Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dorisa25

wesele na sali- jakie potrawy???

Polecane posty

Mamy wesele na sali wiejskiej i muszę wymyślić menu. Macie jakieś pomysły, oprócz tradycyjnego rosołu i flaczków. A może spotkaliście się z jedzeniem ciekawym i orginalnym na weselach???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mniam mniam lubie tak
skoro wiejskie to w tym klimacie mozna zrobić stół z wedlinami "swojskimi" teraz to modne co by były szynki balerony salcesony i kaszanki :) swiniak pieczony z rozna moze byc :) ogolnie swojsko z ogorkami kiszonymi w słojach :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale wy sie nakrecacie
jeszcze na tym stole oprócz wędlin i ogórków może byc domowy smalec i chleb. Może różno smakowe pierogi albo kluski? Pieczeń, rolady, schabowe? Tłuczone ziemniaki z boczkiem i cebulką, albo opiekane (frytki nie pasują:P).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Anka lat 27
ja bym chetnie na taka wyzerkę wiejska poszła mniam :) a nie tam jakies łososie i kawiory :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 100 pewnosci
kiełbasa pieczona z cebulką, żurek z jajkiem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość okularnica.....
U mnie jest tak: OBIAD: - rosół z makaronem - ziemniaki, surówki (chyba z 3 - 4 rodzaje), zestaw mięs (tradycyjne schabowe, pieczone udka z kurczaka, zawijańce czyli filet z kurczaka/schab z różnymi nadzieniami - pieczarkami z serem, boczkiem, szynką, serem, ogórkiem konserwowym; szaszłyki, filety/schab panierowane w migdałach/płatkach kukurydzianych - kompot I CIEPŁE DANIE: - Pieczeń cielęca (?) w ciemnym sosie z grzybami, do tego ryz z grzybami i surówka II CIEPŁE DANIE: - Potrawka z kurczaka (coś jak flaczki, ale zamiast tradycyjnych flaków są kawałeczki mięska z kurczaka, serc i żołądków) III CIEPŁE DANIE: - barszczyk czerwony z 'krokietem' (w smaku jest to podobne do krokieta, ale trochę inaczej przyrządzone, bo naleśniki są bardziej tortillowate i krokiet nie jest panierowany w bułce tartej tylko jest zapiekany z żółtym serem w piekarniku; podaje się to jeszcze z jakimś sosem i wiórkami masła) IV CIEPŁE DANIE: - filet z kurczaka zapiekany z serem i ananasem; do tego ziemniaczane 'poduszki' (w smaku takie jak dufinki, ale trochę większe i o bardziej abstrakcyjnym kształcie). V CIEPŁE DANIE: - coś tradycyjnego - bigos/żurek/ strogonow NA SŁODKO: - tort - lody (mam nadzieję, ze płonące) lub puchar tropikalnych owoców w syropie - ciasta i ciasteczka (dostępne cały czas na paterach) ZIMNA PŁYTA: - sałatki (nie wiem jeszcze ile i jakie) - ryby (pewnie 2 rodzaje śledzi i pewnie ryba po grecku) - tacki wędlin i serów - warzywa świeże - marynaty - kilka rodzajów galaretek -owoce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość okularnica.....
Chociaż pewnie jak masz swoja kucharkę albo catering, to oni mają jakies swoje menu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale tu pustki
tylko weżcie pod uwagę, ze jak zrobicie stół wiejski uginający się od wędlin to przy upałach to wszystko szybciej zielenieje niż zostanie zjedzone. Niestety miałam okazję na takim weselu byc - wędlin mnóstwo, ale wszystko zielone :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak mam kucharkę, podobno świetnie przyrządza potrawy ale ciężka w dogadaniu. To znaczy woli jak jej się narzuca, co ma zrobic. No i wychodzi na to że sama muszę coś zaproponować, bo ona cały czas gada. Jak bedzieci gotowi to przyjdzcie. A byłam juz u niej kilka razy. Zresztą ciężko to opisać. chce jej narzucic co chcemy i koniec, bo przecież nie bede czekać az się zdecyduje na cokolwiek :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość okularnica.....
dziwne, chyba lepiej jak kucharka ma swój 'zestaw', bo z jednej strony młodzi mają kłopot z głowy, a jej łatwiej zorganizować pracę. To niech Wam poda jakieś przykładowe dania, jakie robiła na ostatnich kilku weselach i z tego wybierzcie. Ja bym siepała powierzyc kucharce wykonanie czegos, co ma robic po raz pierwszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość okularnica.....
A najlepiej to pojechać do niej z mamą albo teściową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Welikal
A co sądzicie o obecności takiego mobilnego baru kawowego jako dodatek to całego cateringu? Bo catering ogarnia nam dom weselny a bar (może) perfect service z Krakowa i nie wiem, czy warto w coś takiego inwestować? Podobno to teraz popularne, ale czy aby na pewno? Ktoś z czymś takim na weselu miał moze do czynienia ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×