Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kara i wojna

wzięłam drugi ślub koscielny bez unieważnienia pierwszego, boję się

Polecane posty

Gość kara i wojna
on 40 masz racje, ale zyjemy poki co na ziemi a tu rzadza ksieza... iod ich widzimieie zalezy czy dziecko dlstanie chrest itd

Gość gsdgsfs
a ten twój chłop pochodzi z tej parafii, w ktorej bedziecie mieszkac? Jak nie, to nic sie nie wyda. Macie papier, że wzieliście ślub koscielny i tyle

Gość też nie rozumiem tego tematu
Jeśli wzięłaś świętokradczy (wg. kościoła) ślub, to znaczy, że masz wiarę i kościół w głębokim poważaniu, więc nie wiem, czego się boisz (mówię to jako osoba daleka od kościoła). Z drugiej strony, skoro masz powyższe w głębokim poważaniu, to znowu po co był ten ślub? Sama chyba nie wiesz, o co Ci w życiu chodzi i chyba ładną hipokrytką jesteś. Ze strony państwa nic Ci nie grozi, ze strony kościoła też raczej nie, bo raczej nikt się dowie.

Gość kara i wojna
A.Babinicz_ poprostu tu nie musisz miec na dowod swojej wiary zadneych ssistkow itd, bo jaki powiedzmy muzulmaznin bezie udawal ze wierzy w jezusa? wiec po co ta biurokracja? chociaz z drugiej strony jakby byla nie pytalabym sie tu teraz o tojakie moga byc skutki takiego slubu... bylo cudownie, mam nadzieje ze bog widzi we mnie zone mojego meza a nie jego poprzednia. glowa mnuie juz boli od myslenia. napisalam maile do kilku prafi ale dopiero godzine temu wiec dopiero juztro moze odpisza.

Gość on40
Ewa33 obraziłaś mnie ja nie zniże się do twojego poziomu

ja slub bralem w Grecji i tam sprawdzali..... wiesz co ci powiem,strasznie zjebalas sobie zycie religijne bo zrobilas to swiadomie.......

Gość wanda hej
jak twoj maż sobie za parę lat fundnie kolejny slub koscielny gdzieś w honolulu, to tez bedziesz uwazała, ze Bóg widzi w tej nowej jego zone, a nie w tobie?

Gość kara i wojna
gsdgsfs moj maz jak cos a nie zaden chlop. rozumiesz?

Gość on40
jeśli żona tego mężczyzny zdradziła go a on jej nie przebaczył ma prawo względem Boga poślubić inną , i nie ma żadnego grzechu

Gość kara i wojna
wanda hej mam nadzieje ze pan bog widzi malzenstwo w tych ktorzy sie kochaja i szanuja a nie w tych co wypowiedzieli sakramentalne tak a sie nie szxanuja a do oltarza np ciaza ich zaprowadzila i wstyd przed ludzmi, ale to juz odbiegamy od temtu :(

Gość wanda hej
Zgodzę się z innymi - moim zdaniem nie wiadomo po co ten slub. Jesli jesteś wierzaca i sprawy wiary sa dla ciebie ważne - nie jest ci xle z tym, ze wzięłas udział w świetokradztwie? A jeśli nie jestes taka wierząca - to po co ci był slub koscielny? Dla welonu i białej sukni? Nie wierzę, że ten temat jest prawdziwym problemem, to musi byc podpucha, nikt nirmalny by tak nie zrobil

Gość kara i wojna
A.Babinicz_ to w koncu nic mi za to nie grozi czy zjebalam sobie zycie, bo juz nic nie rozumiem

Gość o co ci chodzi
a jednak mogę twoerdzić że jesteś niewierząca twój czyn świadczy o tym bo ktos wierzący nie zrobiłby czegos takiego a ty zrobiłas bo nie wierzysz prawdziwie raczej jestes taka pseudo nibywierząca z nazwy katoliczka i hipokryzja wobec ludzi a nawet wobec Boga...i gdzie tu wiara? Zresztą wcale cię nie oceniam bo po co, i tak ten twój ślub nie jest ważny odstawiłaś szopkę i to fakt A ślub nieważny i nie masz sakramentu małżenstwa, a ścisle to ten cudzy mąż ma sakrament ze swoją żoną, bo ona dalej jest jego żoną...............ale to jasne że tak nie uważasz bo jestes niewierząca (TO jest dowód na to że jesteś niewierząca)

Gość on40
ja tez już nic nie rozumie o co tobie chodzi , o wstyd przed ludźmi czy o to czy to grzech

Gość o co ci chodzi
on 40 to co piszesz nie dotyczy katolicyzmu ale cos takiego bywa w protestantyźmie...jesteś protestantem?

Gość on40
o co ci chodzi czy ty czytasz co piszą inni i jak na to patrzy Bóg , czy tylko liczy się twoje niczym nie poparte rozumowanie

kobieto,to sa sprawy wiary a nie panstwa.... myslisz ze przyjdzie ksiadz do domu i zamknie cie do zakonu???:P

Gość on40
Pismo Święte jest jedno to jak może cię nie dotyczyc

Gość kara i wojna
o co ci chodzi mamy sakrament malzentwa, bo niby co robilismy w tym kosciele?

Gość on40
nie jestem protestantem

Gość kara i wojna
A.Babinicz_ a wiadomo? ;) znaac ich predzej spodziewalabym sie kary pieieznej w wyskosci 5 tys zlotych i z automatu pierwszy slub mojego mea bedzie uniewaniony :)

Gość on40
Miłej nocy życzę wszystkim i przepraszam za błędy .

Gość kara i wojna
o co ci chodzi to co pisze on40 jak najbardziej dotyczy katolicyzmu, a ty poprostu piszesz swoje poglady, ze pierwszy slub wazny drugi niewazny jak dziecko w przedszkolu.

Gość kara i wojna
ja tez bede sie powoli kladla, poczekam do jutra moze ktorys z ksiezy odpisze na mojego maila. jesli tak to moz tu wejde i wam napisze co napisali.. napisali napisali :)

Gość on40
widzę że zainteresowana ,, kara i wojna ,, rozumie o co mi chodzi .

o co ci chodzi ma racje,jezeli bylabys naprawde wierzaca nigdy swiadomie nie wzielabyc slubu koscielnego z gostkiem ktory dalej jest zonaty i ma slub koscielny.....proste jak drut! w sumie to na chooj byl wam ten slub potrzebny??/

Gość o co ci chodzi
dla protestantów ślub kościelny nie jest sakramentem i osoba skrzywdzona zdradą i porzucona z powodu zdrady ma prawo do ponownego ślubu w protestanckim kościele, ale ten kto zdradził już nie ma prawa do ponownego ślubu koscielnego, choc co niektórzy zdradzacze robią nadużycia i udaja niewinnych aby ponownie zaślubić się w kościele (robią to w innym mieście aby nabrać pastora i nawet zaślubianego małżonka....tez odstawiają szopkę). ale tak ogólnie...protestanci mają fajnie

Gość wanda hej
Nie, to nie jest jak dziecko w przedszkolu. Po prostu TAK JEST, że ślub koscielny nieuniewazniony jest WAŻNY. I to, co wy tam macie, to ślub niewazny. Możliwe, że uda wam się oszukac ilus tam księży pod rząd i bedziecie jechac na tym waszym papierze - co nie zmienia faktu, ze jest on dokumentem fałszywym. A jedyna osobą, która sie tu zachowuje jak dziecko w przedszkolu - jesteś TY. Oszukałaś księdza - brawo, bardzo sprytnie. Chcesz dostać za to medal z kartofla?

Gość kara i wojna
A.Babinicz_ moj maz to nie zaden gostek dla Ciebie, a zony on nie ma, jest po rozwodzie teraz jego zona jestem ja i tylko ja