Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Julka414

proszę o pomoc w zmianie tabletek antykoncepcyjnych... novynette-cilest

Polecane posty

Gość Julka414

Witam! Mam wielki problem, ostatnio byłam u ginekologa i poprosiłam o zmianę tabletek, gdyż miałam dzwine nastroje, można powiedzieć depresję. Mój lekarz oświadczył mi, że nie ma takiego skutku ubocznego i mam to sama z siebie...Zamnił mi novynette na cilest i powiedział, że mam przyjąć po 7-dniowej przerwie pierwszą pigułkę cilest. Na ulotce jest napisane, że nie można wziąć ( 1 tabletki po zmianie ze słabszych) później niż po siedmiu dniach od odstaiwenia tamtych ponieważ skuteczność maleje. Na różnych forach przeczytałam, że powinnam przyjąć pierwszego dnia krwawienia... Jak to w końcu jest? Czy któraś z was miała taką zmianę? Błagam o pomoc:(

hmm no ja słyszalam ze jak sie przechodzi z mocneijszych na słabsze to najlepiej przyjac w 1 dniu krwawienia a ze słabszych na mocneijsze zeby nie przekroczyc 7 dniowej przerwy pewne tego nie jestem wiec moze sie wypowie ktos kto sie bardzij zna a jesli chcesz byc bardziej pewna skutecznosci nie zaszkodzi przyjac 1 dnia krwawienia

Gość anka 156
ja mialam taka sytuacje i mi gin kazal zrobic normalna przerwe 7 dniowa miedzy nimi ale czytalam na forum i generalnie dziewczyny zalecaja pominac przerwe i zaraz po skonczeniu jednych zaczac drugie

oj jak czytam \"dziewczyny polecają\" to coś mi się robi.... rozumiem, można wysłuchać opinii, ale kierujesz się ulotką i słowami ginekologa. bo te tajemnicze \"dziewczyny\" mogą pieprzyć od rzeczy a żadna z nich nie weźmie na siebie odpowiedzialności za Twoje zdrowie i ewentualnego bobasa. sama widzisz, że masz 2 możliwości - pierwszy dzień krwawienia - ale nie później niż po 7 dniowej przerwie. to chyba na wypadek, gdyby krwawienie w czasie przerwy się nie pojawiło (co też się zdarza) żeby zachować ciągłość. weź po prostu w pierwszym dniu krwawienia, tylko nie później niż po przerwie

Gość frufru
ja bym po rpostu nie robiła przerwy. weźmiesz dzis ostatnią tabl. Novynette, a jutro pierwszą Cilestu. zawsze to pewniej, masz ciąłą ochronę.

ze słabszych na mocniejsze lub zmiana na taką samą zawartośc -> możesz robic przerwę, 7mio dniowąz mocniejszych na słabsze -> nie wolno Ci robić przerwy

Dłuższa przerwa niż siedmiodniowa jest niedopuszczalna nie tylko przy zmianie tabletek, ona nigdy nie może wynieść więcej.

ja zmienialam z mocniejszych na slabszych ostatnio wlasnie. lekarz kazal wziasc pierwszego dnia okresu, mimo ze na ulotce jest napisane że ma byc 7 dni przerwy. wzielam pierwszego dnia i nic sie nie stalo, wiec jednak musi miec to jakies znaczenie. dodam ze byla to zmiana z yasmin na yaz, gdzie rzeczywiscie dawka yaz jest mniejsza od yasmin. wiec mysle ze wlasnie chodzi to o zawartosc hormonow. przeciez nic sie nie stanie.

Gość Julka414
Dzięki wielkie za pomoc;* zrobię tak jak mówicie czlyi 1 dnia okresu:)

Gość pures
Dziewczyny! mam pytanie, ogromnie ważna rzecz. Zmieniłam tabletki z KONTRACEPTU na DIANE 35. Diane wzięłam 8 dnia ( po 7 dniowej przerwie) i od razu (po godzinie) kochałam się ze swoim chłopakiem. Czy jest możliwość abym zaszła w ciąże? Zastanawiam się teraz czy nie kupić tej tabletki 72h, bo mam pewne obawy. Moja ginekolog powiedziała, że mogę kontynuować 8 dnia i wszystko będzie ok, a teraz czytam na forach, że powinno się stosować dodatkowe zabezpieczenie. Dodam, że Diane 35 ma o wiele większą dawkę hormonów od Kontraceptu. Proszę o szybką odpowiedź, gdyż nie wiem co robić!