Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patiiiiiiiiii

Jak wyobrażacie sobie niebo?

Polecane posty

Gość patiiiiiiiiii

Jak myślicie , czy będziemy wyglądać tak jak teraz czy może będziemy niewidzialni bo będziemy tylko duszą? Czy np. będziemy mogli tam rozmawiać o życiu ziemskim i np. będzie można sobie pogadać z Michaelem Jacksonem , Elvisem itp.? Może to głupie ale ja często o tym myśle i jestem ciekawa jak inni to sobie wyobrażają...

kiedyś oglądałem dokument o osobach które przeżyły śmierć kliniczną poszukaj tam opisywały to co widziały (tylko zapomniałem tytułu)

myślisz, że wytwory niedotlenionego mózgu są miarodajnym źródłem wiedzy?

Gość maturka4
Jeżeli do nieba idą sami "dobrzy" ludzie, to tam musi być koszmarnie nudno. Wszyscy interesujący byli takimi, bo byli nietuzinkowi i nie bardzo przejmowali się dekalogiem

No, dla mnie niebo to to, co widzę nad głową. Każdy przekona się sam. Kto w co wierzy, to widzi podczas śmierci klinicznej, niektórzy boga , niektórzy allacha. To się dlatego nazywa \"wiara\", nie \"pewność\". Co będzie, tego NIKT nie wie, choć niektórym się wydaje, że wiedzą.

Czy może Allaha, mnie tam wszystko jedno.

Mi sie wydaje, ze to będzie stan podobny do snu i od uczynków na ziemi zależy czy to będzie miły sen czy koszmar.

Gość większośc aktualnych
świętych miała swojego czasu niźle za uszami :) Ja zdecydowanie wolę stan umysłu swietego niz np: przestępcy

Gość ghqwb
„Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił. Jesteśmy bowiem Jego dziełem, stworzeni w Chrystusie Jezusie dla dobrych czynów, które Bóg z góry przygotował, abyśmy je pełnili". Św Pawła ŁASKĄ WIARY ZBAWIENI A NIE Z UCZYNKÓW ABY SIĘ NIKT NIE CHLUBIŁ ZAPAMIĘTAJCIE

Gość ghqwb
jEŚLI BĘDZIECIE KIEDYS CHCIELI WIEDZIEĆ WIĘCEJ, WARTO SIĘGNĄĆ PO BIBLIĘ TYSIĄCLECIA-UWAGA, INNE BIBLIE-WARSZAWSKA, GDAŃSKA, JECHOWYCH ZOSTAŁA POZAMIENIANA DLA RÓŻNYCH POTRZEB, NP POLITYCZNYCH. Biblia jest jednym z podstawowych źródeł kultury europejskiej, zarówno w sferze religijno-moralnej, jak w sferze inspiracji artystycznych. Dla ludzi wierzących Biblia jest Świętą Księgą, zbiorem prawd objawionych i przykazań, uczących jak żyć. Przez Kościoły chrześcijańskie uważana jest za Słowo Boże. Biblia stała się źródłem motywów dla pokoleń rzeźbiarzy, malarzy, pisarzy i kompozytorów. Jest skarbnicą wzorców osobowych i postaw; fabuł, anegdot i wątków, motywów, symboli i alegorii, frazeologii i stylistyki. Powstanie Księgi Starego Testamentu powstały między XIII a II wiekiem przed Chrystusem. Księgi Nowego Testamentu powstały w drugiej połowie I wieku (około 51 roku spisana została pierwsza księga - Pierwszy List do Tesaloniczan, a około 100 - 106 roku ostatnia - Apokalipsa św. Jana). XIII w.p.n.e. - najstarsze teksty Biblii (Pięcioksiąg, najstarsze psalmy). VIII - VI w.p.n.e. - księgi: Izajasza, Jeremiasza, Ezechiela. V - IV w.p.n.e. - Księga Hioba, Pieśń nad Pieśniami. II - I w.p.n.e. - Księga Mądrości (Biblia Tysiąclecia) I w.n.e. - Nowy Testament Języki Biblia znaczy po grecku: księgi. To liczba mnoga od słowa 'biblion' - księga, zwój papirusu. Z czasem utrwaliła się jako nazwa własna, ale funkcjonuje również tytuł tradycyjny: Pismo Święte. Księgi Starego testamentu zostały napisane w języku hebrajskim, aramejskim, oraz greckim. Księgi Nowego Testamentu w języku greckim, z wyjątkiem ewangelii według świętego Mateusza, która powstała w języku aramejskim. Sekty judaistyczne W epoce hellenistycznej doszło do podziałów religijnych w ramach judaizmu. Podstawę każdego z trzech nurtów odnowy religijnej stanowił zdecydowany sprzeciw wobec hellenizmu. Różnice między nimi dotyczyły zarówno sfery sakralnej, jak i politycznej. Faryzeusze - to zwolennicy dokładnego i ścisłego wypełniania biblijnego Prawa (Tory). Według nich należy je jednak zawsze dostosować do indywidualnej sytuacji człowieka, który wypełniając prawo, nie powinien doznać żadnej szkody. To zwolennicy całkowitego oderwania się od państwa Seleukidów. Saduceusze - to w sferze religijnej grupa w gruncie rzeczy zbliżona do faryzeuszy. Różnice dotyczyły ważności ustnych przekazów wykładni Tory. W sferze politycznej natomiast saduceusze byli zwolennikami dialogu z Seleukidami. Esseńczycy - to sekta bardzo radykalna i tajemnicza. Około roku 150 p.n.e. jej założyciel, Nauczyciel Sprawiedliwości, o nieznanym imieniu, zaczął wzywać do ścisłego wypełniania prawa, zebrał grupę zwolenników, przeniósł się na pustynię i założył wspólnotę religijną, która przetrwała do 70 r.n.e. Esseńczycy twierdzili, że Bóg ma swoje przeciwieństwo - złego Beliala, i między Bogiem a nim stale toczy się walka. Dziś najbardziej znana jest grupa esseńczyków z Qumran nad Morzem Martwym. W 1947 roku znaleziono tam, ukryte w jaskiniach, zwoje z tekstami esseńczyków, wśród których były hebrajskie rękopisy fragmentów, a także jednej całej księgi Starego Testamentu, datowane na okres od końca III wieku p.n.e. do połowy I wieku n.e. Gatunki biblijne Wyróżniamy: podanie, dialog, psalm, pieśń, kazanie, modlitwę, list, przypowieść (parabola), aforyzm, proroctwo (apokalipsa), sagę rodu, poemat. Psalm - wyróżniamy psalmy błagalne, dziękczynne, królewskie, patriotyczno-religijne i mądrościowe. Są to hebrajskie pieśni łączące cechy hymnu i modlitwy. Apokalipsa - szczególne proroctwo - wizja losów końca świata, Sądu Ostatecznego. Cechuje ją tajemnicza symbolika przekazu. Przypowieść (parabola) - utwór, który za pomocą prostej fabuły pokazuje głębsze treści dotyczące człowieka. Opowiadane zdarzenia są tylko pretekstem, ilustracją prawd egzystencjalnych.

Gość lady_gagaa
podnosze hehe ...

a żal z ciebie lady gaga! aż mnie wzięła zgaga!