Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ///taka jedna///

Problem z alimentami.

Polecane posty

Gość ///taka jedna///

Witam serdecznie. Mam 21 lat i jak do tej pory ojciec płacił mi alimenty. Ale ostatnio dostałam wezwanie na rozprawę, ponieważ on chce uchylenia mu tego obowiązku, gdyż skończyłam już studia (licencjat). Nie jest to prawdą bo mam do zdania jeszcze jeden egzamin we wrześniu oraz obronę pracy zapewne jeszcze później. Przez ostatnie trzy lata płacił mi 200!zł/miesięcznie. I moje pytanie polega na tym, że nie wiem jak mam się bronić na tej rozprawie. Na wezwaniu pisze, że mam przedstawić aktualne zaświadczenie o moich zarobkach oraz zarobkach mojej matki. Moja matka nie pracuje, nigdy nie pracowala,wiec nie wiem co mam pokazać z tym sądzie? Ja pracowałam tylko przez miesiąc teraz i szukam innej pracy. Mam pokazać zaświadczenie ze pracowałam przez miesiąc tylko? Mam także przedstawić dokumenty potwierdzające moje wydatki. wiec tak, mieszkanie, prąd i internet, pokaże rachunki i zaświadczenie od włąścicielki. A co z wydatkami typu jedzienie/ubranie/kosmetyki/chemia gospodarcza itd? Proszę serdecznie o pomoc. ;)

Gość asiuia1911
ja dostaaje 300zł miesięcznie mam 16 lat i stary musi płacić dopóki się ucze

spisz sobie na kartce ile na co wydajesz, jak masz jakieś rachunki-zapłacone albo do zapłacenia to zabierz ze sobą, co do mamy-jeżeli jest zarejestrowana z urzędzie pracy to zaświadczenie, jeżeli nie, to niech sama napisze oświadczenie, że nie pracuje, Ty też teraz nie pracujesz więc zaświadczenie z urzędu pracy i koniecznie zaświadczenie z uczelni, że nadal się uczysz

Gość asiuia1911
a właśnie bo moja matka chced podwyrzszyć i mam pytanie: czy jak ona zarabia 100 i mieszkamy z dziadkami oni mają gospodarstwo a mój stary ma 2 dzieci i żona ona niby nie pracuje a on na stacji benzynowej to jest sznsa??

Gość ///taka jedna///
Ile ona zarabia? 100 zl? czy 1000zl? Hmm, myslę ze bedzie cięzko. Tymbardziej ze on ma rodzinę. Mój też ma żonę i 4!dzieci. I tym się cały czas tłumaczy;/ Ze te dzieci też potrzebują. Jakieś rady?

Gość watpie czy sie da
z racji tego, że ma wlasną rodzinę.

Gość no ale czego oczekujecie
że wy bedziecie faworyzowane kosztem ich dzieci, jakby nie było waszego przyrodniego rodzeństwa?

Gość ///taka jedna///
Pomóżcie...na prawdę nikt nie może mi jakoś poradzić, pomóc?

Gość autorko a słyszalas o czyms
takim jak Urząd Skarbowy gdzie są wydawane zaswiadczenia o dochodach? nawet tych zerowych? ludzie myslcie a nei czekajcie aż inni wam dadzą na gotowe!

Gość ///taka jedna///
Wypraszam sobie takie komentarze;/ Można grzeczniej trochę? No więc nie słyszałam. Oki? A poza tym nie jestem bezrobotna bo studiuję, więc? Też dostanę takie zaświadczenie?

Gość ///taka jedna///
up

Gość ///taka jedna///
NIKT NIE MAM POJĘCIA JAK POMÓC??

Zaświadczenie o braku dochodów dostaniesz w urzędzie skarbowym.

Gość ///taka jedna///
dzięki;) a jak mam udokumentowac to jedzenie/ubrania itd? wystarcza zwylke paragony ze sklepow?

Mam trochę doświadczenia (niestety) w tej materii, także pytaj śmiało. W końcu trzeba się wspierać:)Najlepiej, abyś miała faktury lub paragony na wszystkie droższe rzeczy, które kupujesz. Oblicz sobie też ile wychodzi Ci utrzymanie, wyżywienie, wakacje, lekarze, itp.

I nie wspominaj nic w sądzie o tym, że szukasz pracy. Najlepiej, abyś mówiła, że masz dużo zajęć, że ciężko byłoby je pogodzić ze studiami i że odbyłoby się to kosztem nauki. Ten miesiąc pracowałaś legalnie?

Gość ///taka jedna///
Oooo, jak super;) wreszcie się ktoś miły znalazł;) jejku, boję się tej rozprawy strasznie bo 3 lat temu miałam już jedną, wtedy chciał obniżenia z 400 na 200zł. No i mu obniżyli. I teraz się boję ze już mi całkiem odbiorą;/ Ale to tak wystarczy moje słowo,ze tyle wydaję? Rachunki oki, ale i tak nie mam za wszystko itd, tylko jakieś wybiórcze.

Gość ///taka jedna///
Tak, legalnie. Aha, ok, no ale przecież są wakacje, więc czemu niby nie pracuje? Co mam powiedzieć? A poza tym skoro nie mam szkoły to powinnam być z matka na wsi, a ja mieszkam w mieszkaniu w którymmieszkam cał rok jak sutdiuję.

To wygląda tak. Wysokość alimentów zależy od usprawiedliwionych potrzeb Twoich i od możliwości zarobkowych Twojego ojca. Nowa rodzina trochę komplikuje sytuację, bo sąd weźmie pod uwagę, że ją też trzeba utrzymać.

Skoro pracowałaś w te wakacje to nic o tym nie mów, bo zaświadczenie o dochodach z urzędu skarbowego będzie za zeszły rok i tam nie będziesz miała żadnych dochodów.

Gość ///taka jedna///
On nie ma w ogóle pieniędzy;/ mowi ze jest chory, ze ma nadcisnienie czy cos tam i ze dlatego nie ma stalej pracy. I mówi ze utrzymuje się z prac dorywczych czyli 1000zł miesięcznie. Tak mówi. W tym uzasadnieniu pozwu napisał, że jego żona miała wypadek i leczy sie neurologicznie. A czy ja jestem głupia i nie wiem ze 6osobowej rodziny za 1000zł miesięcznie nie da się utrzymac?;/ on ma 4 innych dzieci.

Chodziło mi o to, żebyś nie mówiła, że zamierzasz pracować podczas roku akademickiego. Wakacje jeszcze przejdą, ale lepiej nie wspominaj o tym, że pracowałaś. Zależy na jakiego trafisz sędziego. Możesz powiedzieć, że mieszkasz tam, gdzie studiujesz podczas wakacji, bo i tak masz opłacony czynsz i media i później ciężko byłoby Ci znaleźć nowe lokum w tak korzystnej cenie, bo na droższe Cię po prostu nie stać.

Gość ///taka jedna///
a jak się mnie bedą pytać czemu nie ide do pracy? w sumie mogę powiedzieć ze wakacje chciałąm poswiecic na pisanie pracy licencjackiej.

Kurcze, to może być problem skoro on nie ma stałych dochodów. Sąd na pewno wezwie go do przedstawienia zaświadczenia o dochodach.

No i masz usprawiedliwienie:) Z drugiej strony skoro Twój ojciec jest taki chory, to powinien mieć rentę. Teraz nadciśnienie to nawet młodzi ludzie mają. Ma rentę?

Gość ///taka jedna///
Tylko to jest tak, że ja w czerwcu powinnam skończyc licencjat, tzn w czewrwcu. Ale nie skonczylam pracy i sie nie obronilam. I we wrzesniu mam jeden egzamin do zdania jeszcze. I tą obrone na pewno później niż we wrześniu.:/ mam nadzieję ze to nie bedzie problemem;/ A jakie ty masz doświadczenia, Tupti?;)

Gość ///taka jedna///
nie mów o nim per Twój ojciec bo mam obrzydzenie;d pojęcia nie mam czy ma rentę, ja go widziałam raz w życiu, 3 lata temu na tej rozprawie. Nie pamiętam motywu renty. Ale ja uważam ze on ściemnia. Na pewno sciemnia. No bo jak ta rodzine utrzymuje;/

Na pewno kłamie:(Ja miałam lepszą sytuację, bo mój ojciec ma emeryturę nawet dość wysoką.