Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malowana kobita

skorupki jajek

Polecane posty

Gość gość
lub - Ovocalcimag D który zawiera przerobione i przyswajalne skorupki jaj i dodatkowo magnez i witaminę D3 i wszystko w tabletkach .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
skorupki jajek (ale takich z wiejskiej fermy) daje codziennie mojemu pieskowi, labladorowi, na słabe stawy :) Kuracja trwa ponad rok, widać efekty ;) Ludzie, szczególnie Ci, którzy mają problemy ze stawami również powinni je jesc (wystarczy zmielić i jedną łyżke dziennie stosowac )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
co to za rasa "lablador" ? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak długo można jeść skorupki żeby np nie zrobiły sie kamienie na nerkach?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ile jest wapnia w jednej skorupce jajka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kamienie w nerkach nie maja nic wspolnego ze skorupkami jajka,jestes totalnym igorantem zadajac takie ptanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ile wapnia zawiera 1 skorupka ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie je sie skorupek jaj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jakie to żenujące
Ha, ha, ha! Głupota nie boli! Może lepiej ptasie gówno używać?????;D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To uzywaj ptasiego gówna a kto ci broni,ale nie masz prawa krytykowac innech ,bo nie masz pojecia o człowieku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Skorupki jaj nie zastąpią leków na osteoporozę, mogą tylko wspomóc kurację. Zawierają wzmacniający kości wapń (w postaci węglanu wapnia). Jest on jednak gorzej przyswajany niż ten pochodzący z jedzenia. Dlatego najlepszym sposobem na to, by nie dopuścić do choroby, jest picie mleka, jedzenie twarogów i mlecznych napojów fermentowanych (kefir, jogurt).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Skorupki jaj kurzych: niedoceniane źródło wapnia 14 listopada 2010 O roli wapnia i jego znaczeniu dla zdrowia człowieka pisaliśmy w artykule Wapń: potrzebny od dzieciństwa do starości. Cennym, a zarazem niedocenianym źródłem tego ważnego pierwiastka jest skorupa jaja kurzego, z czego mało kto jednak zdaje sobie sprawę. Obecnie ten produkt nie jest w Polsce wykorzystywany na skalę przemysłową i stanowi odpad w produkcji wyrobów spożywczych i stad wylęgowych, będąc problemem zarówno ekonomicznym jak i ekologicznym dla producentów. Ale skorupki można zjeść! Decydując się na spożywanie skorup jaj kurzych dbamy nie tylko o własne zdrowie, ale także o „zdrowie” naszej planety, równocześnie oszczędzając na zakupie drogich suplementów wapnia w aptece. Czy można chcieć czegoś więcej? Życzymy smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Rola i budowa skorupy jaja kurzego Skorupa jaja kurzego powstaje w organizmie kury w procesie biomineralizacji. Jej zadaniem jest ochrona rozwijającego się zarodka przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, umożliwienie mu prawidłowej wymiany gazowej i dostarczenie niezbędnych do rozwoju związków mineralnych, głównie soli wapnia. Skorupa jaja kurzego to naturalny materiał ceramiczny, kruchy, a zarazem wytrzymały. W jej skład wchodzi ok. 5% związków organicznych i 95% związków nieorganicznych (głównie węglanu wapnia) . Udział białek to ok. 1%, kwasy tłuszczowe stanowią 2-4 % skorupy i występują zarówno w postaci lipidów jak i lipoprotein . Ważnym związkiem jest biliwerdyna, pigment nadający skorupie charakterystyczny kolor .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Źródła wapnia do produkcji suplementów Obecnie, jako źródło wapnia do produkcji suplementów diety wykorzystuje się głównie węglan wapnia (CaCO3) ze względu na dużą (40%) zawartość jonów Ca2+ i względnie wysoką biodostępność. Syntetyczny węglan wapnia otrzymuje się poddając obróbce wodorotlenek wapnia lub niektóre minerały, głównie kredę. Innym źródłem wapnia są muszle skorupiaków oraz szkielety zewnętrzne (pancerze) niektórych zwierząt wodnych. Naturalne źródła wapnia wydają się być szczególnie interesujące ze względu na zawartość innych cennych dla zdrowia człowieka pierwiastków, takich jak stront czy fluor, które mogą mieć pozytywny wpływ na metabolizm. Z drugiej jednak strony, bezpieczeństwo stosowania naturalnych suplementów wapnia nie jest do końca potwierdzone. Głównym zagrożeniem może być obecność szkodliwych metali ciężkich, takich jak ołów, glin, kadm czy rtęć .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak na tym tle wypadają skorupki? Schaafsma i wsp. określili skład pierwiastkowy skorupy jaja kurzego po wylęgu i porównali go ze składem innych preparatów zawierających wapń, a także z wartościami referencyjnymi spożycia określonych pierwiastków. W porównaniu z syntetycznie otrzymywanym węglanem wapnia skorupa jaja kurzego zawierała podobną ilość wapnia, więcej strontu i selenu, lecz mniej fluoru. Preparat z muszli skorupiaków cechował się większą zawartością magnezu, strontu, żelaza i fluoru, jednak mniejszą zawartością wapnia. Na korzyść skorup z jaj kurzych może świadczyć fakt, iż miały najmniejszy procentowy udział szkodliwych metali, takich jak wanad, chrom, ołów, glin i kadm. Specjaliści od fizjologii lęgu tłumaczą to „troską matki kury” o swoje potomstwo. Od dawna wiadomo, że metale ciężkie są najbardziej szkodliwe dla rozwijających się organizmów, znajdujących się w okresie intensywnego wzrostu, głównie ze względu na kształtujący się w tym okresie układ nerwowy. Mamy tu więc do czynienia z naturalnym filtrem – kura nioska nie wbudowuje w skorupę jaja metali ciężkich, nawet gdy znajdują się one w jej środowisku czy paszy, starając się maksymalnie chronić swoje młode przed narażeniem na wady wrodzone układu nerwowego. Badania wykazały, iż skorupy jaja kurzego zawierają nie tylko sole wapnia, ale również niewielkie ilośc****erwiastków, takich jak selen, cynk, miedź i stront. Szczególnie interesujący wydaje się stront, ze względu na stosowanie od wielu lat w terapii osteoporozy preparatów strontu (w postaci ranelinianu strontu) . Stront jest jedynym obecnie poznanym czynnikiem wykazującym podwójne działanie: hamujące w stosunku do osteoklastów (komórek kościogubnych) i pobudzające czynności osteoblastów (komórek kościotwórczych). Ilość strontu w skorupie jaja kurzego jest wręcz idealna dla człowieka, jako potencjalnego konsumenta. Zdecydowanie zbyt mała, abyśmy mogli odczuwać jakiekolwiek skutki uboczne, jednak na tyle duża, aby przyjmowana regularnie korzystnie wpływała na nasz układ kostny. Jak wynika z opublikowanych danych6 preparat ze skorup jaj kurzych przyjmowany w ilości 3,2 g na dobę w pełni pokrywałby zapotrzebowanie na dwa ważne pierwiastki: wapń i stront.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dlaczego tak się dzieje? Chociaż mechanizm wpływu składników skorup jaj kurzych nie jest dokładnie poznany, sugeruje się iż porowata struktura tego materiału i obecność śladowej ilości białek odpowiedzialnych za biomineralizację mają korzystny wpływ na stan kości. Ostatnie badania wskazują również na udział białek wchodzących w skład skorupy jaja kurzego w zwiększaniu wchłaniania wapnia przez enterocyty. Skorupki dobre na odchudzanie! Zażywanie proszku ze skorup jaj kurzych ma wpływ na wchłanianie tłuszczu, np. obecnego w czekoladzie. Eksperyment wykaza wyższe stężenie tłuszczu całkowitego oraz kwasów palmitynowego i stearynowego w kale u osób zażywających skorupy jaj kurzych w stosunku do grupy kontrolnej, ale nie obserwowano różnic w stężeniu kwasów tłuszczowych w surowicy krwi badanych osób. Efekt ten jest prawdopodobnie skutkiem reakcji jonów wapnia z nasyconymi kwasami tłuszczowymi, w wyniku czego powstają nierozpuszczalne sole, które nie są wchłaniane w przewodzie pokarmowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czy skorupki są bezpieczne? Jak twierdzą specjaliści, spożywanie skorup w rozsądnych ilościach jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Nadają się do tego zarówno skorupy jaj zakupionych w dużych sklepach (posiadające pieczątkę z danymi dotyczącymi stada), jak i te pochodzące z jaj kupowanych na bazarach czy z tzw. chowu przydomowego („prosto od właściciela”). Eksperci ostrzegają jednak, że trzeba mieć pewność co do czystości środowiska, w którym przebywała kura nioska i paszy którą była karmiona. Jaja pochodzące z dużych ferm podlegają ścisłej kontroli i są bezpieczne. Jak przygotować skorupę jaja kurzego do spożycia? Oczywiście po pierwsze należy jajo dokładnie umyć ciepłą wodą z detergentem, środek jaja zużyć do jajecznicy, zaś skorupkę zalać wrzątkiem i chwilę odczekać. Następnie wysuszyć i bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Skonsumować proszek dosypując go do różnych potraw. Łukasz Szeleszczuk, Wydział Farmaceutyczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Skorupka jajka to nie śmieć Skorupka od jajka jest idealnym źródłem wapnia, który w 90% jest przyswajany przez organizm (kości). Oprócz węglanu wapnia w skorupce są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i inne - w sumie 27! Skład skorupki jajka jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Niemieccy i węgierscy uczeni, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwośc***aznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, pobudliwości, bezsenności, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wpis na foru dotyczacym leczenia osteoporozy skoruka jajka i wit D w postaci Alfadiolu ''''''''''''''monikad - 14-01-2010 Leczę się już od 1,5 roku. Moja pierwsza densytometria -2,3, ale już po półrocznej kuracji miałam-1,6. Biorę Alfadiol oraz wapno w formie zmielonych skorupek z jajek. Moja mama, która też się leczy wyczytała o tej naturalnej metodzie w jakiejś książce i z wielkim powodzeniem wypróbowała ją na sobie (po dwóch latach leczenia ma wyniki jak u zdrowej osoby). Dlatego i ja tak zrobiłam. Oczywiście moja reumatolog na początku odradzała mi z powodu ryzyka zakażenia salmonellą (co jest niemożliwe gdyż skorupki się parzone we wrzątku, a salmonella ginie już w ok 70 st C), po pewnym czasie lekarka zaczęła się temu baczniej przyglądać, a teraz sama mi mówi aby brać te skorupki. Zawierają one bowiem naturalne super przyswajalne wapno (i inne minerały). Wapno to jest tak świetnie przyswajalne,że nawet przy niskim poziomie witaminy D poziom wapna był wysoki. Oczywiście to zaniepokoiło moją panią doktor która podejrzewała,że mam coś nie tak z hormonami, ale po zrobieniu wszelkich badań stwierdziła,że to skorupki tak fajnie się wchłaniają. Jest to jedyne wapno jakie biorę. Oczywiście jest problem z dozowaniem i trochę trwało zanim ustaliłam odpowiednią dawkę, ale poza świetną wchłanialnością jest też duży plus-skorupki są darmowe. Jeśli kogoś interesuje jak je przygotować to jest to bardzo proste: należy je zwyczajnie umyć i zalać wrzątkiem (nie gotować) na ok 2-3 min (ale nie dłużej bo wtedy wapno ucieka do wody), dokładnie osuszyć na ręczniku, a potem zmielić w młynku do kawy. I gotowe. Nie mają smaku ani zapachu. Są też już gotowe tabletki w sklepach z wykorzystaniem skorupek. Mam nadzieję,że komuś się to przyda i pomoże tak jak mi i mojej mamie'''''''''''''''''''''''''''''''''

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czy morzna dezynfekować w miktrofali pół minuty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ffinka
Skorupki jajek przyjmować skropione sokiem z cytryny (cytrynian wapna ).Sok cytrynowy rozpuszcza skorupki ... wapno łatwiej przyswajalne .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mam złamaną nogę ( w ortezie 6 tygodni) jem więc te skorupki i mam nadzieję ,że to pomoże kontrola za dwa tygodnie ... ale i tak chyba będę je jadła - choć są ohydne może jednak pomogą mi uniknąć osteoporozy :) spróbować warto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Aby pozbyć się dość nieprzyjemnego smaku zmielonych skorupek dodaję do nich w czasie mielenia ziarna czarnuszki i czarnego sezamu. Wcześniej po uprzednim sparzeniu na kilka minut wkładam skorupki do piekarnika by pozbawić je resztek wilgoci dzięki czemu w wyniku mielenia otrzymuję doskonale suchy proszek , który mogę długo przetrzymywać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Martynaxx
Jako, że posiadam status rolnika postanowiłem zacząć hodować zarobkowo zwierzęta. Szeroki inwentarz nie daje dużej możliwości zarobku. Postanowiłem się w czymś wyspecjalizować. Od dłuższego czasu na rynku systematycznie drożeje nabiał. W związku z tym postanowiłem zająć się hodowlą kur. Do tego celu niezbędne stało się zakupienie odpowiedniej ilości potrzebnego asortymentu. http://wi.klodzko.pl/2018/03/08/kurza-ferma-sposobem-na-zarobek/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×