Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anikkkkkk

Opalanie w ciąży

Polecane posty

Gość anikkkkkk

Hej dziewczyny Mam do Was pytanko. Zaczęło się piękne lato, piękne słoneczko i tak się zastanawiam czy któraś z Was będąc w pierwszym trymestrze opala się na słoneczku ( nie mówię o solarium) Bo ja mam ku temu obawy, gina jeszcze nie pytałam i tak się zastanawiam.Nie chodzi mi oczywoście o smażenie się plackiem na słońcu, tylko o korzystanie z niego w granicach zdrowego rozsądku. Właśnie się nad tym zastanawiam i jak narazie staram się unikać mocniejszego słoneczka Pozdrawiam

Gość
mi lekarz kazał unikac słonca.

Gość buteleczka20
chron brzuch

Gość anikkkkkk
czyli tak jak myślałam :)

Gość
ale co nie znaczy ze nie mozna wyjsc z domu jak słoneczko grzeje. pamietac o smarowaniu ciała i ust pomadka :) najlepiej posiedziec w cieniu.

Gość anikkkkkk
tak mnie to zastanowiło bo dziś np. byłam z ukochanym nad jeziorkiem :) ja sobie w cień, miło, przyjemnie a obok mnie na słońcu leżała babka tak na oko w 6 miesiącu ciąży- aż mnie to zastanowiło. Ja bym się bała na takim silnym słońcu w tak późnej ciąży tyle czasu siedzieć. Ale to może dlatego, że panikara jestem z natury i boję się o dzidzi :)

Gość
ja to samo :) wole dmuchac na zimne, nie teraz to w nastepne lato sie opale ;)

A ja w mojej pierwszej ciazy jechalam na porodowke brazowa jak czekolada! Uwielbiam slonce, mieszkalam wtedy nad morzem i wygrzewanie sie w sloncu to byl dla mnie najlepszy relaks. Nie przegrzewalam sie jednak, kiedy tylko czulam,ze mi za goraco, wskakiwalam do wody. Duzo pilam, chronilam skore, zakrywalam brzuch. Teraz zaczynam 8-my m-c,ale przy 30 stopniach w sloncu nie daje rady. Robi mi sie slabo i opalanie sie to juz nie relaks tylko meczarnia. Wole cien i pompowany basen synka:) Ja mysle,ze zalezy jak znosisz slonce i wysoka temp. Jesli dobrze sie czujesz to dlaczego nie?

ja w 26 tc bylam na wyspach kanaryjskich, gdzie grzechem bylo siedzenie w cieniu. zakrywalam brzuszek, smarowalam sie kremem z wysokim faktorem i opalilam sie ladnie- nic mi sie nie stalo, z dzieckiem tez jest ok, poza faktem, ze nie spieszy sie na razie do przyjscia na swiat ;) pozatym moj lekarz powiedzial, ze z umiarem mozna sie opalac w ciazy

Gość anikkkkkk
:) dzięki wam dziewczyny za odpowiedź :) ja generalnie mam bardzo ciemną karnację i jeszcze nigdy nie poparzyłam się słońcem, od razu robię się czekoladowa :) zawsze moglam dłuuuuuuuugo siedzieć na słońcu, chociaż dużo mi nie trzeba żeby się oaplić w zimie dlA podtrzymania oalenizny chodziłam raz- góra dwa w miesiącu na 10 minut do solarium i było ok, ale teraz mam jednak obawy przed takim opalaniem się. Nie wiem, może przesadzam, bo u mnie jeszcze nic nie widać, w ogóle nie mam brzuszka

Gość
zazdroszcze karnacji ;) ja jestem blada,i nie mam cierpliwosci do balsamów brązujacych ;/

Gość anikkkkkk
ja tych z brązerami nie używam :) jak się opalałam to zawsze ssmarowałam się najzwyklejszą oliwką tą J&j :) ale teraz to jak się zdecyduję wyjść na słońce to chyba kupię sobie jakiś najwyższy filtr :) dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

z tym nadmiernym opalaniem to jest tak: za dużo promieniowania UV powoduje utlenienie kwasu foliowego z organizmu co może skutkować wadami wrodzonymi układu nerwowego u dziecka, np rozszczepieniem cewy nerwowej. Ale chodzi oczywiście o nadmiar słońca.

ja kilka razy sie opalałam na leżaku, ale nie w stroju kąpielowym tylko ubrana (bluzeczka na ramiączkach, rybaczki, kalepusz oczywiście). Dodatkowo zasłaniałam brzuch i w zasadzie na dobrą sprawę opalałam twarz, dekolt i ramiona. Myslę, ze w ten spoóśb jeszcze nie raz posiedze na leżaku, bo mam termin na październik, więc całe lato przede mną - ale nie w troju kąpielowym i zawsze będe zasłaniała brzuch :) ze sońcem trzeba bardzo uważa, ale jest źródłem witaminy D, więc też jest bardzo potrzebne :)

Rok temu na początku maja byłam w 3 m-ącu ciąży. Pogoda była dosyć pochmurna, ale było ciepło na tyle, że wyciągnęłam się na leżaku w krótkim rękawku i krótkich spodenkach, efekt - nogi spalone jak nigdy, a na nosie aż mi się bąble porobiły tak mnie wzięło chyba przez te hormony. Dlatego ja bym uważała.

Rok temu na początku maja byłam w 3 m-ącu ciąży. Pogoda była dosyć pochmurna, ale było ciepło na tyle, że wyciągnęłam się na leżaku w krótkim rękawku i krótkich spodenkach, efekt - nogi spalone jak nigdy, a na nosie aż mi się bąble porobiły tak mnie wzięło chyba przez te hormony. Dlatego ja bym uważała.

Gość kasiuuulenkaa
a ja słysząłam ,że trzeba unikać słońca, bo można dostać plam, przez hormony, ale dokładnych szczegółów nie znam. W szkole rodzenia mówili by zasłaniać brzuch przed słońcem

Gość rodzilam na poczatku wrzesnia
i cale lato spedzilam na sloncu ;) Tylko, ze to dosc dawno bylo. Mysle, ze to zalezy od tego jak sie czujesz i jak znosisz slonce ;) Ja zawsze slonce uwielbialam ;)

Gość Safariii
w maju było piękne słoneczko więc się opalałam wtedy jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży to był 1 mies. wyszły mi plamy na dloniach a na nosie bąble, teraz też mam zamiar się opalać, ale już nie tak długo jak wtedy, a na brzuszek podobno najlepiej położyć mokry ręcznik :)

Gość karma88
na pewno trzeba zapytać lekarza i zachować zdrowy rozsądek. Poczytaj tez o opalaniu w ciąży w necie, ja znalazłam kilka ciekawych artykułów na ten temat.

Gość gość mmmmmm
Hej dziewczyny mam pytanie jestem w ciąży 21 tydzień poszłam na spacer w piękna słoneczna pogodę i niestety opalilam sobie dekolt i ramiona trochę mnie piecze. Boję się że coś może stać się dziecku.... czy jest takie ryzyko?

Gość gość
Można się opalać, jest to nawet wskazane. Ale nie na czerwono, pamiętaj o porządnym kremie zabezpieczającym przed oparzeniem. Opalanie to witamina D, a ta jest konieczna do prawidłowego przyswajania wapnia, dziecko też skorzysta.

Gość gość
Tyle to nic. Najważniejsze żeby nie przegrać brzucha.

Gość gość
Te kremy z filtrami to moim zdaniem bardziej mogą zaszkodzić niż nadmiar słońca. Bez Słońca nie ma życia, to nasze naturalne źródło wspaniałej energii. A kremy to najczęściej sama chemia i potem wchłania się do organizmu z całej powierzchni skóry. Nie wspomnę o wit. D, która jest niezbędna, zwłaszcza w ciąży.