Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość molinezja80

czopki glicerynowe

Polecane posty

Gość molinezja80

słyszałam że podawanie czopków glicerynowych nie można używać często bo dziecko może się przyzwyczaić i sam nie będzie chciał robić kupki. czy to prawda? czy może któraś z Was słyszała o ty od swojego lekarza.

prawda. Moja córka po bebilon pepti miała straszne zaparcia ale czopek to już w ostateczności. Lekarze i pielegniarki tak mi mówili, że sie jelita rozleniwiają i potem bez czopka dziecko się nie umie załatwić.

Gość molinezja80
jak pomóc w takim razie dziecku które nie możne zrobić kupki?

wiesz ja stosowałam na niemowlęciu masarze. Mimo ze nie wierzyłam ze pomogą, to działały. Zaraz Ci wyszukam strone jak sie to robi. Jak była ciut starsza do dawałam jej sliwki gerbera albo hippa. Pomaga tez sok z Jabłek klarowny.

a no i delikatnie termometrem można w pupci poruszać, ale to trzeba uważać.

2. Masaż jelita grubego – to alternatywny sposób na pobudzenie pracy jelit. Dziecko leży na plecach. Rozpoczynamy masaż od prawego dolnego podbrzusza, potem w lewą stronę, do lewego nadbrzusza, a następnie prosto w dół, do lewego podbrzusza. Masaż brzucha wzdłuż przebiegu jelita grubego wykonujemy kilka razy, powtarzając go 3-4 razy dziennie. Anna Kuźniar

Gość lewatywa raz a dobrze

Gość nawiedzona żona
madooonna ruchy mają być okrężne opisz dokładniej jak ma to wyglągac

ja odradzałabym używania termometra...zawsze sie bałam skutków takiego działania....ja osobiscie robiłam swojemu dziecku masaże brzuszka oraz podawałam śliwkę suszoną ze słoiczka-15 min i juz była zawartość w pieluszce...polecam

Gość molinezja80
raczej suszonych śliwek nie mogę podać bo synek ma dopiero 3 tyg

Masaże Brzuszka.........działają i okrężne i takie jakby kupkę w dół "spychać". Przeszłam z moją Córą........ Janie karmiłam piersią, ale moja Bratowa tak i pamiętam, że jadła tylko chleb z masełkiem, rosół i śliwki suszone, bo po tym Mały robił w miarę szybko i bezboleśnie kupkę. Ja karmiłam butlą, miedzy posiłkami dopajanie wodą lub herbatką koperkową. Dawałam też Espumisan (na kolki i kupkowanie po tym jakby lepsze), śliweczki podawałam od 2 m-ca - robiłam słaby wywar z 3 śliwek suszonch i po łżeczce do butki dawałam - też pomagało, następnie od 4 m-ca wprowadzałam po łyżeczce ze 2 razy na tydzień śliwek suszonych gerbera. Mała ma dziś 2 lata i 8 m-cy. Unikam: czekolady, bananów, ryżu, marchwi. Wcześniej unikałam też surowych jabłuszek, teraz wcina. Świetny też jest sok z winogron. Mała ma po mnie problemy z kupalkiem....... Od roku gotuję wedle pewnej kuchni zdrowotnej no i widzę zdecydowaną poprawę - tak u siebie jak i u Małej, choć ta Druga ma do dziś uraz do robienia kupki po tych masakrycznych zatwardzeniach przez jakie przeszła........... Nieśmiało - jeśli karmisz cycem bym Ci doradzała przejść może na taką właśnie kuchnię dietetyczną. Bo to co Ty jesz wpływa na to jak ma się Dziecię......... Jeśli uznasz za stosowne to podam Ci jaka to kuchnia i jakie książki z przepisami należy kupić. Pozdrawiam