Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lampka nocna zgasła

adresowanie zaproszen małżonków

Polecane posty

Gość lampka nocna zgasła

mam pytanie : jeśli zapraszam na uroczystośc mojego ojca chrzestnego który jest żonaty ;to kogo mam pierwszego wymienic adresując zaproszenie;czy kolejnośc ma tu znaczenie -proszę o pomoc

Gość LODA LODA LODA LODA LODA LODA
najpierw żona a pózniej on:) i tyle

Gość lampka nocna zgasła
proszę o pomoc

Gość lampka nocna zgasła
a jeśli wymienię chrzestnego jako pierwszego to będzie źle ??

nieee ale na ogół pisze się najpierw imiona kobiet :)

Gość lampka nocna zgasła
szukam na necie czegoś na ten temat i nić nie znalazłam :(

Gość lampka nocna zgasła
na ogół - co to znaczy?

to znaczy że tak naprawdę zależy to od narzeczonych,ale zdecydowana większość par pisze "Annę i Piotra Kowalskich" niż na odwrót nawet jeśli to Piotr Kowalski jest chrzestnym/przyjacielem/znajomym pary

Gość lampka nocna zgasła
piszę , ponieważ dostaliśmy zaproszenie i właśnie tak zostało zaadresowane - jakoś tak zrobiło mi się przykro, sama adresując korespondencje miałam wpojone....sama nie pamiętam skąd ,że kobieta jest pierwsza ...a może tak tez jet poprawnie -?

Gość lampka nocna zgasła
LODA LODA LODA LODA LODA LODA a co ty byś pomyślała dostając takie zaproszenie , rozważam pozostanie w domu ... :/

nie fochaj się :) olej to i idz na ślub razem z mężem

Gość lampka nocna zgasła
Imię kobiety powinno poprzedzać imię mężczyzny (tak każe polska kurtuazja). Są wyjątki, ale nie dotyczą one zaproszeń ślubnych. — Małgorzata Marcjanik, prof., Uniwersytet Warszawski wykopałam coś takiego - ciekawi mnie jakie to wyjątki

Gość lampka nocna zgasła
żeby strzelić focha ale muszę mieć do tego podstawę a tu pewności nie mam ... że ją mam :)

Gość lampka nocna zgasła
wiadomo o co chodzi

a ja doszłam do tego- jedynie elegancja wymaga aby imię kobiety umieścić przed męskim"

jejku nie fochaj sie za takie cos, naprawde z tak durnego powodu nie chcesz isc na slub swojego meza chrzesniaka/chrzesnicy?? A moze poprostu nie chcesz isc wogle tam i szukasz jakiegos powodu? Narzeczeni jak wypisują zaproszenia czesto zapominają o takich rzeczach ze kobieta powinna byc pierwsza, a moze ktos z rodziny mama/tesciowa/ojciec powiedzial ze no jak to chrzestnego trzeba wyroznic i go pierwszego ja mialam jedną sytuację ze napisalam męzczyzne pierwszego byl to cioteczny brat mojego męza, jest on ze swoją dziewczyną ok 4 lat ja jakims trafem nie mialam okazji jej poznac ale w rodzinie wszyscy ją znają no i dumalismy czy napisac z os towarzyszącą ale nie pasowalo skoro ją znają, mogla czuc sie urazona wiec napisalam Pawel Kowalski wraz z Joanną Przybysz no ale Ja Ci jeszcze raz mówie nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma :)

Sama miałam milion dylematów przed ślubem i ręce prawie mi się trzęsył jak wypełniałam zaproszenia i adresowałam koperty. Także nie denerwuj się i idź na ten ślub. Zapewniam Cię, że ostatnie o czym myślą młodzi przed ślubem to to by kogoś celowo urazić. Zwyczajna wpadka i tyle. Oni już są pewnie ostro zestresowani i być może pół nocy jie spali myśląc jak to wypisać ;)