Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

adzienka86

Płatny urlop macierzyński - jak to jest?

Polecane posty

Witam, Czy jeżeli mam prace o umowe zlecenie ( nie posiadam stalej umowy), to nalezy mi sie platny urlop macierzyński? Ile musze miec przepracowanych miesiecy?

jesli w dniu porodu dalej bedzie Cie obowiazywala umowa i jestes ubezpieczona to bedzie Ci przyslugiwal zasiłek macierzyński przez okres jaki bylabys na urlopie macierzynskim bedac na umowie o prace, czyli przez 20 tygodni.

Gość Arleta111
W tym roku chcemy z męzem zaczac starac sie o dzidziusia,chcialabym jednak pojśc do pracy,zeby miec poźniej płatny urlop macierzyński. W zwiazku z tym mam pytanie jaka umowa o prace bylaby najlepsza,abym miala pewnosc,ze dostane ten platny urlop macierzyński? Czy praca na umowe zlecenie jest na czas okreslony? Chcialabym pojśc do pracy beda w pierwszych tyg. ciąży no i pewnie termin porodu wypadałby w lecie. Co mi możecie polecić?

A jeżeli umowa kończy mi sie przed porodem,to czy pracodawca ma obowiazek ja przedłużyc do dnia porodu? Jeżeli nie to co w takim przypadku mam robić?

najlepsza jest umowa na czas neiokreslony, a umowa zlecenie zawsze jest terminowa i musisz oplacac zus zeby miec platny macierzynski :) do dnia porodu sa pzredluzane umowy terminowe jezeli termin wygasniecia umowy jest po 12tc chyba ale tego pewna nei ejstem :)

Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a takżż w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy chyba, że z jej winy można rozwiązać bez wypowiedzenia. Umowa na czas określony przedłuża się do dnia porodu jeśli uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży. Mozna też rozwiązać umowę w przypadku likiwacji i upadłości. Więcej można znaleźć w Kodeksie Pracy Dział Ósmy "Uprawnienia pracowników związane z rodzicielstwem" :)

Kodeks pracy oczywiście nie obowiązuje w przypadku umów zlecenia, o dzieło itp., bo sż to umowy cywilno-prawne regulowane kodeksem cywilnym. Także trochę kaszanka :) Urlop macierzyński należy się jeśli były odprowadzane składki na ubezp. chorobowe. A ono jest dobrowolne i nie zawsze zleceniobiorcy przystępują do niego (2,45% zostaje w kieszeni) ;)

do adzienka86: powinien Ci przedłużyć i należy Ci się zasiłek macierzyński, nawet jeśli rozwiążą z Tobą umowę, to będziesz to załatwiała bezpośrednio z ZUS-em.