Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

EfQa

Ciężaróweczki i Młode MAMY!!!!

Polecane posty

slodziutki , wlasnie dlatego pytalam bo ten smoczek byl olbrzymi!!

ile spia wasze maluchy bo moj rowniutkie 40 min - oczywiscie w dzien

a to bardzo różnie. czasem 40 min a czasem nawet 3 godz. raz mu sie zdarzyło spać 6- tylko nakarmiłam go w zasadzie przez sen po 3 godz i spał dalej. śpioch jest z niego niesamowity:)

Super sa Wasze Dzieciaczki :) Olawd🌼 w fotki Twojego Maluszka juz nie jeden raz zagladalam. Swietny jest! Alonuszka🌼 Slodkiego masz Syneczka. Na pewno nie bylo Wam latwo na poczatku z takim maluszkiem ale to juz za Wami i teraz moze byc tylko lepiej! A ile teraz wazy synus? Ja powoli zwijam sie z pracy. Po drodze jeszcze zakupy. Tutaj straszny upal...

No teraz mały waży około 8 kg. Na początku nie było łatwo bo nie jest łatwo z wcześniakami. Przykre jest kiedy nie można go nawet przytulić bo leży w okropnym inkubatorze. Przykre kiedy widzi się te wszystkie igły po wkłuwane w ciało, w główkę. Smutno kiedy dziecko płacze wniebogłosy bo źle się czuje a nie można go nawet dotknąć. Okropne kiedy każdego dnia czekasz na wiadomości o stanie zdrowia dziecka od bezdusznych lekarzy, którzy wolą się najpierw kawy napić niż przyjść Wam coś powiedzieć. Nie miłe uczucie kiedy widzi się smutne oczy męża , który od porodu nie mógł nawet z daleka zobaczyć swojego dziecka.To była faktycznie koszmar. A to , że był malutki...Cóż...Dzieci generalnie rodzą się małe, i czy waży 2,3 czy 4kg. to trzeba nauczyć się zajmować maleństwem. Myślę, ze nauka sprawnej opieki nad dzieckiem 4 kg i 2 kg zajmuje mniej wiecej tyle samo czasu. Wtedy wydawał mi się normalny. Dziś jak patrzę na zdjęcia to wydaje mi się malusi:) majóweczka09- poród w domu...gratuluję odwagi:) Napewno jest to miłe i piękne, ale nie dla mnie. JA to bym chyba ze strachu umarła albo tak by mnie lęk sparaliżował, ze akcja porodowa ustałaby:) Ale ja miałam przykre doświadczenia związane ze stanem zdrowia dziecka więc to odrębna sprawa. Poza tym wcześniaków w domu się nie rodzi więc ryzyko powikłań znacznie mniejsze. Szczerze mówiąc- troce zazdroszczę. Dzidziuś będzie miał szczęście. Ominą go te wszystkie okropne zimne narzędzia i sprzęty:) Życzę powodzenia:)

alonuszka czyli synek slicznie rosnie. :) Zapytalam o to bo moja kolezanka urodzila chlopca w 32 tygodniu w drugiej polowie listopada. Wazyl 1700 gr a dzis 5700...czyli ciagle malutko i trudno znalezc przyczyne tego, dlaczego tak slabo nadrabia :( Rozwija sie jednak zdrowo a to najwazniejsze! Majoweczka🌼 gratuluje podjetej decyzji. :) Moze przy drugim tez bede sie nad tym zastanawiac ;) Wiem, ze polozne bardzo zachecaja do porodow w domu. A jak opieka? Zadowolona jestes? W jakiej czesci Anglii mieszkasz? Slodkich snow Dziewczynki 🌼

witajcie zagladam na stare forum a tu nikogo nie ma nie ma co czytac :( a wy tu sie skryłyscie :) dla nowych mamusiek: jestem mama kochanego slicznego synka (wiem, wiem kazda mama mowi tak o swoim dziecku ;p) ktory za niecałe 3 tyg. skonczy roczek :)

Alonuszka ja jestem w UK i tu te porody sa naprawde czeste..beda mi asystowac 2 polozne,karetka pod domkiem i lekarz ktory przyjedzie po rozwiazaniu zbadaC malluszka...do szpitala mam nie daleko wiec nie ma o co sie az tak trzasc ..a komfort porodu..mhhy polozne beda mialy ze soba wszyhstko lacznie z basenem dmuchanym do porodu w wodzie..wszystkie przescieradla posciel itd...aa serce dziecka bedzie oczywiscie monitorowane na bierzaco..wiec czemu nie sprobowac..mam kolezanki ktrore za nic w swiecie nie zmienily by decyzji zeby rodzic wm szpitalu...pozdrawiam..

lilowa jak narazie jestem w 3 miesiacu ciazy i jestem super zadowolona ..polozna nawet wpada do mnie na wizyty np pobrac krew..mieszkam w West Yorkshire...

Grameczko🌼 czego sie dowiedzialas u doktorka? Mam nadzieje, ze z oczkami wszystko ok :) Majoweczka🌼 widac wszystko zalezy od regionu. U nas nie wyglada to az tak sielankowo niestety. A jak czesto masz spotkania z polozna? Kto wie.. moze przy drugim dzieciaczku bedzie mi latwiej podjac decyzje o porodzie w domu.Poki co mam nadzieje, ze ten porod pojdzie szybciutko i bez komplikacji i juz po 6 godzinkach bede w domu, tak jak jest tutaj to ogolnie przyjete. Nie lubie szpitali - bardzo! aaa i jeszcze jedno- zastanawiam sie w jaki sposob moga monitorowac serduszko maluszka podczas porodu? Masz na mysli dopplerka? A ja wlasnie wcinam pyszna salatke :) Goraco... a dlugi dzien przed nami. Bedziemy w domku o 20.

majoweczka- to jak masz takie warunki zapewnione to pewnie warto spróbować:) zawsze można szybko uciec do szpitala:) lilowa- to faktycznie dzidziuś powoli przybiera. Wcześniaki mają zwykle to do siebie że szybko nadrabiają straty i przybierają na wadze w dużo większym tempie niż dzieciaczki terminowe. ale skoro rozwija się prawidłowo, to może po prostu taka jego natura:) moja kuzynka ma dzieciaczka 1,5 rocznego, terminowego, zdrowego a mały waży niecałe 10 kg.:)

ale macie fajnie :-) jednak jest jeszcze ciągle różnica między polską a resztą europy :-( oczka ok, siatkówka na miejscu... mogę rodzić naturalnie!!! :-)

Gość qwer23
witam :) jestem w 39 tc :) jutro ide do gina i niby zaplanowal mi porod na 4 lipca... ciekawe co na to Zosia :) (bo tak bedzie miala na imie Nasz corcia :D) pozdrawiam :)

nie wiem w kazdym razie mowila ze serduszko bedzie monitorowane i nie mam sie przejmowac...no sa lepsze warunki my w pl to jednak jeszcze musimy poczekac..

qwer🌼 witamy!! Graminis🌼 to bardzo dobra wiadomosc, ciesze sie bardzo!!:) Skoro wiec tak dobrze widzisz, to kiwamy do Ciebie lapkami :) Majoweczka🌼 A na czym u Ciebie polega to badanie poloznej?Ja tez mam spotkania z polozna co miesiac ale bada mi po prostu cisnienie, wazy, bada tetno maluszka dopplerkiem ( mam go tez w domu- polecam) ... porozmawiamy sobie. :) O takie spotkanie jakby z kolezanka...calkiem przyjemne zreszta. Rowniez moglam wybrac wizyty w domu ale mam bardzo blisko do przychodzi z pracy wiec wolalam tam chodzic.Krew( morfologia, choroby weneryczne, AIDS, antygeny, okreslenie grupy krwi, zelazo) mialam pobierana raz. W Anglii pobieraja krew dwa razy podczas calej ciazy( tak samo 2 razy wykonywane jest USG - okolo 12-14 tygodnia i 20-23 tygodnia ciazy) jesli wszystko przebiega prawidlowo. Ja jestem pozytywnie nastawiona do tej opieki, bo jak juz wspomnialam nie lubie szpitali i gabinetow lekarskich, ale dla wielu osob m.in z Polski trudnym jest przestawic sie na to, ze tu np przez cala ciaze kobieta nie jest badana ginekologocznie i nie moze od tak po prostu sie do niego wybrac... no chyba, ze prywatnie ale tych gabinetow tez jest jak na lekarstwo ( i wizyta kosztuje okolo £100 ) Mhm... wydaje mi sie, ze wszedzie mozna znalezc plusy i minusy opieki nad ciezarna. Nie ma co narzekac. Wszystko zalezy od nastawienia. :) My mieszkamy w Bedfordshire i termin spotkania z nasza Fasolka po drugiej stronie brzucha mamy na 6.12.2009. :)

hej dziewczyny my dzis wkoncu mamy slonko i dopiero wrocilismy do domku . co do anglii - mieszkalam tam 4 lata , dwa razy tam poronilam wlasnie przez durna opieke i jak tylko zaszlam w 3 ciaze tak od razu wrocilam do pl . tu przynajmniej pomogli mi donosic ciaze i dzieki temu mam synka . ja osobiscie nigdy nie zdecydowala bym sie na ciaze w anglii - to takie moje spostrzezenia ....

olawd🌼 no wlasnie ile ludzi, tyle opinii. Jak juz napisalam mi ta opieka bardzo odpowiada i jak do tej pory nie moge narzekac za to cholernie nerowowa wychodze od polskiego gina :) Zle na mnie dziala bialy fartuch, zakazy, stos badan do wykonania, w wynikach ktorych zawsze cos tam znadzie sie poza norma... Mam tu tez kolezanke, ktora dwa razy poronila w Anglii, przyczyna nieznana... trzecie dziecko donosila... jest cale i zdrowe. :) Po prostu miala pecha w dwoch pierwszych ciazach. :( Lekarz w Polsce jej powiedzial, ze jak ciaza ma byc poroniona, to bedzie... i zadne lezenie plackiem ani leki nie pomoga.Mozna sie oszczedzac, wspomagac ciaze farmakologicznie ale ostatecznie i tak Matka Natura zdecyduje... Jeszcze godzinka i lecimy na kurs... a w domu czekaja truskawy. Juz nie moge sie doczekac :) Jem je ostatnio bez opamietania ;)

Ja bede teraz 2 miesiace w Polsce bo mam sprawy i tam zajmie sie mna moja ginekolog jak narazie z opieki w UK jestem zadowolona ale tez slyszlam przerozne opowiesci... a w Polsce dramaty tez sie zdarzaja...jak narazie to moj 9 tydzien i dzis pierwszy raz spedzilam pol dnia przy muszli klozetowej..to moja 2 ciaza i strasznie ja znosze...:(

to prawda ze ile ludzi tyle opini , mi po prostu nie podobalo sie lekcewazace gadanie lekarzy kiedy potrzebowalam pomocy , i nie chodzi mi juz nawet o ciaze bo tak samo bylo kiedy w nocy zemdlalam i udezylam twarza w kaloryfer co skonczylo sie wgnieceniem kosci nosa i zlamana przegroda nosowa - wiesz co mi poradzili w szpitalu ??? kostki lodu i paracetamol!!! zadnego przeswietlenia , nic!! teraz jak bedzie mnie stac bede musiala sobie zrobic operacje - nie jest to na szczescie pilne ale... przegroda przeszkadza . no coz ja cie nie zniechecam , tylko tak mnie cos naszlo ... buziaczek dla ciebie

i tak z innej paki dzis bylam z malym na szczepieniu - biedaczek , najpierw jak go babka mierzyla i wazyla to wpadl w taka histerie ze szok a jak juz udalo mi sie go troche uspokoic to zastrzyk i powtorka z rozrywki , kurde az mi sie plakac chcialo . no ale wazy 7355 g i ma 75 cm! rosnie jak na drozdzach - pewnie bedzie wysoki jak tatus(192cm) .....

Witajcie Olawd chcialam oddac glosik ale nie moge znalezc Twojego Tymusia bo jak sie strona otwiera to go nie ma tam :(

Hej hej! I ja się melduję na nowy forum :-) Trudno- teraz będę zaglądać na oba, w miarę możliwości oczywiście. Zapowiada się kolejny upalny dzionek. Obiad wstawiony, córcia je śniadanko, ja karmię Adaśka, za godzinkę mykamy do lekarza i tylko mam nadzieję, że ja też znajdę czas żeby coś zjeść. Buziaki dla Was wszystkich. Olawd- rzeczywiście na te stronce trudno znależć Twojego syńcia.