Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Majka9933

Pytanie do osób noszących soczewki. Już nie mam pomysłów co z tym zrobić.

Polecane posty

Gość Majka9933

Co może być przyczyną tego, że soczewki bardzo szybko zachodzą mi "mgłą" i wymuszają w ten sposób bardzo częste mruganie? Mruganie pomaga złapać ostrość, ale właściwie tylko na moment. To samo jest gdy np coś piszę i patrzę w dół - momentalnie zamglony wzrok i właściwie nic nie widać. Eksperymentowałam z mocą soczewek (noszę -1,75, okulary -2), testowałam Acuvue 2, Acuvue Oasys i Soflens. We wszystkich jest to samo. Czy to może być kwestia zbyt dużego/małego BC? Czy może mam przesuszone oczy (długo pracuję przed komputerem)? Czy ktoś z was się spotkał z takim problemem? Z góry dziękuję za pomoc.

Moja droga oko samow wie że krzywdę chcesz mu zrobić i odruchowo broni się przed włożeniem tego cuda Jak już włożysz to mrugaj oczami aby zwilżyć soczewkę

Gość dgnhder
moze zwyczajnie nie mozesz nosic soczewek. ja nie mialam z tym problemu, nawet po kilku godzinach, ale mozesz spr kropli nawilzajacych (oczywiscie specjalnych do soczewek), a moze je niedokladnie myjesz?

Gość dgnhder
chyba ze nie bylas u okulisty i sama sobie dobrac krzywizne? wtedy to najprawdopodobniej tego wina (w sensie pewnie zbyt mala)

Gość KamaONA
ja miałam [odobny problem...ale tylko jak "przenosiłam" soczewki...czyli np miesięczne nosiłam półtorej miesiąca...no i faktycznie powinnaś z tym pójśc do akulisty albo dobrego optyka...

Gość Majka9933
Levviatan - czy ja powiedziałam że sama je sobie dobrałam? Nie. Fala69 - nie zakładam ich po raz pierwszy. Miałam dobierane soczewki jakieś 4 lata temu, od wtedy noszę je tylko "od święta" bo mnie właś nie wkurzają, ale nie mam najmniejszych problemów z zakładaniem i zdejmowaniem. dgnhder - myję je tak, że ledwo mi płynu starcza :D. Kropli faktycznie jeszcze nie próbowałam, może w tym jest problem.

Gość Majka9933
*właśnie

Gość dgnhder
ale i tak proponuje ci przjesc sie do innego okulisty (niech ci ktos jakiegos poleci), moze okulista zle dobral, a moze nie mozesz nosic? co do kropli, to gdyby byly wysuszone to bys czula- kleily by sie bardzo

Gość słuchaj no
też tak miałam. Pomogły mi krople. Ale od razu mówię że kupiłam jakieś za 8 zł i gówno dały, a potem kupiłam takie za 30 i pomogły ...h

Gość Majka9933
Pierwszy okulista dobrał mi krzywiznę 8,3. Jakiś czas później rozmawiałam z innym na ten temat i powiedział że większość firm robi 8,6 i że to 8,6 jest takie powiedzmy "uniwersalne" i można sobie je nosić. Testowałam więc 8,3, 8,4 (Oasys) i 8,6. W każdych jest to samo.

Gość Majka9933
słuchaj no pamiętasz może nazwę kropli?

Gość dgnhder
ja mam genteal HA i hyal-drop, ale te drugie maja beznadzieny dozownik :o

Gość słuchaj no
pamiętam ... unikaj polcromu :D a pomógł mi "refresh"

Gość Majka9933
Czyli to są te "lepsze" krople?

Gość Majka9933
Dzięki wielkie! Przetestuję :)

ja mialam tak prze tydzien od zalozenia 1 raz - pozniej ten problem minal sam

Gość dgnhder
ja za te 2 rodzaje tez zapalcilam cos ok 30zl, wiec nietanio

Gość Majka9933
Co do płynów to teraz mam Opti-free. Kiedyś miałam Renu i jeszcze jakiś w niebieskiej butelce z Allegro. Przy każdym to samo. Zaczynałam się już zastanawiać czy soczewki po prostu nie są dla mnie.

Gość dgnhder
tez pomyslalam o tym plynie, moze jest nieodpowiedi do nich?

Gość Majka9933
A wy jakich płynów używacie?

Gość errika
ja osobiście soflensy jakoś nosiłam, ale nie dałam rady acuvue advance, strasznie wysychały, teraz mam optixy i to chyba te aqua a do tego płyn solo care aqua i jest ok:-) chyba najlepsze co jest na rynku dla suchych oczu:-) krople może aquify, albo jakieś zwykłe ja czasami używam visine.

Gość violetowa
kup sobie soczewki IWear czy coś w tym stylu, Miesięczne kosztują 50 zł. są o wiele lepsze niż te wszystkie przereklamowane Oasys. Nosiłam je kiedys ale oczy strasznie mnie piekły i zaczęłam nosić iWeary. one sa najlepsze

mozesz kupic sobie zwyklą sol fizjologiczną i zakraplac do oka co pare godzin. tak mi poradzila lekarka kiedys. mi soczewki zachodza mgla tylko jak juz dlugo je uzywam (nosze meisieczne)

Gość errika
iweary to są optixy pakowane dla VE

Gość dgnhder
ja uzywam ciba vision night&day aqua, plyn iwear. zaczelam nosic rok temu soczewki- bylam w vision, kupilam iweary i do tego plyn i szczerze mowiac nie wiem jakim cudem ale (pomimo ze to tez ciba vision) najlepiej mi sie je nosilo :D:P

Gość errika
a z tym VE to ja jeszcze jedną rzecz zauważyłam;-) że mały płyn iwear to opifree a duży to solo care

Gość Rafffka
Po godzinie szukania takiego tematu (zeby sie nie powtarzac) w koncu znalazłam kogos z tym samym problemem co ja!! Majka znalazłas moze na to jakies rozwiazanie? Ja nosze soczewki 3,5 dnia (ze zdejmowaniem na noc) i dzis w pracy bardzo mi zachodzily mgła a do tego jakby troszke piekly.Strasznie mnie to denerwuje tym bardziej ze strasznie dlugo sie zastanawialam czy chce zmienic okulary na soczewki, az jak w koncu sie zdecydowalam to masz ci los.. jeszcze sie okaze ze nie moge ich nosic :(

Ja też miałam ten problem. Po pierwsze kropelki - ja stosuję Tears Naturale II za 20 zł i są bardzo dobre. Po drugie dobry płyn - ja polecam B&L do oczu wrazliwych.