Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalolaa

Ratujcie!!! niemowle nie chce jesc moich zupek co robic?

Polecane posty

Gość lalolaa

ugotowalam marchewke z ziemniaczkiem i selerem nie chcial jesc wiec ugotowalam tylko marchewke z ziemniakiem tez nie chce a te sloiczkowe je, co robic lub dodac zeby jadl bo na tych sloiczkach zbankrutujemy... moze dodac troche ryzu albo kleiku? niemowlak ma 4,5 m-ca

Gość opalińska
A ty byś to zjadła? marchewka z ziemniakami albo selerem:O

Gość mama dzieci
to proste kupuj słoiczki a jak cie nie stac moglas pomyslec zanim dziecko zrobilas

moj tez nie chcial i dawalam sloiczki. potem znowu mu sie odwrocilo i nie chcial sloiczkow a tylko gotowane. ale to mial z 10-11 miesiecy. moze sproboj mieszac z tym sloiczkowym swoje i powoli zwiekszac ilosc swojego az dojdziecie do tego ze nie bedziesz musiala dodawac sloiczkowego. przyprawiac bym nie przyprawiala narazie bo to malutkie dziecko. wprowadz jakies dodatkowe warzywo moze bo to nawet brzmi niesmacznie ziemniak z marchewka (chociaz wiem ze tak trzeba :) )

a moze dodawaj do smaku troszke jabluszka a jak bedzie troszke wieksze-ziola. u nas to sie sprawdzilo. te zupki maja wtedy wyrazistrzy smak

moje dziecko dopiero w 6 mc zaczelo sie przekonywac do warzyw; wczesniej kombinowalam, dodawalam ugotowane i zmiksowane warzywo do mleka, w ten sposob pomalu je przemycilam; teraz Zosia je praktycznie wszystko, warzywa uwielbia:) ostatnio na topie sa surowe pomidorki koktajlowe, a dzisiaj na kolacje zjadla zapiekanke z cukini, z dokladka:) tak ze spokojnie, na wszystko przyjdzie czas:)

Gość lalolaa
nie zycze sobie obrazliwych uwag prosilam o DOBRE rady a nie jakies zlosliwe uwagi 😠 dzieki dziewczyny nie moge tego zrozumiec bo jak dla mnie sloiczkowe i te moje zmiksowane maja taki sam smak,łagodny i powiem,ze nie sa złe mozna dodac troche kleiku ryzowego albo zmiksowanego ryzu? jakie zupki polecacie dla alergikow? na jabluszko ma niestety uczulenie:(

Ja mojej dodaje puree ryżowe o smaku brokułów i wsuwa wszystko co dam:) Ale normalnie też jadła ziemniaki i marchewkę więc nie wiem, ale spróbuj dobrać dla niego może akurat jakiś posmakuje. Ile ma miesięcy? Dajesz papki czy kawałki? Moja puki dawałam papki to też wybrzydzała a odkąd dawałam drobne kawałki to spodobało jej się jedzenie warzyw:)

Przepraszam teraz doczytałam że 4,5 msc, może nie rób całkiem papek? Moja szybko jadła niemiksowane ale malutko dawałam. Jeszcze zębów nie miała a już dziąsełkami sobie rozgniatała. Ja tak tylko widelcem gniotłam bo jak użyłam blendera to pluła dalej niż widziała choć zupka ta sama

Gość lalolaa
a jak robilas puree ryżowe o smaku brokułów? czy kupne?

Gość ratunku dla storczyka
gotujesz ryz z brokulami i miksujesz ,mozna dac troche masla.

Gość rozdziawa
dobrze trafiłam, bo też jestem na etapie wprowadzania pierwszych dań niemlecznych i niestety nie idzie nam dobrze. próbujemy dawać marchewkę słoiczkową już 12 dzień i jakoś mało sie nam tego zjada. jedną dwie łyżeczki i to bardziej w zabawie niż świadomie. Tak to powinno wyglądać? nie dajemy żadnych słodkich soków ani owoców bo słyszałam że potem nie chcą maluchy jeść warzyw. Napiszcie ile czasu maluch może sie przekonywać do jednego warzywa... A może dodać mu już coś innego ?

Gość gość
mam to samo, je słoiczkowe ale w ogóle nie chce marchewki, nie dziwie mu się jak to gorsze niż ze słoika zero soku z tego owocu jak z marketu :/ moj ma 7 miesięcy i walcze z nim jak mogę nawet dodałam cukier ale i tak nie chciał, je jedynie owoce: jablko, banan, nektarynka, brzoskwinia. Też byłam przeciwina dodawania cukru, ale jak dziecko nie chce jeść to już nawet do tego byłam zdolna, masła jeszcze nie dawałam, musze zobaczyć jak to będzie, bo ile można samych owoców mu dawać, a kaszki je znakomicie jak wygłodzony wciąga, Co do całych warzyw, to no nie wiem za bardzo boję się że się zakrztusi. Powodzenia i pozdrawiam

Gość bo dziecko trzeba
sol i cukier dla takiego malucha? chyba zartujesz? do roku nie powinno sie dodaswac cukru ani soli bo ma to w innych produktach, ktore i tak je. mozesz za to dodawac ziola - ja stosowalam wszystko co akurat mialam, suszone i swieze. a mozesz tez dodac troche mleka takiego co normalnie pije do tych marchewek i ziemniakow

Gość gość
Moj nigdy nie chcial mojej zupy ani dania, prawie do roku dostawal sloiki az w koncu jak zaczal probowac nowych rzeczy to je nasze tylko mniej pezyprawione ale jak pamietam to kombinacje nic nie daly, domowe bylo ble.

Gość gość
Ja swojemu synkowi dodaje kaszę mannę nestle, ale nie wiem jak u Ciebie z wprowadzaniem glutenu. Marchewki z ziemniakiem syn też nie chciał jeść, jak dodałam mannę, to troszkę popróbował, ale rozkręcił się dopiero na brokułowej, kalafiorowej, a hitem jest zupka z buraczkami. Może jak Twój maluszek będzie miał bardziej rozszerzoną dietę, to też przestanie wybrzydzać. Do marchewki i ziemniaka dodawałam też trochę jabłka.

Gość gość
A moze za.sybko od niego oczekujesz ze zje cala porcje twojego? Ja mialam taki etap,ze sloiczkowe chetnie a moje niekoniecznie. Ale ja sloicki tylko od swieta jak nie mialam czasu gotowac. On jest jeszcze malutki i ja w tym wieku sie nie spinalam. Dawalam lyzeczke,dwie. Kazdego dnia sie przelamywal i co raz wiecej jadl. Pewnie jakby moim plul a ja za kazdym razem wyciagalabym sloiczek to by zostal na sloiczku. Teraz ma 6,5 miesiaca i je tylko moje a sloiczkami wrecz pluje. Mysle.ze.tu chodzi o konsystencje. Moje mlbyly zawsze takie bardziej puszyte a nie kremowe i aksamitne.