Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Licealistka_01111111

Czy mozna sie przenieść z LO do Technikum?

Polecane posty

Witam. Mam pewien problem skonczyłam w tym roku 2.klase liceum ogólnoksztalcącego, ale bede miec w sierpniu egzamin komisyjny z jednego przedmiotu.Wiem ze dalej nie chce sie użerac z nauczycielami w lo i chciałabym sie przeniesc do technikum fryzjerskiego. Czy jest taka możliwość?Czy bede musiała zaczynac od poczatku czy od drugiej klasy czy jak?Prosze o pomoc kogos kto byl w takiej sytuacji lub sie na tym zna. Pozdrawiam

Gość ffffffffffffffffffffffff
Zapytaj w sekretariacie technikum, do którego chcesz iść.

Gość billy brown
raczej watpie technikum ma jeszcze przedmioty zawodowe

Ale po 1. po tym lo i tak nic nie mam tylko mature, po 2 jestem wykonczona psyhicznie ta szkola, po 3 obawiam sie ze nie zdam tego egzaminu

Mogą Ci zaproponować, byś powtórzyła drugą klasę z uwagi na różnice programowe: od drugiej klasy w technikach zaczynają się przedmioty zawodowe i wcale ich mało nie ma. Wszystkie musisz zaliczyć w formie egzaminów klasyfikacyjnych, bo w arkuszach ocen wszystko musi się zgodzić. Poza tym dochodzi kwestia zajęć praktycznych ( nie mylić z praktyką zawodową, która generalnie odbywa się w klasie trzeciej, ale to może zależeć os zawodu)- fryzjerów u nas nie ma, ale inne zawody zaczynają takie zajęcia w drugiej klasie i ich nie ma jak odbyć i zaliczyć indywidualnie. Ale, tak jak już ktoś Ci tu wcześniej radził, nie lepiej przemęczyć się jeszcze ten rok w LO? Zmiana na technikum będzie dla Ciebie oznaczać jeszcze 3 lata nauki w szkole średniej, o wiele więcej przedmiotów (z czego ludzie nie zdają sobie sprawy i myślą, że w technikum jest łatwiej) i przedmioty ogólnokształcące w mniejszym wymiarze niż w LO, co może ukłonić się na maturze. Przecież możesz pójść sobie później do jakiejś policealnej z tym zawodem, skoro koniecznie chcesz go wykonywać w życiu dorosłym... A czasowo wyjdzie Ci na to samo...

A jak nie zdasz tego egzaminu to i tak wylądujesz w drugiej klasie... Musisz sobie uświadomić, że fakt, iż niezbyt sobie radzisz z nauką, nie rokuje Ci też dobrze w technikum z uwagi na ilość przedmiotów...

Gość ffffffffffffffffffffffff
...i ilość godzin, w ogólniaku jest zdecydowanie mniej zajęć niż w technikach.

Ja z nauka nie mam duzych problemów tylko jedna pani profesor sobie postanowiła ze mi nie da spokoju, nie bede tu tego tlumaczyc bo to duzo czasu zajmie

Gość lubie biala czekolade
kochana ja chodze dotechnikum fryzjerskiego. teraz 3 klasa. zawodowe przedmioty sa od 1 klasy. jeden rpzedmiot sie skonczyl w 2 klasie. To nie prawda ze od 2 klasy jest najwiecej przedmiotow zawodowych. |Zostaje tyle co było w 1 klaie. Tylko prakty inne

Gość tonietakjakmyslisz
moja odpowiedz brzmi NIE, NIE ROB TEGO JAK NIE CHCESZ SOBIE SPIEPRZYC ZYCIA, SAMA TAK KOMBINOWALAM I TERAZ WIEM. TECHNIUKUM JEST O WIELE BARDZIEJ TRUDNIEJSZE, WIECEJ W NIM WYMAGAJA, DO TEGO DOCHODZA PRZEDMIOTY ZAWODOWE, JEST TO ISTNA TRAGEDIA, ZMARNOWANE ZYCIE. IDAC DO TECHNIKUM MARNUJESZ SOBIE NAJLEPSZE LATA W ZYCIU BO NIE MASZ CZASU NA NIC JEST TYLKO NAUKA I NAUKA UWIERZ MI JEZELI JESTES W LO I SOBIE NIE RADZISZ ZMIEN POPROSTU LICEUM, W ZADNM WYPADKU NIE IDZ DO TECHNIKUM BO TO NAJGORSZE CO MOZE BYC. SAMA UNIOSLAM SIE AMBICJA I POSZLAM DO TECHNIKUM BO POTEM MA SIE ZAWOD ITP, BEDAC W 1 KLASIE JUZ WIEDZIALAM ZE TECHNIKUM JEST DLA LUDZI KTORZY NAPRAWDE LUBIA SIE UCZYC I ZE DALEJ SOBIE NIE PORADZE, DO KLASY 2 MIALAM ISC W LICEUM ALE NIE WYSZLO I MUSIALAM ZACZYNAC OD NOWA, MAM TERAZ ROK W PLECY MIMO TEGO ZE ZDALAM W TECHNIUKUM I JEZELI MASZ KOMISA W LO TO GWARANTUJE CI ZE W TECHNIKUM SOBIE NIE PORADZISZ

Gość billy brown
nie przesadzaj, glaby tez chodza do technikum i sobie radza bo sama znam multum takich :o i nie jest tak najgorzej

zgadzam sie z poprzedniczka. jak mowlam ja chodze do technikum fryzjerskiego. Juz 3 klasa! daje rade, a za nauka za bardzo nie przepadam, nie jestem kujonem a mam same 3 4 i 5 jedynie sie opuscilam z polskiego a tak to luz. prakty fajne, ejszcze kosmetyka w 2 kalsie byla i dalam rade? dalam! egzaminy z kosmetyki zaliczylam! mam certyfikat! ja naprawde wiem jak jest w technikum fryzjerskim. Fakt musisz sie przylozyc ale bez przesady ze trudno :|

Gość Strawberry16
tonietakjakmyslisz: no właśnie powszechnie uważa się na odwrót, że w LO jest tylko nauka, nauka i jeszce raz nauka i nie masz czasu NA ŻYCIE TOWARZYWSKIE.. chociaż sama idę do LO, bo nie wiem co chcę robić w życiu:/ autorka: nie zmieniaj szkoły!!! Został Ci jeszce tylko jeden rok jakos przeżyjesz!! Nie daj satysfakcji tej durnej nauczycielce!!! Wiem, że w niektórych LO uczniowie najczęściej mają zrąbaną psychikę przez nauczycieli.. albo 3/4 uczniów leci na korkach..:/ masakra mam nadzieję, że wybrałam dobre LO... a i z tego co wiem w technikach zazwyczaj jest mniej nauki.. no ale jak ktos nie wie co chce wżcyiu robić, kim być itp to tylko mu LO zostaje...

Jezeli zdam komisa to sie pomecze ten ostatni rok, a jezeli nie to nie wiem. Zawsze mi sie wydawało ze lżej jest w technikum, ale posluchałam sie rodzicow i poszłam do LO. A moze mi powiecie czy komisyjne sa trudne?

u mnie prakty sa od 1 klasy jeden dzien w tygodniu, sama teoria i nakrecanie na wałki. w 2 klasie strzyzenie damskie, trwala ondulacja, koki i kosmetyka doszla. Kosmetyka tylko rok, kto mogl (mial 4 albo 5 na koniec) przystepowal do egzaminow ustnych i praktycznych. teraz w 3 klasie sa miesieczne prakty. Strzyzenie meskie ;) i podobno kolorystyka ma dojsc ;) chcecie cos wiedziec wiecej to pisać ;)

do Strawberry16: ja ci powiem szczerze że ja tez nie wiem co chce w zyciu robic ;) to technikum poszlam tylko dlatego ze mam zawod. do Lo nie poszlam bo boje sie ze matury nie zdam ;) moze i głupio pomyslałam ale nie zaluje ze jestem w technikum ;) i to jeszcze fryzjerskim ;]

Lubie biala czekolade: myslisz ze jesli bym nie zdała tego komisa to miałaby szanse zaliczyc tylko zajecia praktyczne z pierwszej klasy i pojsc do drugiej?Nie wiem juz co mam myslec

nie wiem jak to jest z przejsciem z Lo do technikum, ale powiem ci ze w 1 klasie nic takiego na praktach nie robilismy. Wątpie żebys ty jedna mogla cos zaliczac, oni czasu nie maja. Wydaje mi sie że mogłabyś zaczac od 2 klasy. Skad jestes?

z lubelskiego

up

,,Ale po 1. po tym lo i tak nic nie mam tylko mature, po 2 jestem wykonczona psyhicznie ta szkola, po 3 obawiam sie ze nie zdam tego egzaminu'' a ty myslisz,że w technikum jest łatwiej??Jest gorzej bo nauka ta sama co w liceum a dodatkowo jeszcze masa przedmiotów zawodowych...Wątpię,żeby Cię przyjęli teraz do 3 klasy technikum bo w spawach fryzjerskich jesteś zielona reszta miała już od 2 lat przygotowanie do zawodu, musiałabys zaczynac od nowa;/ Lepiej dokończ to liceum,w który jesteś... Został ci nie cały rok nauki....

Gość Milena_Warszawa
Jestem młodą nauczycielką w technikum. Są u nas uczniowie, którzy "przeszli" z liceów. Tyle,że zawsze do pierwszej klasy. Jeden chłopak był właśnie po 2 klasie LO i zaczynał od pierwszej klasy. Uczę w technikum elektronicznym przedmiotu ogólnego. Różnice programowe są tak duże, że nie da się tego nadrobić, no chyba,że w jakichś prywatnych, wieczorowych szkołach;).

Gość Milena_Warszawa
Jeśli chodzi o komisy to zależy od nauczyciela. Ja uczę jak pisałam przedmiotu ogólnego, który jest też w LO. Ze względu na profil szkoły w której uczę, swoje wymagania dostosowałam do potrzeb uczniów, by nie przesadzać. Wolę by kładli nacisk na przedmioty zawodowe niż na mój. Mimo to kilku gagatków zostawiłam na sierpień. Pytania jednak ułożyłam takie,ze naprawdę ciężko nie zdać;).

Hejka. Ja nie zdałam i przeniosłam się do zawodowej. Ale to już inna sprawa. Wydaje mi się, że z LO nie można się przenieść od razu do drugiej, czy tam trzeciej, bo masz dużo przedmiotów zawodowych. Na "pocieszenie" dodam, że w moim zespole szkół w zeszłym roku w technikum ekonomicznym w klasie było około 25 osób, a do następnej przeszło 12. Nie wiem, czy było tak ciężko, czy ludzie byli leniwi, ale przyznasz sama, że musi być troszkę ciężko. Pomęcz się już rok w tym liceum, a jeśli nie dajesz rady, to przenieś się do innego. Powodzenia :)