Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przegapilam dobry moment

JAK oduczyc 3 latka picia kaszki z butelki?

Polecane posty

No wiesz, nie piszesz zbyt wiele o swoim dzieku. A ważne jest np. to, jaki ma temperament, czy się buntuje? Czy chodzi spać z butelką? Znam dość prosty i skuteczny sposób. Trzylatek jest już "dużym chłopcem" lub "dużą dziewczynką", która teraz może jeść kaszkę ze specjalnego kubeczka, albo nawet z talerzyka! Trzeba zacząć mówić dziecku takie rzeczy, by wiedziało, ze ten etap w jego życiu się kończy. Tak jak kończy się etap spania z rodzicami i kupuje się wtedy dziecku własne łóżko, które samo wybiera- tak samo w tym przypadku- idż z dzieckiem do sklepu, pokaż mu kolorowe talerzyki, łyżeczki, specjalne kubeczki dla małych dzieci- niech dziecko stara się samo wybrać zestaw dla siebie. Jak już będzie chciało jeść np. kaszkę- daj ją w talerzyku. Kiedy maluh zacznie protestować, przypomnij mu, że przecież jest już duży i sam wybrał sobie taki piękny talerzyk... Inna sprawa jest taka, że z butelką jest dziecku wygodniej- je i pije kiedy chce, może butelkę wziąć do łóżka, na kanapę do pokoju itp. Jeśli Twoje dziecko tak robi, powinnaś zacząć uczyć je jedzenia w jednym miejscu- nie ma latania po domu albo objadania się przed telewizorem! To niezdrowe. Wprowadzaj bardziej regularne posiłki i niech dziecko je w jednym miejscu. Powodzenia!

Gość kosa w kamieniu
tak jakmpowyzej+ksiazki dla dzieci np o kamyczku czy kamilce-o tym jak dzieci przestaja pic z butelki:)

Gość polt
a ja zrobiłam jak superniania proponowała w jednym z odcinków, spakowałam razem z córeczką butelki i smoczki do torebki, wyjaśniłam, że dzisiaj w nocy przyleci smok, który bardzo lubi butelki i smoczki. Po nocy w tej torbie znalazła książeczkę i kilka monet na nowy kubek ;) Fakt po 2 tygodniach zrezygnowała z takiego mleka. Ale pozbyliśmy się butelki bez problemu. Mimo, że w domu mam jeszcze synka, który korzysta z butelki.

SYNEK uwielbia kaszke rano i wieczorem łyzeczka nie zje (kaszki) kubków,bidonów,niekapków ma cała kolekcje -sam wybierał i zawsze obiecuje ze to juz ostatni dzien z butelka-ze butelce zrobi papa i odda chmurkom :) a pozniej mowi -mama kubkowi zrobimi papa a butelka zostanie

Gość hanulkam
Moja córka ma 14 miesięcy i uwielbia butelkę, na noc wypija butle mleka ale budzi sie często w nocy właśnie po to by sobie popic wody :/ Troche mnie to męczy. To jej wybudzanie na picie - potrafi w ciagu nocy wypic 400ml wody!!! Ratunku co robic? Jak ją tego oduczyć? A może ta butelka jest jej potrzebna, może z wiekiem ja odstawi? Zaznaczam ze nie chce żadnych kubków - a mam juz ich sporo...

W takim razie to już jest kwestia Twojej stanowczości- jeśli faktycznie chcesz oduczyć synka picia z butli, musisz być naprawdę stanowcza. "Plot" podała swietny pomysł- jeden dzień i koniec! Ale musisz faktycznie wyrzucić butelki, bo gdy maluch zacznie się buntować, nie możesz mieć w zanadrzu tego, co go uspokoi- butelki. Naprawdę nie możesz mu jej dać. Inaczej Twoje plany za każdym razem będą brały w łeb, bo synek widzi, że mama mówi coś innego, ale robi i tak coś innego- on też obserwuje Ciebie i patrzy, czy jesteś konsekwentna.

pije kaszke zawsze rano ok 7ej -pozniej je normalne sniadanie wieczorem wypija po kolacji (rzadko zasypia z butelka) w dzien PRZEWAZNIE pije ze zwykłego kubka z uszkiem kupilam mu kaszke ktora mu nie smakowala to byl placz(jest troche placzliwy,wrazliwy) i podałam mu ta co lubi nigdy nie uzywal ,nie kozystał ze smoczka uspokajacza karmiony byl do 10 m-ca piersia i pozniej ta nieszczesna (teraz) butla

Do "hanulkam": wydaje mi się, że 14 miesięcy to jeszcze dość mało, niech dziecko sobie jeszcze trochę popije z butelki... Jeśli bardzo Cię to męczy, możesz stopniowo ją oduczać. Ale sądzę, że to jest jej indywidualna sprawa, że tak często pije. Możesz spytać lekarza, czy są jakieś tego obiektywne przyczyny, czy mała po prostu jest tak przyzwyczajona- i wtedy podjąć działania.

Gość 3 latek z flacha
fiu fiu fiu

Gość zwyczajnie nakarmić łyżką.

Gość 3 pary i sa jeszcze na drugi r
sam sie oduczy

hanulkam---- a probowalas dawac smoczka zamiast butli z piciem, moze dziecko ma silna potrzebe ssania? i wcale nie potrzebuje pic tylko possac