Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zupowafanka

kocham zupy!!!

Polecane posty

Gość zupowafanka
Kartoflanka powinna byc dość gęsta więc tych ziemniaków sporo tzreba dać..chyba ,że ktoś nie lubi,...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghjkl
a ja na jutro wymyśliłam zupę grzybową z suszonych grzybów z kwaśną śmietaną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam suszone grzyby
rzadko je używam, bo nie wiem za bardzo do czego:( czy taka zupa z samych suszonych grzybów będzie dobra w smaku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
mozesz zrobic z kwasna, ale ja zdecydowanie polecam slodka. probowalam mniej wiecej ta sama zupe z suszonych grzybow raz ze slodka, raz z kwasna smietana, i ze slodka smaki komponowaly sie o niebo lepiej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
z samych nie, ale: podsmaz na masle jedna mala cebulke, oprusz lyzka maki, zalej to 2 szkl. wywaru, zagotuj, dodaj pokruszone grzyby i gotuj z 15-20 minut, az grzyby bada miekkie, na koniec zabiel paroma lyzkami smietany i posyp zielona pietruszka ew. koperekiem. mozesz tez zamiast maki na poczatku po prostu ugotowac w tej zupie troche makaronu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cudowna654
dziewczyna u nas zupa nikt sie nie najada,jak zupa to musi byc 2 danie. Dzis ugotowalam gar rosolu i zjedli wszystko ,a myslalam ,ze na 2 dni mam obiad:( Moj facet mowi ,ze napic sie moze soku a nie zupy i jak wraca z pracy chce cos konkretnego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam suszone grzyby
pluszaq--> kurcze narazie mam rosół i wystarczy go jeszcze na jakieś 3 dni. ale następna w kolejce będzie grzybowa wg. Twojego przepisu:)🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja grzybową robię inaczej zwykle daję trochę pieczarek, trochę suszonych i nie zabielam śmietaną albo zabielam, jak mam fantazję a robię tak: do wywaru mięsno-warzywnego, jak zwykle, daję kaszę jęczmienną (pęcak) nie mieloną, suszone grzyby pokruszone pieczarki pokrojone w cienkie półplasterki gotuję z pół godziny (kasza bardzo puchnie), dodaję startą marchewkę wyciągniętą wcześniej z wywaru, pieprz i natkę pietruszki i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
bo rosolem to pewnie, ze sie nie najesz, ani rzadka zupa. takie zupki to sa dobre na rozbudzenie apetytu ;) ale jak w zupie plywaja fasolki, mieska i duzo warzyw szczegolnie zielonych, typu brokuly, kapusty, brukselki (bo one maja sporo bialka), a do tego pieczywo lub krakersy z pasztetem albo serem - masz smaczny i pozywny posilek :) jak masz rosol, to nawet z tego rosolu mozesz zrobic grzybowa. ale raczej nadalby sie wywar jarzynowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jak robicie rosól
zastanawiające że składniki zawsze te same, a smak w każdym domu zupełnie inny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do rosołu daje
baze mięsną duzo marchwi pietruszke przypalona cebule pora lisc laurowy ziele angielskie wegete kostki rosołowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do rosołu daje
zapomniałam o ząbkach czosnku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupowafanka
wszystko prawda, oczywiście prawdziwy rosól to na drobiu, gotowany najmniej 2 godz. na wolnym ogniu, no i bez sztucznych kostek rosołowych..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tez lubie zupy
ale dopiero ucze się gotować;) dziewczyny jak myslicie czy szczawiowa bedzie ok. jak zmiksuje szczaw z bulionem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeśli szczaw świe.ży, to ok jeśli ze słoika, to będzie za słone, bo szczaw solony i kostka to 90% soli troche sztuczne, ale trudno a co do rosołu - drób ma być i wołowina, a konkretnie stara kura (nie kurczak) i oczko wołowe dodam, ze nigdy nie robię rosołu, też za dużo zachodu, jak na cienką zukpę, którą sie nikt nie naje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tez lubie zupy
świeży świeży, dzięki Ewa, zabieram się do roboty ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tez kocham zupy i własnie zajadam rabarbarowo-wiśniową polecam bo jest przepyszna na upały i w ogóle :D robi sie ją 10 minut:) rabarbar (jakieś 10 łodyg) kroję na 2-3 cm kawałki i gotuję w wodzie,potem wyciągam i jak ostygną to przez sitko przecieram z powrotem do tej wody,gotuję dalej dorzucając około 0,5 kg wydrylowanych wiśni,wrzucam z 8 goździków i łyżeczkę cynamonu,trzeba doprawić cukrem,do smaku , i wcisnąć gruby plaster cytryny . Na koniec zabielić śmietaną z mąką :) pyszna jest i na zimno i na gorąco,z makaronem,polecam!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupowafanka
ta owocowa brzmi smakowicie... A co do rosołu..to protestuje-,,cienka zupka"!! No cóz nie zawsze zupa musi byc ciężka i zawiesista...Lekki z dobrym makaronem jest swietny na letnie dni, czesto gotuję go bo nie wymaga dużego zachodu składniki do gara i bulgocze sobie na kuchence..Ja z męzem lubi taki czysty do popijania przy drugim daniu, jest też swietny gdy ktos z domowników jest np.przeziebiony. Często gotuję go w dużym garnku i połowe wywaru zamrażam w pojemniku,zeby miec na przyszłośc bazę na zupę....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja tez lubię rosół ale gotuję go na wiejskiej kurze albo kaczce,pychota :D bo na tych z supermarketu to paskudztwo :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też lubie zupy
na jutro planuje botwinke i pozwole sobie ponownie zadać pytanie :P słuchajcie dostałam małe buraki z działki z łodygami i liscmi, wiem że te łodygi i liscie się wykorzystuje do botwinki tylko w jaki dokładnie sposób ? czy te liście i łodygi się je czy one tylko smaku nadają? no i jeszcze jedno :D mam też seler ( korzeń) z łodygami i liścmi, i tak myslę czy te łodygi które pachną lepiej niz seler się wyrzuca czy można wykorzystac do zupy żeby nadać aromatu ? co Wy z nimi robicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupowafanka
seler (liscie z łodygami) posiekaj i do zamarzalnika, tak samo korzen mozesz podzielic na czastki zamrozic. To swietne witaminki do zupy. Botwinkę posiekaj z łodygami, odrzucając stare liście,pożółkłe..itp. Ja z listków botwinki do zupy daje tylko te malutkie młode i siekami łodyzki nablizej korzenia i gotujesz razem z buraczkami``swietny jest tez chłodnik z taka botiwną..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghjkl
a wiec,buraczki obierasz kroisz,również lodyżki i liście ,wrzucasz do wywaru i gotujesz i zabielasz śmietana i wszystkon co w zupie nadaje sie do jedzenia A łodygi selera tez daje sie do potraw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tez lubie zupy
dzięki dziewczyny:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mówiąc o rosole, że to cienka zupka miałam na myśli właśnie to, że wymaga jeszcze drugiego dania nie gotuję dwóch dań na jeden dzień :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosół do popijania drugiego
to niezły extreme :D:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupowafanka
Bynajmniej moja droga. Bardzo lubimy rosół i zdarza nam się nierzadko popijać nim np. ciasto czy pączki, dobry rosół pasuje do wszystkiego. Dużo osób z naszego otoczenia robi to samo , nie rozumiem zdziwienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rosół do ciasta???? osobiście jednak preferuję kawę, herbatę czy nawet kompot, ale żeby słony rosół ze słodkim ciastem... hm....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupowafanka
ta wzmianka o cieście to podszywka..ktos sobie żartuje....??!! i podszył sie pod mój nick

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×