aniol - a dla mnie, osoby niewierzzacej, ale dobrej i czyniacej dobro i nie krzywdzacej innych tez bedzie laskawy? Bo widzisz, ja nie umiem wierzyc w bajki, niepotwierdzone historycznie, a taka jest biblia. Ale jestem dobra. Bedzie laskaw? sam mi dal rozum i racjonalne myslenie - nie wierze tez we wrozki i inne takie. Zreszta - nie qydaje Ci sie to dziwne, ze czlowiek sam naturalnie nigdy nie wpadlbyu na pomysl istnienia boga (przyklad z bezl;udna wyspa)? nie daje do myslenia, ze od zawsze ktos ta informacje o wierze przekazuje, jak legendy? Ze o wierze dowiedziales sie od czlowieka? Ktos kiedys wymyslil, a teraz przekazuje i nawet zostal;o spisane w biblie. Sam fakt, ze bez pomocy ludzi, czyli istot smiertelnych nigdy nie wiedzialbys o bogu o czyms swiadczy. Ergo - jakby jeden osobnik tego nie zmyslil (pewnie bylo ich wiecej) to ludzkosc nie wierzylaby w zadnego boga:)

Oczywiście... ja mimo tego że jestem katolikiem to uznaje to co on głosi w pewnych kwestiach się z tym nie zgadzam i mimo tego że jestem katolikiem wierze w reinkarnacje ;) ... bo jestem pewny tego że kiedyś ileś lat temu istniał Chrystus ale w to że człowiek może się narodzic na nowo też w to wierze :)

Gość do anioła
nmnvhfjfjfjgf - dobrze mowiesz, popieram calkowicie bo mysle tak samo jak ty. uwazam ze w zyciu nalezy sie kierowac pewnymi zasadami np nie rob innym tego co tobie niemile. wystarczy byc dobrym, uczciwym i otwartym na ludzi i swiat, wiara w boga nie ma tu nic do tego. ja nie robie nikomu krzywdy i tak samo nie chce zeby ktos wyrzadzal krzywde mnie. a to czy ja wierze czy nie to tylko moja sprawa. nie umiem wierzyc w cos czego nie widze. udowodnijcie ze bog istnieje to wtedy uwierze.

Gość nmnvhfjfjfjgf
aniol - no prawdopodobnie istniaj Chrystus:) byl on zwyklym smiertelinkiem, ktory glosil nowa wiare i za to zostal ukrzyzowany:) udowodniono nawet , ze takich Chrystusow bylo kilkadziesiat w tamtych czasacvh, ale ten akurat mial niezly fanclub, bo nawet o nim ksiazke napisali. Reszta miala pecha, nikt nie napisal, ale poginely. Ale jakby bylo inaczej to byc wierzyl w innego heretyka. Mysle ze ten caly Chrystus mial niezl;a umiejetnosc przekonywania:) btw.- jest on jednym z nieliocznych faktow biblijnych, ktory da sie potwierdzic historycznie - ktory jednsk wciaz nie utwioerdza istnienia boga:)

Gość nmnvhfjfjfjgf
do "do aniola" - dokladnie, jak bog moze kazac wierzyc nam w cos czego nie widzimy (jak poldebilom), a potem rozliczac z tego w kwestii wiecznosci....jakbyudowodnil swoje istnienie, to nie byloby klopotu - pokazal sie i wtedy powiedzial - czyncie dobro lub zlo, ale ja was rozsadze. Po temacie. Ale tak to ja sie czuje, jakby ktos sobie ze mna jaja rtobil i traktowal mnie niepowaznie. Jesli chodzi o czynienie dobra - niestety katolicy uwazaja, ze maja na to monopol, a ateisci sa zli. Ja uwazam odwrotnie - katolicyzm wypral umysly ludzi od malego (moj niestety tez), i teraz jako ze ksiadz mowi "jak upadniesz, zgrzeszysz to nic sie nie dzieje, grunt, abys zrozumial blad, podniosl sie i bedzie ok, jestesmy tylko ludzmi", wiec co? katolik moze w zyciu by nie odgadal kolezanki, bo naturalnie czulby, ze to nie fair. Ale kosciol mowi mu "nie martw sie, wyspowiadasz sie", wiec od obgaduje, potem idzie do konfesjonalu i jest czysty jak lza. Katolicyzm niestety tworzy ludzi bez wlasnych zasad moralnych, tylko idacych slepo za kosciolem pod przykrywka, ze gdyby nie to, to wszyscy by sie pozabijali, co jest bzdura. Kazdy czlowiek ma naturalne sumienie (ale skad mamy o tym wiedziec skoro od malego jestesmy prani). Pomijam mordercow itp., ale im nawet jakos wiara nie pomogla.

Gość nmnvhfjfjfjgf
aniol, poleam zainteresowac sie historia. w tamtych czasach KAZDA KOBIETA NIEZAMEZNA BYLA DZIEWICA, wiec dzieci narodzonych z dziewic byla CALA MASA. Poza tym w biblii jest blad jezykowy - dziewica i kobieta maja w jezyku hebrajskim, badz grackim (nie kojarze w jakim juz teraz buyl napisany ten testament) identyczne znaczenie. Tylko od tlumacza dawno temu zalezalo ktore znaczenie wybierze (oczywiscie "kobieta " bylo poprawne). Wybral dziewice i tak sie pociagnelo, az do teraz i teraz tacy niezainteresowani w temacie ludzie jak Ty wierza, ze niejaka Maryja byla dziewica hehe

nmnvhfjfjfjgf marz racje dziewictwo kiedyś oznaczało co innego polecam tajemnice biblii o Eliaszu który opisał statek kosmiczny nawet jest patent tego dlaczego bóg zakazał jeść krew i świnie płazy biblia i medycyna http://209.85.129.132/search?q=cache:1sFVyQaUX_AJ:members.lycos.co.uk/onyx8/ebook/WALTER-JORG%2520LANGBEIN%2520-%2520Tajemnice%2520biblii.doc+Tak+wygl%C4%85da%C5%82a+podobno+maszyna+do+produkcji+manny&cd=10&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a

Gość takZycieJakiePoczatkiDo25lat
POWTARZAM:by żyło się lepiej, wszystkim i tym co mają rodziców niewykształconych i w szkołach nikt im nie pomagał i teraz poniżani całe lata muszą robić najgorsze roboty, i gdy przychodzi kryzys to jeszcze się ich wywala, dobrze, że przynajmniej nie piją i nie palą, choć wiecznie borykają się z lękami i depresją zapłatę za głupich rodziców, tępą rodzinę, szkołę która nie pomagała, tylko faworyzowała tych co im się powodzi i tak, potem życie, które miało gdzieś takich, smutne i żałosne :( ODPOWIEDZ PROSZE W NAWIAZANIU DO BOGA/BOSTW/ITP

jaki kryzys w Polsce nie ma kryzys nie z pół godziny temu na Polsacie gadali a kryzys pasuje tym z rządu by podatki podnieść

Gość cieraa
skoro takie z was matoły to nalezy wam się cierpienie