Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Krótkocyklowa

Owulacja w 9 dniu cyklu. Krótkocyklowe łaczmy się!

Polecane posty

Gość Krótkocyklowa
"bo pomylilam sie i zamiescilam topik na antykoncepcji hehe i mnie wypierniczyly " tak serio to nie rozumiem :-O przecież ten dział nazywa się: antykoncepcja, PŁODNOŚĆ / GINEKOLOG :-O to gdzie miałaś iść? na gotowanie? :-O

Gość tez10
mialam isc na ciaze, porod ,wychowanie :O:D

Gość Krótkocyklowa
tak, chłopy to chyba lubią wpadać :-D :-D nie muszą decydować jak nam raz w życiu prezerwatywa się trafiła dziurawa to mój się wtedy zachowywał jakbym była już w 5 miesiącu ciąży :-D :-) cały był uszczęśliwiony i stał sie nadopiekuńczy :-D ale jakoś nie podjął wtedy męskiej decyzji: - kochanie, chce miec z toba dziecko, przestajemy stosować antykoncepcję :-P

Gość Krótkocyklowa
" mialam isc na ciaze, porod ,wychowanie " zdaje się, że przybywa w narodzie dzieci nie umiejących czytać ze zrozumieniem i nawet nazwy działu nie rozumieją :-O mnie tak kiedyś pytały na dziale "Ciąża, poród, macierzyństwo i wychowanie dzieci " dlaczego na dział ciążowy przyszłam z tematem o wychowaniu dorastających dzieci :-P :-P :-D

Gość tez10
hehe z tym chlopem twoim to jak z moim jak juz pisalam zawsze mialam co 30 dni a w marcu buuu nie ma okresu przez 6 dni :D moj to sie tak cieszyl jeju pukal w bruch :D slodziutke smski dostawalam co 5 minut:D poszlam na bete bo test sikany negatywny, no i nie bylo fasolki i mu zadzwonilam to powiedzial szkoda:( i sie smucil ale sam nie powie chodz zrobimy sobie dzidziusia :D faceci .... :P musze go zmienic :P dobrze ze teraz kochamy sie na jezdza bo jak co to nie zejde :D ale on mnie znajac go sciepnie :D:D:D

Gość tez10
no nie znaja sie na dzialach ,chodzilo mi o owulacje i sluz a wygonily mnie na porod ....:D:O:O

Gość tez10
brzuch* sciepnie - mialam na mysl ze mnie zrzuci zeby sie we mnie nie spuscil :P to ci szuja :D

Gość Krótkocyklowa
My nigdy nie robilismy przerywanego , nawet to sobie słabo wyobrażam, bo ja zwykle dochodze razem z nim... my zawsze do końca, bo z prezerwatywą :-P

Gość tez10
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:D my nie dochodzimy razem hehe on pierwszy ja druga , wiec moze zaciaza mnie te plemniczki o ile nie zdechna :D:D:D:D

Gość do - tez 10
tez 10 krotkie cykle diagnozuje sie i leczy tylko wtedy, gdy nie ma pewnosci co do przebycia owulacji bo wlasnie krotkie cykle moga sugerowac jej brak, zadnych innych przeslanek nie ma wiec chyba logiczne, ze jak autorka wie o owulacji to nie ma powodu do niepokoju!

Gość Krótkocyklowa
A nikt tu nie ma takich krótkich cykli? :-O Szukam podobnej do mnie.

Gość storczykowa-
No ja też mam krótkie cykle 24 albo 26 . Jest to trochę meczace ...mój ginekolog twierdzi,że wszystko jest w porzadku, więc nie ma sie co martwić.

Gość Krótkocyklowa
A czy tuż przed miesiączką masz plamienia czasami?

Plamienia tuż przed miesiączką wskazują na niedomogę hormonalną. Nie są objawem normalnym i trzeba to zgłosić lekarzowi, w tym celu podczas 3 sąsiadujących ze sobą cykli bada się poziom progesteronu w okolicy 7 dnia po owulacji.

*niedomogę lutealną 9niedobó progesteronu, ła praca ciałka żółtego) - nic bardzo groźnego, jednak nieleczone może w przyszłości sprawiać kłopoty z utrzymaniem ciąży, więc warto się badać i przeleczyć:)

Gość Krótkocyklowa
Dzieki, nglka - właśnie o tym czytałam mnie to zdarza się tylko czasem piszesz 3 kolejne cykle, ale ja miewam po kilka kolejnych cykli bez tych objawów czasem sie tak zdarza a jak to z tym plamieniem jest? nie może być ani trochę? miesiączka ma się zaczynać tak jak nozem uciął? czy nawet jak plamię 1 dzień przed okresem to to już jest podejrzane? czy plamienia kilkudniowe mogą wskażywać na niedomogę hormonalną?

Nie szkodzi, e nie występuje co cykl. Bada się po to w 3 sąsiadujących ze sobą cyklach, by wykluczyć inną przyczynę.Miesiączka zaczyna sie krwawieniem. Plamienie zaliczamy jeszcze do poprzedniego cyklu i nie powinno występować.Tj może być tak, że rano zaczniesz plamić a wieczorem dostaniesz okres ale nie powinno być odstępu - na chłopski rozum - większego niż +/- kilka do 12 godzin. Czyli jak rozwinie się krwawienie tego samego dnia to ok. Jak następnego albo po 2, 3, 4 dniach od plamienia, to już nie ok.

I jeszcze, co istotne - na niedomogę wskazują brunatne plamienia (brudne, ciemne, ciemnobrązowe, brązowo-szare, bordowe, czarne). Jak krwawisz na jasno-czerwono to istnieje szansa, że to rozpoczynająca się miesiączka.Brunatne plamienia są charakterystyczne dla niedomogi (między innymi dla niedomogi, ale chodzi o to, że o niedomodze lutealnej nie świadczy tzw świeża krew).

Gość storczykowa-
nie, nie mam plamień przed okresem. Okres trwa 3-4 dni i jest normalny.

Gość lolka ta od bolka
ja mam krotkie cykle, najkrotszy miałam 22-dniowy, ale przewaznie występuje 23-dniowy. Chociaz czasem zdarza sie i 29 dniowy. ginekolog powiedzial ze mieszcze sie w normie. Ostatnio zaczełam mierzyc temperature, i w 6 dniu cykle miałam 36.4 a potem 36.8, 36.9. Z obserwacja sluzu tez jest problem bo nie widze sluzu plodnego. O dziecko chciałąbym zaczac sie starac o rok. moja mama tez miala krotkie cykle czesto 23 dniowe moze to dziedziczne?

krótkoterminowe powinnyscie iść do lekarza żeby dał wam leki na wydłużenie fazy lutealnej,a jesli chcecie sprawdzic czy macie owulke to proponuje codzennie rano przed wstaniem z łóżka o tej samej porze mierzyć temperturę i robić sobie wykres polecam stronę 28 dni .pl jest tam sporo informacji.

Gość lolka ta od bolka
własnie mam zamiar przejsc sie do lekarza, moja mama kiedys przed slubem jak meirzyła temperature to wyszło jej wszysstko zupełnie odwrotnie i kobieta z poradni kazała jej przyjsc jeszcze raz, mama nie poszła. Tylko strasznie martwiłą sie ze nie bedzie mogła miec dzieci, od razu po slubie zaczeli sie starac i w pierwszym cyklu sie udało.

Pinki - leki na wydłużenie f.l. daje się po jej skontrolowaniu, bo krótki cykl nie musi wynikać z krótkiej II fazy a z krótkiej I.Dlatego osoba, która ma owulację w 8-9 dniu cyklu ma prawo mieć cykle = 23 dni i fazę wyższych temp = 14-15 dni, to zdecydowana prawidłowość.Sugerowanie konieczności leczenia bez wcześniejszego zdiagnozowania jest bez sensu.lolka ta od bolka ale w czym w zasadzie jest problem? Wczesna owulacja to nie nieprawidłowość. jeśli faza wyższych temperatur wynosi nie mniej jak 12 dni i jest wyraźnie widoczna na wykresie, nie ma plamień przed miesiączką, to nie ma powodów do obaw.

Gość lolka ta od bolka
ngLKa skad tak duzo wiesz na temat płodności? Jesteś lekarzem czy interesujesz sie tymi sprawami? Juz niejednokrotnie widziałąm Ciebie na topicach o NPR itp. Mogłabys mi powiedziec czy brak sluzu płodnego oznacza ze sa jakies problemy z płodnościa? Kiedyś był często a teraz sporadycznie. Olej z wiesiołka i siemie lniane podobno daje lepszy śluz, prawda to?

Gość lolka ta od bolka
ngLKa wiesz ja sie chyba sama nakrecam. Za 6 tyg wychodze za maz, mama chaiałby zebym od razu zaczeła starac sie o dziecko bo juz nei moze sie doczekac sie wnuka a ja nei chce. Mam 25 lat chce o dziecku myslec dopiero za rok. wiem ze ejstem mloda ale tez duzo dziewczyn nawet młodszych ode mnie ma problem z zajsciem w ciaze. moje dwie bratowe przyszłe jedna starsza druga mlodsza tez chca miec dziecko i nie moga zajsc w ciaze. Daltego czasem boje sie ze przy krotkich cyklach bede miala problem i jeszcze ten brak sluzum ale czesto w dniu owulacji boli mnie jajnik i rowno za 13 dni mam okres, stad wiem kiedy owulacjia

Interesuję się kwestia płodności od kilku lat.Brak śluzu płodnego może oznaczać że nieprawidłowo interpretujesz. Śluz ma być przy szyjce, nie musi spływać. Niektóre osoby muszą badać go wewnątrz. Jesli mimo wszystko nadal twierdzisz, że to nie, to, że nawet wewnątrz nie ma śluzu płodnego, to trzeba sprawdzić w fazie okołoowulacyjnej poziom estradiolu, bo to może byc przyczyną.Śłuz płodny to nie tylko rozciągliwy, to także śluz przejrzysty, wodnisty z odczuciem mokrości, śliskości - wystarczy, że posiada jedną z tych cech, by zaliczyć go do płodnego. Każda osoba jest inna. jeśli zdarza Ci się w cyklu odczuwać zwiększoną mokrość śluz staje się bardziej wodnisty, to jest to śluz najwyższej płodności właśnie.Nie nakręcaj się, większośc to psychika. Dlaczego miałabyś mieć problem z zajściem w ciążę? Nie myśl o tym tak obsesyjnie, bo się sama zblokujesz ;)Masz obserwacje z ostatniego cyklu? Wrzuć tu rozpiskę temp. z odczuciami ślulzu (pomiary tylko o jednej wspólnej godzinie, zaraz po przebudzeniu, jeszcze przed wstaniem, mierzone jednym termometrem, w 1 miejscu i przy styku z błonami).

Gość do Pinki79
Raczej martwiłabym się gdybym miała długie cykle 35-40 dniowe Częściej owulacja = częstsza możliwość zajscia w ciażę. :-) Mam 25dniowe cykle i jest ok.

Gość lolka ta od bolka
mierzyłam tylko jeden cykl dopiero, ale nie zapisywałam kiedy mama jaki sluz. Dzieki ngLKA chyba faktycznie sie nakrecam.

Gość krótki cykl wiecej możliwości
w roku:-)

Gość lolka ta od bolka
dziewczyny a jak jest z strzasaniem temperatury z termometra? trzeba to robić jezeli tak to do ilu stopni? A co jezeli np wstaje w nocy do łazienki np o 4 a o 6 mierze temp, wiarygodne to jest?