Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mała_123

DLACZEGO LUDZIE POPEŁNIAJĄ SAMOBOJSTWO???

Polecane posty

Samobojca nie rowna sie osoba z depresja, Depresja jest ciezka choroba, ale nie musi prowadzic do samobojstwa. Skrajne cierpienie nie oznacza od razu, ze ktos ma depresje.

Gość pytanie ....
089 - nigdy nie napisałam że potępiam samobójców czy oskarżam o trzórzostwo a wręcz przeciwnie

Inny komunikat:Niczym niszczycielska błyskawica, która ciemną nocą przeszywa niebo, myśl o samobójstwie pojawia się w umęczonym umyśle, gdy nasilają się cierpienia i człowiek nie czuje się wystarczająco silny, by je znieść.Ta pierwsza – niszczy wszystko, co spotka na swojej drodze, ta druga – sprawia, że ból, który nie może znaleźć ujścia, staje się dużo bardziej intensywny.Samobójstwo, będące wyrazem buntu, niszczy jedynie fizyczne więzy życia; nie zmienia jednak naszej sytuacji.Pragniemy uciec od cierpienia, ono jednak staje się jeszcze straszniejsze i jeszcze bardziej nas niszczy.Największym rozczarowaniem samobójcy jest moment, gdy zauważa, że życie i problem, którego chciał uniknąć, dalej trwają; na dodatek pojawiają się też cierpienia moralne. Nie ma bowiem śmierci; życie toczy się dalej, przyjmuje jedynie inny wyraz; kształtuje się zależnie od tego, jak postępuje każdy z nas.Nierzadko samobójca decyduje się na ten opłakany w skutkach krok, wówczas gdy problem zmierzał ku rozwiązaniu.POPEŁNIĆ SAMOBÓJSTWO? NIGDY!"Jeśli chodzi o holocaust - była to wielka tragedia ludzkości, która jednak, poznawszy tragedię wojny, nigdy juz potem nie wywołala konfliktu światowego, wzrosła moralnie, powstało ONZ, międzynarodowe trybunały mające sądzić zbrodniarzy. Ludzie wzrośli moralnie, chociaż droga do postepu jest jeszcze trudna i daleka, ale kiedyś okrucieństwo i wojny znikną na zawsze

Gość dziadzinka
Witm wszystkich, przeczytałam wszystkoi zgadzam sie z podejsciem Brzydka... Spirytyzm, Ty w gruncie rzeczy narzucasz mi swoją wiare tak jak wiekszość sekt, łacznie z KK. Swoje przekonania okreslasz jako udowodnione...no przepraszam Cie bardzo, ale w takim wypadku dlaczego zden naukowiec tego nie potrwierdził. Dla mnie to kolejne ble ble ble i przypuszczenia. Mnie tezod róznych frazesów boli glowa jak Brzydką. Cierpienie NIE uszlachetnia, bo ostatnio zaczęłam być podejrzliwa nawet do osób mi przychylnych szukajac drugiego dna. Ci, którzy podają ci pomocna dloń po prostu maja taki charakter. Ci którym ty ja podajesz wg ciebie na to zasługują, bo są dobrzy. A tu też gówno, bo czesto podaje sie pomocna dlon komuś ze wzgledu nato że tak wypada a skubaniec wcale nato nie zasługuje. Jesteśmy ograniczeni przez ustalone formy życia społecznego. W pewnym wieku dotarlo do mnie obserwując otoczenie, że ci którzy od zawsze maja pod górkę, maja tak nadal, a ci którym najwieksze świństwo uchodzilo na sucho z powodzeniem i opieką dobrych duszków robią świństwa dalej. Jakby ktoś nad nimi czuwał. Co do wyboru swojego przyszłego zycia po śmierci, to taki sam banał jak kiedyś powiedziała nasza jedna mocno natchniona piosenkarka po urodzeniu syna: jestem przekonana że dzieci sobie wybieraja rodzine wktórej chca przyjść na świat. Oooo boska...powiedz to dzieciom gwałconym przez ojców.

Gość pytanie ....
Brzydka - tu już chyba musiałby się wypowiedzieć fachowiec - psychiatra, mi jest trudno wyobrazić sobie człowieka popełniającego samobójstwo z pełną świadomością swego czynu, wyłączając z tego osoby cierpiące na jakąś straszną chorobę

Zjawiska mediumiczne badali znamienici naukowcy i, co bardzo intrygujące, większość z nich stwierdziło, że istnienie duchów to fakt. Można chociażby zacytować tu przykłady takich naukowców jak noblista William Crookes, francuski astronom Camille Flammarion, włosi Ernest Bozzano i Cesare Lombroso. Zwolennikami spirytyzmu byli też m.in. słynni pisarze Victor Hugo i Arthur Conan Doyle. Zjawiska mediumiczne potwierdzał też nasz rodzimy Ochorowicz. NIe rozsądzaj, nie poznając! Spirytyzm nie jest żadną sekta, nie ma żadnego kultu, kapłanów, stopni wtajemniczenia, nie jest okultyzmem, nie ma żadnych formuł, różdżek, rekwizytów i innych rzeczy, które osoby nie znające spirytyzmu, przypisują mu.

pytanie .... - nie pisalam tego do Ciebie konkretnie. Pisalam co mysle, nie byl to odzew do zadnej z Twoih wypowiedzi Brzydka jak noc- jak masz mysli samobojcze to masz i depresje. Nie jestes fachowecem wiec sie nie wypowiadaj. Poczytaj troszke to sama sie przekonasz. Bo czlowiek "normalny " psychicznie nie ma takich mysli. Kazde dlugotrwale cierpienie powoduje smutek, z czasem moze stac on sie tak sliny , ze nie mamy sily zyc.

Gość dziadzinka
spirytyzm holokaust sprawił, że wrastamy moralnie? A jeżeli ja np. sadze że ataki na WTC były zamierzonym działaniem amerykanów? A jeśli takich poświęconych ludzi dla jakiejś sprawy sa biliony? To ja mam chwalić te metody Boga? A ten twoja teoria, że bBog jest tak dobry, że nie pamietamy poprezdnich wcieleń. A w nosie, to ja juz bym wolała wiedzieć za co cierpię, bo tu jestem ok a nagle w dupę i w dupę dostaję. Nawet w ksiażkach o wychowaniu dzieci i psów ...o ironio! jest teoria, że ma wiedzieć za dostaje karę.

Gość pytanie ....
dziadzinka - tyle, że to co napisałaś o dzieciach wcale nie kłóci się z tym co napisał spirytyzm, bo wtedy to one same tak wybrały przed narodzinami, ale już zupełnie inną kwestią jest czy w to wierzysz czy nie, a to raczej twoja sprawa i twoich przekonań spirytyzm - to co piszesz jest kwestią przekonań, tego w co wierzysz, żeby przekonać Brzydką musiałaby uwierzyć, a to przeciec jej sprawa w co wierzy. jestem buddystką więc może łatwiej jest mi przyjąć to o czym piszesz ale nie do końca

Gość pytanie ....
dziadzinka - przepraszam bo źle zrozumiałam, pewnie jestem egoistką skoro to odniosłam do siebie

Gość dziadzinka
pytanie... a Ty wierzysz żeby czlowiek zdrowy na umyśle wybrał rodzine w której bedzie molestowany przez własnego ojca albo przetrzymywamy w piwnicy przez niego przez 20 lat i rodził mu dzieci jak w Austrii np. Dobra i co po takim moralnym doświadczeniu? Jak dla mnie tylko dom wariatów...nawet w niebie.

>Jeśli chodzi o holocaust - była to wielka tragedia ludzkości, która >jednak, poznawszy tragedię wojny, nigdy juz potem >nie wywołala konfliktu światowego, wzrosła moralnie, powstało ONZ, >międzynarodowe trybunały mające sądzić zbrodniarzy. Ludzie wzrośli >moralnie, chociaż droga do postepu jest jeszcze trudna i daleka, ale >kiedyś okrucieństwo i wojny znikną na zawsze Teraz to mnie krew zalala. Jak smiesz w ogole mowic takie rzeczy?! Powiedzialbys to samo matce, ktora stracila wszystkie swoje dzieci w obozach koncetracyjnych - wiesz, nie martw sie, isch smierc przyczynila sie do wzrostu morlanego ludzkosci?!?! Naprawde rece opadaja - nie wiem czy to jest brak wrazliwosci czy skrajne zaslepienie swoja religia. Coz, przynajmniej jestes konsekwentny. Naprawde ludzie wzrosli moralnie - widac to po neonazistach, seryjnych mordercach i po zwyklych obywatelach, ktorzy nie wierza w obozy zaglady, II wojna swiatowa jest dla nich blachostka, a obchody upamietniajace sa niepotrzebna blahostka. A totalnego braku wiedzy historycznej to wybaczyc juz kompletnie nie moge - brak konfliktow swiatowych?! A Wietnam, Bałkany, Korea, Irak, Iran?! Naprawde zastanowcie sie co mowicie, bo pokazujecie totalny brak szacunku dla ofiar. Ale zapewnie te dzieci, ktore hitlerowcy lapali za nogi i rozwalali glowy o sciany na pewno popelnili wiele zla w poprzednim wcieleniu:/:/:/:/:/ Dziadzinka - dzieki za slowa wsparcia, bo juz tutaj jestem brana za jakas wariatke gloryfikujaca smierc i samobojcow:/ Pytanie - troche sie na tym znam i moge ci powiedziec, ze depresja to stan apatii, niekoniecznie polaczony z cierpieniem. Cierpienie prowadzace do samobojstwa moze pojawic sie nagle, nie musi byc powiazane z dlugotrwalam choroba np. matka popelnia samobojstwo na wiesc o tym, ze zginely jej wszystkie dzieci. O89 - po pierwsze nie masz pojecia czy jestem czy nie jestem fachowcem. Nie wiem medium jakies czy cus. Po drugie - wyjasnijmy - nie, nie jestem, ale leczylam sie bardzo dlugo na inna przypadlosc. Widzisz depresja to nie jedyna choroba psychiczna, kurcze no:> I zaden psychiatra u ktorego sie leczylam nie zdiagnozwal mi depresji, a mimo wszystko mialam probe samobojcza. I jak to wyjasnisz?Zreszta przeczytaj to co napisalam do pytania.

dziadzinka Nie popadajmy w skrajnosci. Co do tej kobiety z Austrii- przeszla niewyobrazalny koszmar. Ale to znaczy, ze musi sie zabic? ze nie moze po tych dlugich latach zrobic czegos dla siebie, a nie ojca psychopaty? zmiany w jej psychice sa pewnie nieodwracalne, ale to oznacza ze musi sie zabic? jaby nie chciala zyc, zabila by sie juz bedac w zamknieciu. Ale tego nie zrobila! dlaczego? bo po prostu mimo wszystko chciala zyc. Wolala takie zycie niz zadne...

Duch przed wcieleniem nie może zgadnąć, że zdarzy się to i tamto. Ale wie, w jakim środowisku bedzie dorastać, wie jakie zagrozenia moga go czekac, ale dlatego wlasnie powinien walczyc z przeciwnosciami, zeby do pewnych sytuacji nie dopuszczac! Powtarzam po raz enty, po smierci czlowiek widzi swoje żywoty, ma oglad sytuacji, a okres miedzy wcieleniami nierzadko trwa dluzej niz krotkie epizody życia na ziemi./

brzydka jak noc wiem , ze nie jestes bo to widac po Twoich wypowiedziach. Depresja towarzyszy innym chorobom. To ze ktos jest chory na chorobę x nie znaczy ze nie moze z niej wyniknac choroba y. Ty chyba nadal powinnas sie leczyc , bo piszesz o samobojcach jakby Ci imponowali... takie mam wrazenie .

A co do wyboru naszego przyszlego zycia. Sa tutaj ukryte przeslanki, ktore sa zupelnie nielogiczne. 1. Kazdy zly czlowiek musialby chciec sie zmienic i odpokutowac swoje winny 2. Mozna podac argument, ze zrobi to pod wplywem cierpienia i kary po smierci - jednak wtedy jedyna jego motywacja bedzie strach. 3. Zapominamy poprzednie wcielenia i to co sie stalo przed naszym narodzeniem - znika strach, a dusza pozostaje taka sama. Nawet jesli cierpi zostaje jej upodobanie do zla i moze krzywdzic innych. Jesli bog jest wszechwiedzacy i pozwala na pojawienie sie po raz kolejny zbrodniarza - coz jest wstretnym sadysta. I w ogole zalozenie, ze kazda zbrodnie da sie odkupic nawet wlasnym cierpieniem jest przerazajace. To wlasnie rzymian brzydzilo w chrzescijanstwie - ze kazde przewinnie mozna odpokutowac i bedzie danej osobie wybaczone. A guzik prawda. PRAWDZIWYCH ZBRODNI SIE NIE PRZEBACZA>

Gość pytanie ....
dziadzinka - no i właśnie dlatego nie umiem przyjąć takiego toku myślenia, nie potrafię uwierzyć by ktoś mógł coś takiego wybrać, nawet dusza, wymagałoby to najwyższego poświęcenia siebie dla kogoś, tylko w imię czego? Brzydka - nie znam się na tym, dlatego muszę się kierować opiniami specjalistów w takich sprawach, a te opinie pewnie byłyby różne, tyle opinii ilu specjalistów

Gość pytanie ....
Brzydka - no nie wiem, musiałabyś porozmawiać z matkami, które wybaczyły zabójcom swoich dzieci, wbrew pozorom nie jest takich matek tak mało. przebaczenie pozwala "iść" dalej przez życia, pomaga choć może trudno w to uwierzyć, ale przebaczyć wcale nie znaczy zapomnieć!

089 - co jeszcze powiesz o mnie ciekawego - jaki mam kolor wlosow, jakie wyksztalcenie, kto mnie lubi a kto mnie nie lubi :P Szkoda, ze masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Napisalam przeciez, ze zaden z psychiatrow u ktorego sie leczylam i u ktorego LECZE SIE TERAZ ( mam nadzieje, ze caps pomoze ci przyjac do wiadomosci pewne tezy) nie stwierdzil u mnie depresji, tylko inne schorzenie ( jakie to juz moja sprawa, powiem tylko ze ma niewiele wspolnego z depresja), ale skoro TY jestes MADRZEJSZA OD LEKARZA, to coz nie mam wiecej pytan:) Nie gloryfikuje ani nie potepiam samobojcow. Walcze tylko z banalami, ktore sie szerzy na ich temat. Tak, ofiara potwora z Austrii moze sie teraz zapisac na kurs jezykowy i podrozowac po Eurpie. Naprawde ludzie czy wy myslicie o czy piszecie? Troche szacunku dla ofiar tragedii, wasz kult zycia za wszelka cene w takim wydaniu mnie przeraza.

Gość pytanie ....
Brzydka nie wiem czy wiesz ale ofiara (jak mówisz) potwora z Austrii zdaje się że rozpoczęła życie od nowa, tak przynajmniej czytałam

Gość pytanie ....
nikt cierpienia nie umniejsza ale nie należy cierpienia gloryfikować

Brzydka jak noc mam Ci wspolczuc rozumiem? i tylko Ci przytakiwac bo Ty masz jakas chorobe psychiczna i koniec swiata? heheh rozbawilas mnie. Mialas probe samobojcza no i co? z czego taka , ze sie wyraze "podnieta" ? ja mam takie zdanie i nie narzucaj mi swojego. Niektore leki ktore podaja psychiatrzy zwiekszaja ryzyko podjecia proby samobojczej... wiec moze dlatego ja mialas. Nie wiem na co "cierpisz" wiec nie odpowiem Ci. Zapytaj swojego psychiatrę. Ty nie walczysz z banalami, Ty narzucasz kazdemu swoje zdanie, kazdy ma myslec tak jak Ty bo jak nie to brak szacunku, nie myslisz o tym co piszesz lub nie czytasz ze zrozumieniem. To Ty nie masz szacunku do zdania innych. Byc moze jestem madrzejsza od Twojego lekarza, bo sadzac po Twoich postach kiepsko mu idzie leczenie Twojego przypadku ;) nie stwierdzil Ci depresji no i? kazda choroba psychiczna moze doprowadzic do samobojstwa.

pytanie - tak przebaczmy pozostalym przy zyciu hitlerowcom, niech juz sobie zyja spokojnie. Przebaczenie jest GROZNE i NIEBEZPIECZNE. Daje pozwolenie na KOLEJNE ZBRODNIE. Wiekszosc winnych nic sobie nie robi z waszego przebaczenia - ciesza sie, ze im sie upieklo, a kolejni dostaja przyzwolenie na nastepne zlo. Jesli ofiara z Austrii rozpoczela nowe zycie i jest szczesliwa to bardzo sie z tego ciesze i zycze jej wszystkiego najlepszego. Ale mowiac o niej mowilam tez bardziej ogolnie. Jesli ktos mowi np. do ofiary gwaltu - phi, przeciez mozesz zyc dalej, masz jeszcze duzo zycia przed soba. TO JEST POZBAWIONYM WRAZLIWOSCI POTWOREM. A co do sprawiedliwosci - Fritzl, posiedzi w wiezieniu ktorcej niz jego corka w piwnicy. Coz, pewnie odpokutuje w nastepnym wcieleniu...

Gość dziadzinka
pytanie... czytałaś... tak... ale co to znaczy pomyslałas? Ludzie czy wy sobie nie zdajecie sprawy jakie ta osoba ma spustoszenie w psychice. Co to znaczy zaczeła od nowa? Z jego dziecmi z przeszlością? Sama. Z reszta ogolnie taki maly apel. To co pisza w prasie i mówia w TV naprawde należy podzielić przez 4. TV to nie jest okno na świat to jest kino. Czy młode pokolenie jeszcze myśli samodzielnie? - odnosnie wzrostu moralnbości i rozwoju intelektualnego .......dusz.

Gość dziadzinka
"zresztą" oczywiście...przepraszam nie mam wprawy w pisaniu na klawiaturze.

Heh najlepiej wszyscy popelnijmy teraz zbiorowe samobojstwo, bo po co zyc w takim okrutnym swiecie pelnym gwaltow i psychopatow ??? ...

Brzydka jak noc >mam Ci wspolczuc rozumiem? i tylko Ci przytakiwac bo Ty masz jakas >chorobe psychiczna i koniec swiata? heheh rozbawilas mnie. Mialas p>robe samobojcza no i co? z czego taka , ze sie wyraze "podnieta" ? ja >mam takie zdanie i nie narzucaj mi swojego. Niektore leki ktore podaja >psychiatrzy zwiekszaja ryzyko podjecia proby samobojczej... wiec >moze dlatego ja mialas. Nie wiem na co "cierpisz" wiec nie odpowiem Ci. >Zapytaj >swojego psychiatrę. Ty nie walczysz z banalami, Ty narzucasz kazdemu >swoje zdanie, kazdy ma myslec tak jak Ty bo jak nie to brak szacunku, >nie myslisz o tym co piszesz lub nie czytasz ze zrozumieniem. To Ty nie >masz szacunku do zdania innych. Byc moze jestem madrzejsza od >Twojego lekarza, bo sadzac po Twoich postach kiepsko mu idzie leczenie T>wojego przypadku nie stwierdzil Ci depresji no i? kazda choroba >psychiczna moze doprowadzic do samobojstwa. Hahahahahahaahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahah Coz, to by wystarczylo za caly komentarz. Na szczescie mam w sobie duzo cierpliwosci. 1. Link/cytat do miejsca gdzie zadam od ciebie wspolczucia lub od kogokolwiek innego. Konkrety, nie swoje wynurzenia spod poduchy. 2. Myslenie nie boli - jesli lecznienie nie dawalo rezultatow zmienialam lekarza, latwo to wywnioskowac. 3. Link/cytat gdzie narzucam komus sowje zdanie. Rozumiem, ze idac twoja logika ty wyrazasz swoja opinie, przy okazji mnie obrazajac, a ja komukolwiek narzucam swoje zdanie:D Ciekawe. Ciekawe dlaczego zostalam pozbawiona prawa do wlansnej opinii:> 4. Cytat/link gdzie kogos obrazalam lub okazywalam brak szacunku ( oprocz sytuacji z Mala, za co obie sie przeprosilysmy i wyjasnilysmy sytuacje na privie) 5. Udowodnij, ze mojemu lekarzowi kiepsko idzie leczenia. To, ze nie znasz choroby na ktora sie lecze, to przeciez dla Ciebie maly pikus :D 5. Ano to co pokazalam na swoim przypadku udowadnia, ze nie kazdy samobojca ma depresje :D:D:D:D Nigdzie nie pisalam, ze choroby psychiczne nie prowadza do samobojstwa. A od mojego lekarza moglabys sie uczyc klasy i kultury:)

089 - nie lepiej zmusmy wszystkich do zycia za wszleka cene, bo TY MASZ TAKIE PRZEKONANIA. To rozwiazanie jest sprawiedliwe i zadowoli wszystkich :D