Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość za niedlugo mama

problem z imionami dla dzieci- maz obcokrajowiec

Polecane posty

Gość za niedlugo mama

moj problem polega na tym, ze mam meza irlandczyka i teraz za miesiac zostaniemu rodzicami. oboje nie chcielismy wiedziec czy bedzie to chlopiec czy dizewczynka wiec probujemy ustalic imiona dla parki:) problem w tym, ze nie mozemy sie dogadac co do tego jakie imona chcemy:) ja chcialabym takie, ktore i w angielskim i w Polskim beda brzmialy dobrze i ladnie a on znowu upiera sie, ze dzieci beda wychowywane w anglojezycznym kraju wiec powinny miec angielskie brzmienie. poki co upieram sie, ze dziewcznka bedzie nazywala sie Maya bo to i poangielsku i po polsku brzmi tak samo ale mamy problem z imieniem dla chlopca. pomozcie prosze

Gość ulrika66
heh, mam podobny problem, :) jesli to problem. Sprzedam ci moj typ dla chlopca: David

Jest troche takich imion : Adrian, Maks, Adam, Dawid, Daniel. Nie wiem co ci sie podoba, ale poszukaj w imiennikach i sporo tgo zjdziesz. Ja tez sie kierowalam tym by imie dziecka w kazdym jezyku brzmialo tak smo i tk samo bylo pisane i mam Nine.

wstyd to krasc a nie z PL pochodzic, u nas oboje jestesmy Polakami , dzieko urodzone w Anglii imie Michał - nie Michael, jakos nie czuje potrzeby zangielszczania imienia zeby ukryc pochodzenie, co innego jak jedno jest obcokrajowcem wtedy dobrym pomysłem jest wybrac imię uniwersalne. Znajoma ma synka Adama (ponoc w obu jezykach ta sama pisownia i wymowa)

Gość za niedlugo mama
hmm adam to dobre imie faktycznie:) a myslicie, ze maya tez moze byc? moj maz nie jest zacwycony ale mnie sie podoba:) macie jakies inne propozycje?:)

Gość bzdury gadam
no i imiona jest cala masa, tylko ktore beda sie wam podobac.

Gość za niedlugo mama
dziewczyny a jak u Was bylo z rodzicami chrzestnymi? chrzest odbedzie sie w irlandii i ja chce miec polska matke chrzestna moja siostre ale ona nie mowi po angielsku a cala ceremonia bedzie wlasnie po angielsku

Gość delirjóm
Max, Alex, Sam , Tim, Tom, Bob... są takie imiona , że w wielu krajach brzmią podobnie dla dziewczynki : Eva, Maria, Martha, Natalie, Dominique, Rita, Julia no myśleć trzeba globalistycznie

Nie wiem, ale jestem matka chrzestna dziecka ktorego ojciec nie mowi slowa po polsku. Chrzest byl w Polsce i ojciec nic nie mowil przy sakramencie, powtorzyl tylko znak krzyza i tyle.

Gość delirjóm
a co do imienia Maya to nie radzę. Moja przyjaciółka Maja - w szkocji nikt nie potrafił wymówić słusznie jej imienia! było "meja" , "madża" , "medża" "maża" "maha"

Gość za niedlugo mama
wiesz to nie codzi o to zeby brzmialy podobnie bo wymowy imienia kazdy moze sie nauczyc:) tylko o to, zeby byly to imiona normalne i w polsce i w irlandii. w dodatku teraz maz dostal prace w kanadzie i tam wyjezdzamy za pol roku prawdopodobnie juz na stale bo to bardzo dobra praca i chcialabym, zeby te imiona byly jednak takie dosc proste i typowe

Gość za niedlugo mama
to ma byc maya nie maja:) z maja na pewno byly by problemy:)

Gość za niedlugo mama
no wlasnie u mnie w rodzinie my bardzo powaznie podcodzimy do obowiazkow chrzestych i dla nas to wazny sakrament w ktorym kazdy chce w pelni uczestniczyc. zastanawialam sie nad wynajeciem tlumacza

Moje imie jest proste i kazy je normalnie wypowiada, mieszkam w USA - Anita :P Mojej corki imienia tez nikt nie przekreca. Nie polecam Julii, bo co druga dziewczynka dzis to Julia, az nudno. Majek tez duzo jest. I brzmi inaczej po angielsku, a jeszcze inaczej po francusku ( nie wiem do ktorej czeci Kanady lecicie).

Gość bardzo duzo takich imion znajd
Anna Maria Julia Nadia A i sporo angielskich jest prostych dla Polakow i nie potrzebna do nich zadna znajomosc jezykow np. Emma

Gość bzdury gadam
moze Sara alno Monica?

Gość Nicolka.....
Mi sie strasznie podoba imie Ernest i w wiekrzosci jezykow brzmi i pisze sie tak samo. A dla dziewczynki moze Ania albo Nicol ;)

Gość za niedlugo mama
nicole nigdy w zyciu:) ale anna tez brzmi dobrze:)

Gość z takich uniwersalnych
imion to np: Adam, Dawid, Daniel, Robert Anna, Monika, Sara, Maria, Pola, Paulina, Karolina itp.

Gość za niedlugo mama
karolina to caroline czytane jako karlajn wiec chyba nie tak bardzo uniwersalne:)

Gość gattina2
No to pogratulowac meza, ktory najwidoczniej nie chce, aby ktos dowiedzial sie, ze dziecko ma matke z polski:O

Gość za niedlugo mama
gdyby maz nie chcial zeby ktokolwiek dowiedzial sie, ze ma dziecko z polka pewnie odradzal by mi dwuczlonowe nazwisko a takie mam:) pewnie, nie uczyl by sie polskiego, pewnie ukrywalby mnie przed rodzina i znajomymi albo kazal mi udawac niemowe:) on tlumaczy to wzgledami praktycznymi, mysli, ze dziecku, ktore bedzie sie wycowywalo a w przyszlosci byc moze i zylo w kraju anglojezycznym bedzie latwiej jesli jego imie bedzie latwe do wypowiedzenia i zapamietania dla innych obywateli

Gość a może ...
Anetta dla dziewczynki Olivier dla chłopca ???

Gość ja pierdykam
a ja proponuje Benjamin :-) albo Dominik dla dziewczynki - Monika albo Martha

Gość niee
dla dziewczynki jest wiele takich imion...ja bym proponowala np. Sara, Anna, Janina, Sophia(zofia), Aleksandra(Aleks), Maria... Dla chlopca Dawid jak najbardziej, Olivier brzmi strasznie...Maks jest super :) Jednym slowem na pewno cos uda sie wam znalezc :)

my nazwalismy synka Sebastian. ale dobrze by bylo gdybys przy okazji dowiedziala sie czy te imiona o ktorych myslisz nie kojarza sie jakos smiesznie/obrazliwie. mieszkam w stanach i np. Dominik kojarzy sie z oslem, Damian z szatanem, Igor z powyginanym pomocnikiem Frankenstaina albo jakos tak. chociaz mysle ze Adam, Matthew, Ernest, David, Eryk itd. to raczej bezpieczne imiona.

dla dziewczynki jeszcze np. Jasmin. po angielsku inna wymowa. mojemu mezowi sie bardzo podobalo ale mi nie bardzo bo po polsku jasmin hmm...

Gość My mamy Michala
I dzieciak ma problem bo mieszkamy w UK i nikt nie potrafi wypowiedziec poprawnie tego imienia. Mowia miczel majczel.... I ta polska czcionka na koncu....

MIchal to jescze jeszcze, ciesz sie ze nie ma na imie Przemek :D :D :D mam kolege Przemka to przedstawia sie Peter (z drugiego imienia bo juz ma dosyc przekrecania, tlumaczenia itd. ) a Psiemek to na porzadku dziennym :D albo Ewa niby proste imie ale dla amerykanow w to ł wiec Iła :D