Gość Napisano Lipiec 26, 2009 Zważywszy na ogromną sympatię, z jaką operę w Sydney traktują zarówno miejscowi, jak i przyjezdni, główne zadanie Lyncha jest trochę nieoczekiwanie - ma on mianowicie doprowadzić do tego , aby większa część spacerujących wokół opery ludzi wchodziła do środka. - Ludzie slyszą słowa \" Opera House\" i wyobrażają sobie może coś okazałego i trochę posępnego - powiedział Lynch. W rzeczywistości ów \"dom\" , jak czule nazywa go dyrektor i większość pracowników, jest czymś więcej niż tylko operą. Choć mieszczący 1500 Teatr Operowy jest w istocie jedną z najbardziej ożywionych sal operowych świata, w gmachu mieszczą się jeszcze cztery inne teatry i odbywa się tu wiele imprez - ponad 3000 każdego roku - od seansów filmowych i koncertów popowych po sztuki i spektakle spółczesnego tańca. Lecz jest jeden typ imprez, których w gmachu opery nigdy nie organizowano i który bardzo ekscytuje Lyncha oraz jego kolegów. - Rozegra się u nas konkurencja otwierająca igrzyska olimpijskie triatlon - powiedział Lynch. - Sydney nigdy jeszcze nie przykuwało uwagi calego świata, więc w mieście wyczuwa się wielkie podniecenie i trochę nerwowości. Jeśli coś można ocenić po staranności przygotowań , to olimpiada i paraolimpiada, która nastąpi po niej, będą igrzyskami godnymi zapamiętania. Kiedy pojechałem do Homebush Bay, o 16 kilometrów od CBD, aby zwiedzić Park Olimpijski, do rozpoczęcia igrzysk brakowało jeszcze dziesięciu miesięcy, ale całe to miejsce było już gotowe i działało. Setki ludzi przechadzały się po Bulwarze Olimpijskim, spoglądając na nowe budynki i stadiony. - Mieliśmy tu już ponad 20 milionów gości - powiedziała Elsie Hasting, młoda, tryskająca energią urzędniczka Olimipijskiej Administracji Koordynacyjnej. - To więcej niż liczy ludność Australii. Jeszcze przed rozpoczęciem olimpiady to miejsce odniosło sukces. Zaprowadziła mnie do Centrum Sportów Wodnych - połyskującego bielą gmachu, w którym będą rozgrywane konkurencje pływackie. Połowę ośrodka zajmowały baseny startowe i treningowe, zaś drugą połowę przeznaczono na rozległy basen rekreacyjny uzupełniony fontannami, zjeżdżalniami i sztucznymi wirami, wykorzystywany przez tłumy zwiedzjących, których liczba przekroczyła już siedem milionów. - Widzisz , o co mi chodzi? - zapytała rozpromieniona Elsie. - To nie jest wyłącznie miejsce dla konkurujących ze sobą pływaków. To miejsce dla każdego. Oto jedna z odmienności tej olimpiady: niemal wszystkie obiekty są zaprojektowane tak, żeby po igrzyskach mogły być nadal wykorzystywane na różne sposoby. I jeszcze jedno. Powąchaj powietrze i powiedz mi co czujesz. - Nic - stwierdziłem. - Właśnie. Prawie wcale nie używa się chloru. Woda jest oczyszczana przez specjalne filtry. Nie będę udawać, że rozumiem tę technologię, ale powiem ci , że to jet element bardzo rozległego programu uczynienia z tych igrzysk najbardziej \"zielonej\" olimpiady w historii. Każda niemal budowla , łącznie z wioską olimpijską, jest najbardziej wydajnym energetycznie ze wszystkich tego typu obiektów zbudowanych dotąd na potrzeby olimpiad. Idąc przez park, Elsie opowiedziała mi o przyjaznych dla środowiska rozwiązaniach, jakie zastosowano we wszystkich obiektach. O nacisku na naturalne oświetlenie i wentylację , oczyszczanej wodzie, posadzeniu wokół Parku Olimipijskiego 200 tysięcy drzew. - Ten teren był pierwotnie zajmowany przez cegielnię , tor wyścigowy i rzeźnię - powiedziała Elsie . - Zabijano tu 20 tysięcy zwierząt dziennie. Potem to wszystko zostało opuszczone. Nikt nie chciał mieszkać w pobliżu. Teraz mamy przyjemność organizowania olimpiady , zyskujemy światowej klasy obiekty do przyszłego użytku i odradzamy podupadly rejon miasta. Od nieużytków do krainy z baśni - rozejrzała się dokoła z prawdziwą czułością. Ale nie wszyscy wykazują aż taki entuzjazm. - Jesteśmy niezadowoleni z kilku spraw - oświadczył Rupert Posner z ekologicznej organizacji Greenpeace. - Zwłaszcza z tego , że władze olimpijskie nie oczyściły wód zatoki Homebush w sposób , na jaki liczyliśmy. Na przykład w osadach zatoki nadal występuje zawyżony poziom dioksyn. Ale jak się tak zastanowić , to odwalili niezłą robotę. Ogólnie rzecz biorąc, w naszych ostatnich ocenach dajemy im pięć minus w sześciostopniowej skali. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach