Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annulkaaaa

kiedy pierwsze mycie noworodka?

Polecane posty

Gość annulkaaaa

slyszalam rozne opinie na ten temat ze po 3 dniach od narodzin, po tygodniu czy po 10 dniach:/ no i czego najlepiej uzywac? mydelka plynu do kapieli a moze samej wody?

moj umyty byl w szpitalu 3 dni po narodzinach, potem mylam w wodzie z dodatkiem plynu do kapieli dla noworodkow WELEDA a teraz Oilatum caly czas. Zalecano czysta wode na poczatku ,ale bardzo wysuszala mu skore

mnie syna umyly polozne dzien po narodiznach po wyjeciu z inkubatora i potem juz codziennie myly, mydlem bambino

Gość alicja31
jak to? 3 dni dziecko śmierdziało?? moje było umyte tego samego dnia, u mnie na sali, żebym sobie popatrzyła co i jak - szarym mydłem. w domu - oilatum lub nivea

Gość W TAKIE UPAŁY
po 10 dniach? oooooo faaak

Gość annulkaaaa
syn brata mojego meza byl myty dopiero w 3dobie. jego rodzice sa bardzo nadopiekunczy ponoc dziecko poczatkowo ma warstwe ochronna i nie nalezy jej zmywac od razu. dodam ze to dziecko przez piewsze 3mies a jest z konca grudnia zycia siedzialo w domu gdzie panowala temp 25-28st by sie nie pochorowalo. ja niedlugo rodzei coraz bardziej zastanawiam sie jak to wszystko ma wygladac

mieszkam w UK, tutaj nie myje sie dziecka wczesniej wlasnie ze wzgledu na warstwe ochronna i wcale nie byl w syfie :D Mial tylko maly slad zaschnietej krwi na wloskach-prawie niewidoczny. Zostal dokladnie wytarty po porodzie. A kapiel-co drugi dzien, codziennie top&tail rano i wieczorem jesli nie jest kapany.

do anulkaaa- u mnie w mieszkaniu jest w zimie 17-18 stopni wiec temperatura idealna dla dziecka. Przed kapiela dogrzewalismy pokoj gdzie mial byc kapany i bylo ok. Przegrzewanie to nic dobrego

ja w szpitalu bylam kilka dni i powiedziano mi ze wczesniej sie dziecka nie kapie. Mialam taka pokazowa kapiel wlasnie w trzecim dniu. Pewnie co kraj to obyczaj,ale mysle ze lepiej dla niego powoli sie oswajac z otoczeniem a nie od razu szok-wyjscie na swiat a potem bach-do wanny :)

W ciągu pierwszej doby dziecko nie powinno być myte, ma na sobie warstwę ochronnego śluzu, który świetnie odżywia skórę dziecka. Jeżeli dziecko będzie umyte zaraz po urodzeniu, jego skóra straci możliwość wchłonięcia tego co najlepsze. Potem powinno się myć dziecko codziennie - ze względów zarówno higienicznych, jak i psychologicznych (dziecko ma wytyczony tryb dnia, a kąpiel jest jednym z wyznaczników tego trybu).

Gość annulkaaaa
o ktoej najczesciej myjecie swoje pociechy? chciala bym wprowadzic taka godzine by maly przespal mi jak najwieksza czesc nocy choc wiem ze to na poczatku bedzie malo mozliwe

moje maleństwo było umyte zaraz po porodzie :( prosiłam położne żeby nie myto go od razu, ale powiedziały ze trzeba :( a właśnie chcialam żeby troszkę wchłonęło tego śluzu o którym żyrafa-długa pisała. niestety olały moją prośbę. potem było myte codziennie i tak jest do teraz. kąpiel jest ok 19-20.

ja tez slyszalam o tym ze nie myje sie dziecko ze wzgledu na sluz, ktory zawiera wszystko co najlepsze dla skory niemowlaka, jaki syf???jak tak mozna w ogole napisac???przeciez to jest niemowlak!!!