Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaniielicaaaa

Po cholerę jakieś kokardki? Pierwsze słyszę...

Polecane posty

Gość aaaaniielicaaaa

Niedługo mam świadkować na ślubie przyjaciółki i przeglądam tu posty o świadkowaniu, no i naczytałam się, ze świadkowa kupuje jakieś kokardki. Pierwsze słyszę, na zadnym weselu na którym byłam nie było czegoś takiego. O co w tym zwyczaju chodzi?

juz kiedys pisałam. gdzieniegdzie był taki zwyczaj że przypinało się kokardkę zajętym osobom np z prawej strony, a wolnym z lewej. dzięki temu wiadomo było kogo mozna podrywac nie narazając sie na mordobicie. obecnie kiedy wesela czesto odbywaja sie w hotelach jest to sposób na odróżnienie gości weselnych od tych "na krzywy ryj" - bo potem młody mysli ze ten i ten to od młodej, młoda ze to ktos od młodego... ale to nieobowiązkowe, zwyczaj po rpostu :) mozesz go zlekcewazyc :)

u nas sa kokardki na weselach - mazowieckie 50 km na wschód od Warszawy

Gość ja byłam na weselu
u nas też są kokardki. co prawda połowa gości gubi je jeszcze w kościele ale taki jest zwyczaj. co do tego, że druhna je kupuje to różnie, moja siostra sama kupowała.

Gość niepijąca alko
U mnie tez są kokardki- północne Mazowsze, ale przyczepia się je na sali weselnej, żeby wszyscy mieli, bo nie wszyscy goście przyjeżdzają przed ślubem do domu panny młodej

Gość aaaaniielicaaaa
no, u mnie (30 km na zachód od Warszawy) nie ma takiego zwyczaju dlatego pytałam. Dziękuje za odpowiedzi :)