Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zwiedzam sobie swiat

tunezja czy ktos byl?

Polecane posty

dzieki chetnie poczytam ;) a jak oceniasz hotel el hana beach? pewnie pokoje z widokiem na morze sa dodatkowo platne?

Gość osfrf
A co to jest ten ramadan?

Gość ja też byłam ...
byłam koło el hana beach - z tego co pamiętam to w tym hotelu strasznie głośno muza grała do późna :)

W El hanie nie bylam w koncu bo zabraklo tam miejsc. Wzielam hotel w Porcie - beznadzieja, ale dalo sie przezyc te kilka dni. Ja na objazdówki zreszt anigdy nie biore drogich hoteli bo tydzien to i pod namiotem wytrzymam. W El Hanie byli za to tacy ludzie z objazdówki i sobie chwalili. Ja byam tam sie przejsc promenada i rzeczywiscie w samym centrum, plaza przez ulicę, calkiem niezle. Opinie ma rozne na forach. PRzezyjecie.

no to czekam z niecierpliwoscia, byle do sierpnia :D

Ramadan to jest post muzułmański. W tym czasie muzułmanie przez cały dzien od wschodu do zachodu słońca nic nie jedzą, nie palą, nie piją. Wieczorem codziennie mają ucztę i wtedy wpierdzielają za cały dzien. W Tunezji bardzo duzo ludzi przestrzega ramadanu, nawet mlodzi ludzie. Chodza wtedy rozdraznieni i zli na wszystkich. Nie wypada przy nich jesc, palic itp bo potrafia dziadki na ulicy zwrócic uwage.

Gość osfrf
A co to jest ten ramadan?

Gość osfrf
Aha...:o

O ile ramadan w Turcji i Egipcie jest prawie wcale niezauważalny o tyle w Tunezji mialam go osobiscie dosc po 2 dniach.Jest to swieto ruchome jak u nas post. Nie wiem natomiast jak w Tunezji ,ale w Turcji warto byc na koniec ramadanu kiedy ludzie swietują i sie bawia. ....a nastepnym razem jedzcie do Turcji ❤️ :p

ja w turcji bylam wlasnie w czasie ramadanu i rzeczywiscie w kurortach nie bylo widzac zeby ktos mial post :P

Ej, no az tak strasznie nie bedzie moze bo to wakacje przeciez, ale chociaz bedziecie swiadome czego mozna sie spodziewac. A jesli to Wasza jedna z pierwszych podrozy do kraju muzułmanskiego to ewentualnie sie spodoba, ale jak pojedziecie do Turcji a pozniej do Egiptu to bedziecie mowic jak ja. ( tak mysle ;) )

Mnie Tunezja osobiscie nigdy nie pociagała. Pojechalam tylko dlatego, ze chcialam zobaczyc Libie.

Zywe sreberko slużę rada i wyborem hoelu ewentualnie. Zacznij czytac wąek Turcja-kto byl to bedziesz juz do przodu. Przeczytaj tez link jaki dalam to Sahara troche przycmi te niedociągniecia w Tunezji ;)

Jedziesz na tydzien? A ile teraz kosztuje Sahara? Ja nie bylam z rezydentem tylko z Sahel VOyages, polskim biurem z SOusse.

Pariss ale ile wziac ze soba kasy na wydatki,mamy na koncie euro,to zeby nie wymieniac ich w hotelu to wiem i zeby nimi nie placicic bo oskubia

To zamiast Sahary jedz do Sousse, do Portu El Kantoui albo do Tunisu. bedzie taniej nieco. Trudno, nie mozna czasem miec wszystkiego. p.s. a jeszcze co do firstów do Turcji. Pilnuj juz od listopada 9początek) biura GTI - fajne hotele 4* mozesz miec za ok. 2200 za 2 tyg. np. Blue Star.

Pariss z nieba mi spadlas 👄 🌼 ja juz sie tu pytalam na forum czy da sie jakos tanie ta wycieczke na sahare na miejscu w jakims biurze kupic bo polscy rezydenci z polski mnie oskubia,to mi powiedzieli ze sie nadziac moge na oszustow.Ile ty placilas z tego biura w sousse? daj mi jakies namiary na to biuro

Ja na pamiatki, piwo na miescie i pierdołki zawsze zamieniam na lokalną walute. Zamieniaj na dinary te euro. Nie wypłacałam nigdy z bankomatów kasy za granica, ale teraz sie tym zainteresowałam. Jesli wypłacasz z bankomatu euro to najpierw przeliczają je na dolary a pozniej na złotówki wiec tracisz nieco. Natomiast jak odrazu dolary to jest korzystniej bo odrazu na dolce przeliczają. Chyba, ze w Tunezji mozna w bankomatach tylko dinary wypłacać, ale tego nie wiem. Ile kasy? Masz pewnie all incl. wiec odlicz sobie wycieczki i na wypady do miasta i pamiatki starczy pewnie z 200 dolarów. Zreszta tam nie ma co kupowac bo sama tandeta w sklepach.

http://www.sahelvoyages.com/ tutaj masz ich strone. Bardzo duzo ludzi z nimi jezdzi. Mozesz napisac do nich maila przed wyjazdem i podjada po ciebie do Monastyru. A jak bedziesz w Sousse to zapytaj o informacje turystyczna, znajdujaca sie kolo ronda gdzie idzie sie na promenade w strone morza. Od tej informacji idz lewa strona ulicy ws trone morza wlasnie i druga lub trzecia uliczka w lewo bedzie Sahel Voyages. Tam jest zawsze jakis Polak z obsługi.

aha! jeszcze mozesz zajrzec na forum wakacje.pl bo tam czesto ludzie sie umawiaja na grupe z Sahelem wtedy cos tam mają taniej.

No tak to niestety wychodzi ta Sahara. Kolo 400 zł :O ale maja tez inne wycieczki

Pariss nie mam all tylko hb bo slyszalam ze drinki rozcienczaja z woda i jest tylko w wybranych godzinach to all wiec nie kalkulowalo sie nam.Kasy nie zamierzam wyplacac w banlomacie,chcemy wziac gotowke i na miejscu wymienic

W wybranych godzinach ale od rana do wieczora znaczy :O np. od 8-22.00 W takim razie bedziesz musiala kupowac jakas wode w sklepie bo bedzie cieplo i trzeba duzo pic. Pamietaj o tym.Wysokie filtry i cos na glowe tez wskzane.