Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuląg

Wpisujcie skojarzenia z miastami!!!

Polecane posty

Gość ssaaasass
Stażyński ? Któż to ? A zapomniałeś o StaRZyńskim?

Gość niech pierwszy rzuci kamieniem
ten co nigdy nie robi błędów :-O

Gość polski Wołyń pamietamy
WARSZAWA - Stefan Starzyński, Janusz Groszkowski (Podczas II wojny światowej opracował dla łączności Armii Krajowej proste nadajniki stabilizowane kwarcem oraz podjął uwieńczone sukcesem prace nad rozszyfrowaniem systemu sterowania rakiet V1 i V2 przechwyconych przez AK, co umożliwiło prowadzenie skutecznej obrony antyrakietowej Londynu.) Józef Kosacki- polski wykrywacz min LWÓW - semper fidelis, polskie miasto, Stefan Banach, Stanisław Ulam - bomba termojądrowa WROCŁAW - Kazimierz Krzywousty, radni teraz przywracają niemieckie nazwy w polskim Wrocławiu i nie chcą królowi Krzywoustemu postawic pomnika POZNAŃ - powstanie w 1918 ZWYCIĘSKIE! WILNO - Mieczysław Zygfryd Słowikowski pseud. Rygor GDAŃSK - obrona poczty polskiej w 1939 SZCZECIN - Penemunde, gdzie budowano rakiety V1 i V2. Polacy wysłali tam własnych agentów w 1942 roku - agent o pseudonimie „Piorun”. Nasi ludzie przeniknęli do ośrodka i w końcu uzyskali dostęp do najbardziej tajnych informacji, a nawet do samych rakiet. W 1943 roku, wysłano do Londynu szczegółowy raport, opisujący działania niemieckie na Penemunde, zawierający też szkice samej bazy. BYDGOSZCZ - rozszyfrowanie Enigmy, Rejewski KATOWICE - powstania sląskie o polskość, Tadeusz Heftman (Kierował wytwarzaniem zminiaturyzowanych radiostacji własnego pomysłu (od 1944 r. produkowano ich około tysiąca rocznie) dla ruchu oporu w krajach okupowanych.) BIAŁYSTOK - Zamenhof i esperanto GDYNIA - polski port zbudowany przez naszych przodków w 20leciu miedzywojennym, a teraz celowo NISZCZONY CZĘSTOCHOWA - Antoni Zębik krótkofalowiec, który zbudował w konspiracji radiostację dla powstania warszawskiego -WCZORAJ ZMARŁ RZESZÓW - Łukasz Ciepliński, Kazimierz Iranek-Osmecki, Leopold Lis-Kula, CENTRALNY OKRĘG PRZEMYSŁOWY

Gość ja traktuje moje dzieci
WARSZAWA -stolica i zbieranina ludzi ze wsi ŁÓDŹ - zydzi KRAKÓW -kosciol mariacki, papiez LWÓW -harabia Dzieduszycki WROCŁAW -moje ukochane miast, miasto ludzi młodych i z kilmatem POZNAŃ -maisto rodzinne mojej mamy, koziolki WILNO - GDAŃSK - solidarnosc , strajki SZCZECIN - BYDGOSZCZ - LUBLIN - KATOWICE -smród i brud , spodek BIAŁYSTOK - GDYNIA -opera CZĘSTOCHOWA -jasan gora , pielgzymi KIELCE -scyzoryk :P OPOLE -stolica piosenki TORUŃ -mikołaj kopernik INOWROCŁAW - RZESZÓW -

Gość w Rzeszowie
W Rzeszowie powstała w 1658r.i jest do dzisiaj jedna z najstarszych szkół średnich w Polsce. "Wśród grona nauczycieli było wielu wybitnych pedagogów. Byli oni autorami połowy podręczników napisanych dla Komisji Edukacji Narodowej (1773) - pierwszego ministerstwa oświaty w Europie. " Nauczycielem był tam np. Stanisław Konarski. A uczniami m.in. Ignacy Łukasiewicz i generał Władysław Sikorski.

Gość ssdr
WARSZAWA - największa wioska w Polsce ŁÓDŹ - żydzi, bieda KRAKÓW - miasto inteligentów LWÓW - ukraińcy WROCŁAW - polsatowskie seriale POZNAŃ - moje miasto WILNO - litwini GDAŃSK - morze SZCZECIN - paprykarz BYDGOSZCZ - slamsy LUBLIN - kul KATOWICE - brud, smród i kopalnie BIAŁYSTOK - wioska gdzieś na wschodzie GDYNIA - coś obok gdańska CZĘSTOCHOWA - pielgrzymki KIELCE - liroy OPOLE - festiwal TORUŃ - Radio Maryja INOWROCŁAW - Waszka G RZESZÓW - jakaś wiocha

Gość -onka
Inowrocław- niezapomniane czasy liceum Gdańsk-moja miłość, moje miasto

Gość la mam ba P
Szczecin moje miasto dziecinstwo Bydgoszcz byc moze studia Inowroclaw NUDAAAAAAAAAAAAAA

Gość tapetynka
WARSZAWA - stolica, blokowisko, firmy ŁÓDŹ - ciuchy, manufaktura, piloci:) KRAKÓW - najlepsze miasto w Polsce, zabytki, Wawel LWÓW - bieda, zabytki, cmentarz WROCŁAW - Rynek, imprezy, fajna kamieniczka bez okna:) POZNAŃ - super miasto, koziolki, klimat WILNO - tanie piwo na kazdej ulicy, szaleni kierowcy, tania wodka GDAŃSK - stocznia, port, Walesa SZCZECIN - paprykarz szczecinski BYDGOSZCZ - NIC LUBLIN - sklepy Spolem, piwo Perla, Zamek KATOWICE - zanieczyszczenie, spodek BIAŁYSTOK - You Can Dance, imprezy GDYNIA - NIC CZĘSTOCHOWA - pielgrzymki, matura, rozance+kule na scianach KIELCE - Liroy OPOLE - Festiwal TORUŃ - krzywa Wieza, pierniczki, Kopernik INOWROCŁAW - NIC RZESZÓW - NIC

Gość ja też mam
Warszawa- studia, praca, mój Niuniek:)))

Gość fdrfrf
WARSZAWA -stolica,złote tarasy,płac kultury ŁÓDŹ -prezydent kropiwnicki KRAKÓW - sukiennice LWÓW - nic WROCŁAW - fontanna POZNAŃ -chytrzyludzie WILNO -nic GDAŃSK -solidarność SZCZECIN -stocznia BYDGOSZCZ -makro LUBLIN -palikot KATOWICE -nic BIAŁYSTOK -taniec GDYNIA -nic CZĘSTOCHOWA -kosciół KIELCE -nic OPOLE -piosenki TORUŃ -rydzyk,pierniki INOWROCŁAW -uzdrowisko,solanki,piękni faceci :D moje rodzine miasto,piękne wspomnienia RZESZÓW-nic

Gość K.2
WARSZAWA-Bohaterowie Powstania Warszawskiego,FSO(niestety już świętej pamięci),Szkoła Główna Państwowej Straży Pożarnej ŁÓDŹ-Klub sportowy,(nie mój) KRAKÓW-Wawel,hejnał z Wieży Mariackiej,Brama Floriańska LWÓW-Cmentarz Orląt,Szczepko i Tońcio,kiedyś wspaniałe polskie miasto WROCŁAW-Jednostka wojskowa,wredne świnie w mundurach Żandarmerii Wojskowej,miasto studenckie. POZNAŃ-Targi,koziołki na ratuszu,Powstanie Wielkopolskie WILNO-Mickiewicz,marszałek Piłsudski cudowny obraz w Ostrej Bramie GDAŃSK-Port,Dwór Artusa,bohaterowie(Obrońcy) Poczty Gdańskiej z 1939r SZCZECIN-Port,była fabryka motocykli (JUNAK,SHL)miasto graniczne z Niemcami KATOWICE-Stolica mojego ukochanego Górnego Śląska,bohaterstwo harcerzy i harcerek września'39(wieża spadochronowa),Powstania Śląskie GDYNIA-Akademia Marynarki Wojennej RP im.kmdr.a B Romanowskiego,pierwszy polski port handlowy w XX-leciu międzywojennym,ostatni polski okręt wojenny z II wojny Swiatowej ORP BŁYSKAWICA (H-34)-okręt muzeum CZĘSTOCHOWA-Klasztor,Centralna Szkoła Państwowej Straży Pożarnej,mili ludzie KIELCE-bliskość Gór Świętokrzyskich,zakład karosacji samochodów specjalnych,Liroy OPOLE-,częste sympatie proniemieckie,dążność do nikomu niepotrzebnej autonomii,sprowadzony zza Odry podpicowany czterokołowy schrot jeżdżacy po drogach. TORUŃ-Pierniki,Kopernik,Dywizjon Toruński Lotnictwa Myśliwskiego. RZESZÓW-Zakłady Lotnicze,szkoła wojskowa,Zakłady ZELMER.

Gość Girdle45
Częstochowa to wielka wiocha. Szkoda, ale to prawda.

Gość a mojego miasta nie ma
WARSZAWA - Pałac Kultury i Nauki ŁÓDŹ - Ziemia obiecana (film) KRAKÓW - historia LWÓW - przedwojenne filmy WROCŁAW - pierwsza miłość i fajna piosenka (film) POZNAŃ - chciałabym tam mieszkać WILNO - Ostra Brama GDAŃSK - Stocznia SZCZECIN - dziwni ludzie BYDGOSZCZ - Polski Związek Niewidomych (ośrodek) LUBLIN - studia KATOWICE - tam się urodziłam BIAŁYSTOK - mój pierwszy raz :-) GDYNIA - blisko Sopotu, a Sopot mi się podoba CZĘSTOCHOWA - Jasna Góra KIELCE - Fajny kościół OPOLE - festiwal TORUŃ - piękne miasto INOWROCŁAW - nie mam pojęcia RZESZÓW - strasznie daleko

Gość Częstochowianin
jedyna rozsądna, do Częstochowy wszyscy Jasną Górę i pielgrzymki piszecie :/ Ale o Alejach, Dworcu, Najdłuższym Peronie w Polsce, Zagłębiu Frytkowym, Rakowianach, Pseudokibicach, Reage Days, Wandalach, Satanistach, Kamienicach, AZSie, CKMie, RKSie, PKSie, Zabytkowej Wytwórni Zapałek, O Klimacie, Rakowie, Rząsawach, Grabówce, Błesznie, Północy, Lisińcu, Ostatnim Groszu, nawet o Tysiącleciu, ani Tramawajach!!! Wszyscy Jasna Góra!!!! enamorada Jedyna o Zagłębiu Frytkowym napisała :D

Gość Gdański człowiek
WARSZAWA - NIC :P ŁÓDŹ - szare miasto, syf KRAKÓW - Zabytki LWÓW - NIC WROCŁAW - Kiepscy POZNAŃ -miasto Know -how WILNO - BIDA GDAŃSK - my city RULEZ SZCZECIN - Pazim BYDGOSZCZ - miasto z pomysłem LUBLIN - Palikot KATOWICE - dworzec BIAŁYSTOK - KONON GDYNIA - nasz wróg CZĘSTOCHOWA - pielgrzymki KIELCE - NIC OPOLE - NIC TORUŃ - syf, obdrapane kamienice RZESZÓW - małe ale bogate miasto(polski Dubaj)

WARSZAWA - Polski NY :classic_cool: ŁÓDŹ - brak KRAKÓW - skąpstwo LWÓW - brak WROCŁAW - "Pierwsza miłość" :classic_cool: POZNAŃ - Peja, Gural, Kaczor, pyry WILNO - brak GDAŃSK - morze, plaża SZCZECIN - jw + pełno prawiczków :O 🖐️ BYDGOSZCZ - brak LUBLIN - brak KATOWICE - Miuosh BIAŁYSTOK - Moje miasto :O:O 🖐️, Polska B :classic_cool:, Białostockie podziemie, Pih GDYNIA - morze, plaża CZĘSTOCHOWA - pielgrzymka :classic_cool: KIELCE - brak OPOLE - brak TORUŃ - pierniki, M. Kopernik INOWROCŁAW - brak RZESZÓW - brak

Wypiszę tylko pierwsze skojarzenia. Trochę etymologii będzie też, eh zboczenie;p WARSZAWA - wars i sawa ŁÓDŹ - KRAKÓW - wanda, co nie chciała niemca LWÓW - powinien byc w Polsce! WROCŁAW - piękne miasto, programy polsatu tam kręcone;p POZNAŃ - moja koleżanka tam mieszka i mają fajny dojazd, bo autostradą się mknie jak ta lala WILNO - ucz sie pilnie jak mickiewicz w wilnie:P GDAŃSK - stocznia SZCZECIN - tu zachowam dla siebie:) BYDGOSZCZ -jak wyżej:P LUBLIN -moje rodzinne miasto, wybitnie przereklamowane przez tutejszych, ale rzeczywiście sporo się u nas dzieje, głównie w środowiskach studenckich:P powiedziałabym nawet, że to miasto żyje głównie w roku akademickim. Przy czym zaznaczam, że ja już studia skończyłam KATOWICE - miasto bycze, nie no tak na serio, to z niczym konkretnym mi się nie kojarzy BIAŁYSTOK - z niczym mi się nie kojarzy GDYNIA -? CZĘSTOCHOWA ... bo często chowa się:P KIELCE -? OPOLE - z konkursem jakimś śpiewanym;p TORUŃ - piernik, kopernik i rydzyk INOWROCŁAW - ? RZESZÓW -?

WARSZAWA - złote tarasy, Wisła, dużo Mcdonaldów :classic_cool: ŁÓDŹ - koleżanka tatusia KRAKÓW - no daleko LWÓW - ' tylko we Lwowie' z tą piosenką ;) WROCŁAW - z serialem 'pierwsza miłość ' POZNAŃ - z koziołkami WILNO - nie kojarze GDAŃSK - ze statkiem SZCZECIN - też BYDGOSZCZ - nie kojarze LUBLIN - z zakonnicami KATOWICE - z trasą BIAŁYSTOK - z moja nauczycielka od wf GDYNIA - z morzem CZĘSTOCHOWA - z różancem KIELCE - z rodzina OPOLE - z festiwalem TORUŃ - koporenik INOWROCŁAW - nie kojarze RZESZÓW - gdzies daleko, ale w ładnych str

Gość kalafior,...
Świebodzice cztery domy, dwie ulice, ładne i zadbane w centrum Świdnica i ładny rynek i bary czynne 24 Żarów dziura i bród Wałbrzych miasto biedaszyb, ale są sklepy i banki Wrocław, wieczny korek - zawsze coś tam remontują, głośno,

Gość kalafior,...
szczecin przysięga u kuzyna i picie przez całą drogę do szczecina i z powrotem :D

Gość miinka
WARSZAWA - nowobogaccy , snoby. ŁÓDŹ - szkoła filmowa :D KRAKÓW -zabytki LWÓW - ze starymi ludzmi O.o WROCŁAW - miasto studenckie POZNAŃ - Stary Browar, imprezy, targi ,porządne drogi. WILNO - ? GDAŃSK - statki, stocznie, solidarność, Wałęsa SZCZECIN - stocznie BYDGOSZCZ - z giełda warzyw i owoców (?!) LUBLIN - znów ze starymi ludźmi KATOWICE - ze spodkiem i koncertami ! BIAŁYSTOK - z niczym GDYNIA - morze ! CZĘSTOCHOWA - zbiorowisko klechów. KIELCE - "Scyzoryk z Kielc skad ten kutas sie urwał" ahah OPOLE - z załosnym festiwalem TORUŃ - Pyszne pierniczki i planetarium i z tym krzywym domem czy kamienica :) INOWROCŁAW - nic RZESZÓW -nic

Gość liucy Liu
Rzeszow nie wiem czy ktos tu wie ale tu znajduje sie jedyne w polsce Muzeum Dobranocek

Gość jenk
Międzyrzecz-w kajdankach wyprowadzili z Ratusza burmistrza 2 zastępców i 2 innych urzędnikow.Przesłuchiwano resztę .Teraz rządzi komisarz.A i mają najsłynniejsze w Europie bunkry (można zwiedzać)

Gość oldmikroskopik
WARSZAWA -Super wakacje , ŁÓDŹ -POLITECHNIKA , ul .Piotrkowska , miasto tętniące życiem , KRAKÓW - LWÓW - WROCŁAW - POZNAŃ - WILNO - GDAŃSK -Cudowna "opuszczona" plaża , samotne chwile z mą miłościa mmmm SZCZECIN - BYDGOSZCZ - Hit Festiwal , trochę wieśniackie dyskoteki, ale ogólnie b.ładnie LUBLIN - KATOWICE - BIAŁYSTOK - GDYNIA -Chuj*** restauracje , CZĘSTOCHOWA -obowiązkowe odwiedziny przed maturą KIELCE - OPOLE - TORUŃ -Tu studiuję , PIĘKNE MIASTO < DUŻO KLUBÓW < TANIE PIWO , MIASTO STUDENTÓW , ŻYCIE TLI SIĘ 24 H NA DOBĘ , CUDOWNIE INOWROCŁAW - RZESZÓW -

Gość dvjgbkhjkl
WARSZAWA - stolica, łazienki, duze szare miasto ŁÓDŹ - Piotrkowska , filmówka,luwry,kamienice , ziemia obiecana ,przemysł ,a takze bieda KRAKÓW - rynek, Wawel,imprezy do białego rana,UJ,Mickiewicz,Grechuta LWÓW - UL WROCŁAW -miasto studentów POZNAŃ - Ratusz w Poznaniu WILNO - Uniwersytet Wileński GDAŃSK - morze ,mewy,wakacje SZCZECIN - ? BYDGOSZCZ - ? LUBLIN - Budka Suflera KATOWICE -Spodek ,fabryki,szarosc BIAŁYSTOK -Pałac Branickich GDYNIA - port CZĘSTOCHOWA - Jasna Góra KIELCE -góry Swietokrzyskie TORUŃ - Kopernik,pierniki INOWROCŁAW -nie bylam RZESZÓW-nie bylam

Gość pppppppppppppppppppp
dvjgbkhjkl Łódz chyba lofty nie luwry;)

Gość kalafior,...
WARSZAWA - stado baranów na wiejskiej KRAKÓW - wawel i ziejący ogniem smok CZĘSTOCHOWA - szkolenie w domu pielgrzyma, poznałam pozytywnie zakręconych ludzi :D

Gość moje skojarzeniaaa
WARSZAWA - stolica, korki, hałas ŁÓDŹ - filmówka KRAKÓW - lajkonik, rynek, wawel LWÓW - babcia, kresy, piosenka "tylko we lwowie..." WROCŁAW - stare miasto, rynek, serial "1. milosc" POZNAŃ -chamstwo, szybkie tramwaje, lotnisko WILNO - kresy GDAŃSK - stocznia, port, rynek SZCZECIN - miasto portowe, blisko niemiec, dziura BYDGOSZCZ - ? LUBLIN - strasznie daleeeeko, wioski KATOWICE - brud, syf, smog, blokowiska BIAŁYSTOK - Kononowicz, bieda, zacofanie GDYNIA - morze CZĘSTOCHOWA - pielgrzymki, jasna gora, bibeloty KIELCE - pseudokibice OPOLE - konkurs piosenki, malenka dziura TORUŃ - pierniki, kopernik, stare miasto INOWROCŁAW - ? RZESZÓW - daleeeko

brud, syf, smród - normalnie się wkurwiłam :D Czy wy kiedykolwiek byliście w tych wszystkich miastach, zeby je oceniać? :o