Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość njkfvf

Jak się zwrócić do dr inżynier kobiety???

Polecane posty

Gość albo ciąży
Nie pisz WITAM na początku, do wykładowcy to podobno niegrzeczne, ktoś mi zwrócił uwagę, mój promotor chyba

Zwrot grzecznościowy to zawsze Szanowana Pani/Szanowny Panie. Tytuł w indeksie to co innego i nie dziwę się, że wam ktoś zwrócił uwagę w indeksie wpisuje się wszystkie tytuły. W mailu jest bardziej prywatnie co nie oznacza, że żadne zasady nie obowiązują. jak ktoś ma doktora habilitowanego to się piszę Szanowny/a Pan?i doktor ale nigdy nie dodaje się habilitowany i to samo jest z inżynierem. Jak się kogos tytułuje w prywatnej wiadomości to tytuł najwyższy jest obowiązuje, te nizsze się pomija.

EwelinaEwa i z nowu gafa. Jak ktoś ma habilitację, to zwracasz się do niego per profesor.

A swoją drogą to ja na studiach nigdy nie pytałam jak się pisze maila. To raczej było logiczne dla mnie jak się zwracać i jak się okazało miałam dobry pogląd na tą sprawę. A z tym "witam" to bez urazy, ale zasadnicza przesada to jest. To chyba nie jest Twój kolega czy koleżanka

jak ma doktora habilitowanego to zwracasz się pani doktor jak ma profesora habilitowanego to pani profesor. Nie po to habilitowany/habilitowana jest po tytule wcześniejszym by było od niego ważniejsze.

Abstrahując od tego spieramy się o nie wiem co. W tej chwili gusta są i tak zindywdualizowane i nie ma jednoznacznego kanonu. Fisia na tym punkcie mają tylko profesorowie starej daty. Młodsi w tym często widzą kalectwo językowe.

i czemu ciągle mi przestawia samo h na ch w abstrahując? Podstawowy zakres studiów mam za sobą, o dziwo.

Podstawowy zakres to dla jednych rok a dla drugich skończone studia:P ja będę już na czwartym roku i troszkę wiem jak pisać co i jak, ale ok, niech każdy robi jak chce. Nie moja sprawa. Idę spać dobranoc

Gość seksual obciagation
lodzikiiiiiiiiiiiii,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, dla ochlody,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, pozdro dla fanowww moich i brataaa,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, :classic_cool:

Gość a moze tak
Szanowna Pani Dr. nazwisko,

Gość dr Dr dr mgr inż fizol
hey frajży po pierwsze primo nie Dr a dr tak jak nie Mgr a mag tak jak inż. a nie Inż. ha ha ha

Gość studiujesz...?
to albo profesor albo dr inż. A mailu to w ogole sie nie zwracaj z tytulami, tylko zwyczajnie. Zalezy czy stasza czy mlodsza i w ogole od sytuacji. Najlepiej zwyczajnie "Szanowna Pani" i raczej na Dzien dobry ;) to mowilam ja dr inż, tez kobieta :P

Gość gość
Na początku ZAWSZE piszemy Szanowna Pani (tytuł). Nigdy nie zaczynamy maila od "Witam" . Podpisujemy się Z wyrazami szacunku, Myślę, że to nie filozofia i korona z głowy nikomu nie spadnie. Studenci za gorsz nie szanują wykładowców - powinno się to zmienić. Studentka ;)