Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość forumica

kto mi pomoże wybrać menu?

Polecane posty

Gość forumica

Witam, jutro muszę ustalić menu w restauracji. Niestety nie bywam często na weselach i nie wiem co najlepiej wybrac. Może macie jakieś swoje dobre rady co najlepiej wybrac opcje jakie mam do wyboru: ZUPA (1-2do wyboru) Krem czosnkowy podawany w chlebie razowym Krem szparagowy z groszkiem ptysiowym Zupa borowikowa Żurek po staropolsku Flaki wołowe na rosole Rosół z makaronem domowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość forumica
PIERWSZE DANIE GORACE (1 do wyboru ) (do wyboru również dodatki do dań gorących) Kotlet De Volaile z ziemniakami i surówka Cordon Bleu, ziemniaki opiekane, zestaw surówek Schab pieczony w sosie grzybowym, kluseczki kładzione, royal warzywny lub zestaw surówek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość forumica
PRZEKĄSKI ZIMNE (na stołach) – (do wyboru 6 przekąsek) Śledź w oleju Śledź w śmietanie Koreczki śledziowe Śledź pod pierzynką Ryba po grecku Wędliny (szynka, polędwica, kabanosy, salami) Półmisek mięs pieczonych (schab, boczek, schab karkowy) Schab po warszawsku (w galarecie z nadzieniem chrzanowym) Indyk w maladze z owocami południowymi Tatar (podawany w małych kulkach) Jajka faszerowane pieczarkami Tymbaliki z drobiu Roladki z łososia faszerowane szpinakiem i mixem serowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość forumica
SAŁATKI (do wyboru dwie sałatki) Hawajska (kurczak z ananasem kukurydzą w lekko słodkim dresingu) Meksykańska (na ostro papryka, czerwona fasola, ogórek, kapary) Grecka (sałatka, ogórek, pomidor, papryka, anchois, oliwki, feta) Nicejska (sałata, pomidor, papryka, jajko, anchois, tuńczyk, oliwki) Jarzynowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość forumica
DANIE GŁÓWNE ( jedno do wyboru) Udziec cielęcy pieczony z kluseczkami kolorowymi kładzionymi, royal warzywny (udziec płonący porcjowany przy gościach przez kucharza) Polędwica „Czarnolas” z kopytkami włoskimi gnocci (polędwica wołowa faszerowana borowikami) Kaczka pieczona podawana z opiekanymi ziemniaczkami i zestawem surówek(pół kaczki na zasmażanym jabłku z żurawiną ,brzoskwinią i zapiekanym jabłkiem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość forumica
NA KONIEC: do wyboru Barszczyk czerwony z krokietem lub kołdunami Żurek z kiełbasą i jajkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupa borowikowa mmmmm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość forumica
a może jest coś czego nie należy wybierać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupa borowikowa mmmmm
nie polecam tatara bo i tak malo kto ruszy z obawy przed podtruciem, poza tym nie beirz ryby po grecku-wrzuca jakies resztki,zakryja sosem z warzywami i raczej wyjdzie z tego mamalyga...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moj typ: zupa borowikowa i rosol, czosnek czy flaczki nie kazdy lubi i zje. Cordon Bleu, ziemniaki opiekane, zestaw surówek - nie tak oklepany przekaski: Koreczki śledziowe (albo inny sledz, co to jest ta pierzynka??) Ryba po grecku Wędliny (szynka, polędwica, kabanosy, salami) Półmisek mięs pieczonych (schab, boczek, schab karkowy) Jajka faszerowane pieczarkami Roladki z łososia faszerowane szpinakiem i mixem serowym btw co to sa tymbaliki?? i do wedlin wzielabym troche serow salatki: Meksykańska (na ostro papryka, czerwona fasola, ogórek, kapary) Nicejska (sałata, pomidor, papryka, jajko, anchois, tuńczyk, oliwki) jarzynowa i grecka za pospolite, na slodko malo kto lubi danie glowne : kaczka koniec: tradycyjny barszczyk, zurek jest zbyt zapychajacy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adadsd
Ja bym z zup wzięła rosół lub krem szparagowy, pierwsze danie gorące cordon bleu, z przekąsek to nie wiem, bo nic z tego mi nie podchodzi - wybierz tak, żeby było troche ryby, troche miesa, trochę jajka; salatki - grecka i meks/haw, danie glówne udziec, na koniec - barszcz czerwony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zurekzurek
jak masz mozlwiosc to wez na pierwsze danie borowikową pół na pół z zurkiem-to co trescie zupy,a nie woda jak rosół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja nie polecę ci na pewno tatara. Jeżeli masz swoje kuchary to spoko. Natomiast jeżeli liczysz na nie swoje to uważaj na wszelkiego rodzaju sałatki ( czasami robią je z nieświeżych produktów ), kotlety mielone, klopsy w sosie ( pies zmielony z budą ). Nad rybami tez się zastanów bo potrafią dodać tyle przypraw żeby ukryć jej smród jak jest nieświeża. Ja jak miałam wesele to do knajpy parę razy chodziłam i patrzyłam co i jak robia. Musisz kontrolować bo niekiedy właściciele chcą jeszcze zaoszczędzić na mięcie zastępując dobre szynki pieczyste jakimś innym mięsem gorszego gatunku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zurekzurek
aha, nie bierz sałatek z duzą iloscią zieleniny i majonezu-grecką i jarzynowa sobie daruj, kaczka-super.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość forumica
zaraz zrobie ranking i lista menu gotowa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kotka222
ja na zupe na pewno wybiore rosol, bo prawie kazdy lubi a na drugie de voile

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sledz
i troche za duzo sledzi, az 4 rodzaje? lepszył byłby jakis łososc czy szczupak faszerowany czy wedzony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość forumica
a dużo dajecie "do wyboru" czy raczej po jednym daniu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aGATATTANNNNN
a ja na pierwsze rosół lub flaki, później schab w sosie, z sałatek to raczek nicejskiej nie bierz mało kto lubi ryby w sałątkach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sledz
owszem,kazdy rosól lubi,ale rosół domowy. Nie myslcie ,ze to tego rosołu kanjpowego ktos wam wrzuci dobry makaron-ilekroc jadłam na weselu rosół to była to woda z kiepskiej jakosci makaronem.Nie polecam.Lepsze są tresciwsze, gęste zupy-zurek, flaki, borokowkowa,krem ze szparagów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja bym wybrała: 1. rosół i zupę borowikową. odradzam flaki i czosnkową bo to naprawdę mało kto lubi, poza tym zapach ;) 2. Cordon Bleu, ziemniaki opiekane, zestaw surówek lub Kotlet De Volaile z ziemniakami i surówka 3. Półmisek mięs pieczonych (schab, boczek, schab karkowy) Wędliny (szynka, polędwica, kabanosy, salami) Roladki z łososia faszerowane szpinakiem i mixem serowym Koreczki śledziowe Indyk w maladze z owocami południowymi Tymbaliki z drobiu odradzam tatar i rybę po grecku z w/w względów. a nie masz żadnych serów? 4. Grecka (sałatka, ogórek, pomidor, papryka, anchois, oliwki, feta) Nicejska (sałata, pomidor, papryka, jajko, anchois, tuńczyk, oliwki) ew. jeśli masz dużo starszych osób, które nie lubią eksperymentów to weź jarzynową. 5. Kaczka pieczona podawana z opiekanymi ziemniaczkami i zestawem surówek(pół kaczki na zasmażanym jabłku z żurawiną ,brzoskwinią i zapiekanym jabłkiem) 6. Barszczyk czerwony z krokietem lub kołdunami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość forumica
Dom weselny La caverne w Rembertowie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja bym zaproponowała
-Krem szparagowy z groszkiem ptysiowym -Zupa borowikowa Ale jedną z nich możesz zastąpić rosołem, jeśli możesz wybrać dwie, bo zaraz tu się zlecą rosołowo-schabowe harpie, co nic innego na weselach by nie zjadły. -Kotlet De Volaile z ziemniakami i surówka -Ryba po grecku -Wędliny (szynka, polędwica, kabanosy, salami) -Półmisek mięs pieczonych (schab, boczek, schab karkowy) -Jajka faszerowane pieczarkami -i dwa dowolne rodzaje śledzia -Jarzynowa -Hawajska -Udziec cielęcy pieczony z kluseczkami kolorowymi kładzionymi, royal warzywny (udziec płonący porcjowany przy gościach przez kucharza) -Barszczyk czerwony z krokietem lub kołdunami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ostatnio w tv leciał dokument o domach weselnych i wypowiadała się obsługa różnych knajp. Włos na głowie się jeży co oni potrafią wykombinować. Ja bym ci radziła poprosić jakąś osobę z rodziny żeby tam pilnowała wszystkiego. W takich domach jest czasem tak że jak coś nie zejdzie na jednym weselu to podają na drugim, wynoszą świeże jedzenie, tak jak już pisałam zamiast lepszego mięsa które masz w menu podają gorsze np zamiast chudziutkiej szynki jakaś łopatkę albo coś o wiele tańszego. Ogólnie bardzo starają się zaoszczędzić kupując produkty gorsze lub takie co im data ucieka ( majonezy, śmietany, sery). W miarę możliwości skontroluj czy nabiał, mięso i inne produkty które tego wymagają są przechowywane w lodówkach.Lepiej to doglądać niż potem martwic się że połowa gości się struła i za przeproszeniem sra dalej jak widzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość forumica
ech.... a co z ta kaczka? Pan mi powiedzial, ze raczej nie wszyscy lubia :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nigdy nie dopasujesz menu pod wszystkich,ktos nie lubi ryb, ktos kaczki, a ktos inny jak nie zje schabowego to bedzie narzekał. Bierz kaczkę, jak ktos lubi drób to zje z apetytem, jest o wiele lepsza niz kurza cycka czy indyk. A ze troche tłusta to pod wódeczke w sam raz ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość forumica
jest jeszcze przystawka przed pierwszym daniem: „Łosoś po królewsku” – łosoś norweski pieczony podawany w całości na postumencie z sosem gorczycowo koperkowym.(Dzielony na porcję i wydawany przez kelnerów na widoku gości)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość forumica
a barszczy raczej z krokietem czy kołdunami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZUPA (1-2do wyboru) Zupa borowikowa Rosół z makaronem domowym PIERWSZE DANIE GORACE (1 do wyboru ) Kotlet De Volaile z ziemniakami i surówka PRZEKĄSKI ZIMNE (na stołach) – (do wyboru 6 przekąsek) Śledź w śmietanie Ryba po grecku Wędliny (szynka, polędwica, kabanosy, salami) Półmisek mięs pieczonych (schab, boczek, schab karkowy) Indyk w maladze z owocami południowymi Jajka faszerowane pieczarkami SAŁATKI (do wyboru dwie sałatki) Meksykańska (na ostro papryka, czerwona fasola, ogórek, kapary) Jarzynowa DANIE GŁÓWNE ( jedno do wyboru) Kaczka pieczona podawana z opiekanymi ziemniaczkami i zestawem surówek(pół kaczki na zasmażanym jabłku z żurawiną ,brzoskwinią i zapiekanym jabłkiem) NA KONIEC: do wyboru Barszczyk czerwony z krokietem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×