Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zniecierpliwiony

Alimenty na pelnoletniego

Polecane posty

Gość ZZZzniecierpliwiony
""""" gość zniecierpek-podaj konkretny przykład opisany w necie gdzie tatuś zaskarżył sąd o zasądzone alimenty i owy tatuś wygrał sprawę. Nie chodzi o jakieś przypadki gdzie tatuś akurat miał wypadek i stracił swoje dochody a o przykład gdzie ojciec ma finanse,ma dziecko i zaprzestał płacenia. Masz przykład beaty04 gdzie odwoływała się do sądów wyższej instancji (my znamy tylko i wyłącznie jej opinię jakoby nie ma pieniędzy) I co? Sąd obniżył wysokość alimentów? Sąd zawiesił płacenie alimentów przez Beaty męża na jego własne dziecko? Chłopie...bredzisz.... """" W przypadku Beaty 04 , sąd w ogóle nie miał prawa zajmować się to sprawą. Bo nie ma uprawnień do decydowania o alimentach od rodzica na pełnoletnie dziecko. To prawo przysługuje jedynie rodzicowi . Art 133 par,1 i par.3 . Oraz art.144\1\ krio. A ,że Beata 04 kierowała sprawę tą do sądu , bez żadnego umocowania prawnego sądu do dokonywania regulacji prawnych w zakresie alimentów na pełnoletnie dziecko , to już błąd Beaty i jej odpowiedzialność.Sąd w ogóle nie powinien sprawy rozpatrywać , bo nie ma do tego uprawnień. Sąd powinien wniosek oddalić. Beata powinna ścigać karnie komornika i dyrektora WBE ,którzy egzekwują alimenty , mimo złożenia oświadczenia woli \ od skutków prawnych \ przez ojca pełnoletniego dziecka o uchyleniu się od alimentów . Beata tego być może nie czyni ale to już jej sprawa i jej odpowiedzialność. Beata może tez zaskarżyć sąd o złamanie prawa \ i związane z tym szkody \ poprzez przyjecie sprawy alimentów na pełnoletnie dziecko do rozpatrzenia. Przy braku umocowania prawnego sądu do regulowania takich spraw, tj alimentów na pełnoletnie dziecko. Sądem właściwym w tym przypadku jest Sąd Okręgowy w Warszawie

Gość gość
Jak zwykle p********z!! Ona oddała sprawę do sądu,odwoływała się i to jej wniosek sąd oddalił!! Nie pisz bzdur!! Gdyby to co bredzisz miało podstawy prawne to sąd zajął by się tą sprawą chociażby w obawie przed sądem wyższej instancji czy trybunałem. Jesteś głupi i czytasz tylko to co chcesz czytać. A paragraf jeden może być w odniesieniu do paragrafu drugiego.

Gość gość
Ten idiota nogdy tego nie zrozumie może jak jest tak głupi i uparty że nie potrafi pojąć iż słowo dziecko w krio jest używane w znaczeniu potomka dwojga rodziców to niech już odkłada kasę by zamotni rodzice dostali zasiłek dla osób samotnie wychowujących dzieci. Bo przecież samotny rodzic w świetle prawa to panna,kawaler,rozwodnik,rozwódka,wdowiec,wdowa......nie ma tam mowy o tym czy mieszka w domu z rodzicem dziecka.

Gość ZZZzniecierpliwiony
Ja ani nikt inny nie jest odpowiedzialny za pełnoletnie osoby. Wasze fanaberie to są tylko wasze fanaberie. Wasze roszczeniowe myślenie prawa nie zmieni. Albo się czyta i zna prawo albo nie. Tak dla przyzwoitości proponuje chociaż wskazać podstawę prawną na potwierdzenie swojej tezy. Np. ,że dziecko to potomek dwojga rodziców a nie osoba co do zasady ,która nie ukończyła 18 roku życia. W świetle prawa. To ,że ktoś nagle chce się edukować , co akurat jest zjawiskiem pozytywnym nie oznacza ,że ja mam tą osobę edukować.I nadrabiać jej zaległości. Jestem otwarty na pytania i dyskusję . Ale dyskusje merytoryczną. Zatem na wszelkie zaczepki już odpowiadać nie będę. Odpowiem jak uznam ,że dany wpis jest warty uwagi.

Gość ZZZzniecierpliwiony
ps. """""" gość Ten idiota nogdy tego nie zrozumie może jak jest tak głupi i uparty że nie potrafi pojąć iż słowo dziecko w krio jest używane w znaczeniu potomka dwojga rodziców to niech już odkłada kasę by zamotni rodzice dostali zasiłek dla osób samotnie wychowujących dzieci. Bo przecież samotny rodzic w świetle prawa to panna,kawaler,rozwodnik,rozwódka,wdowiec,wdowa......nie ma tam mowy o tym czy mieszka w domu z rodzicem dziecka. """" Czy ktoś coś zrozumiał z tego bełkotu" Jeśli tak to proszę o przetłumaczenie.

Gość gość
No ty na pewno nie zrozumiesz chodzi tobie jak w kawale policjantowi należy wolno i dwa razy powtórzyć. Piszę ci głąbie najprostsze porównanie dwóch definicji samotnego rodzica prawo podatkowe i krio podaje je różne.Rzesza samotnych rodziców powinna wg twojego tokuu myślenia lecieć po zasiłek.Ale wmów beti i jej podobnym że dziecko to nie potomek rodziców.

Gość gość
ZZZzniecierpliwiony Ja ani nikt inny nie jest odpowiedzialny za pełnoletnie osoby. Wasze fanaberie to są tylko wasze fanaberie. Wasze roszczeniowe myślenie prawa nie zmieni. Albo się czyta i zna prawo albo nie. Tak dla przyzwoitości proponuje chociaż wskazać podstawę prawną na potwierdzenie swojej tezy. Np. ,że dziecko to potomek dwojga rodziców a nie osoba co do zasady ,która nie ukończyła 18 roku życia..... ------------ Czyli według ciebie wszystkie Sądy Rodzinne i Komornicy działają na mocy bezprawia?! Tyle wyroków i wszystkie są wydane według widzi misie? I nikt nawet opozycja która zarzuca Sądom kumoterstwo i korupcję nie wykorzystała tego "faktu" o którym ty 4 rok piszesz? A może zgłoś swoje spostrzeżenia do jakiegoś posła-może napisze interpelacje. Może coś wskórasz? :D

Gość ZZZzniecierpliwiony
"""" gość ZZZzniecierpliwiony Ja ani nikt inny nie jest odpowiedzialny za pełnoletnie osoby. Wasze fanaberie to są tylko wasze fanaberie. Wasze roszczeniowe myślenie prawa nie zmieni. Albo się czyta i zna prawo albo nie. Tak dla przyzwoitości proponuje chociaż wskazać podstawę prawną na potwierdzenie swojej tezy. Np. ,że dziecko to potomek dwojga rodziców a nie osoba co do zasady ,która nie ukończyła 18 roku życia..... ------------ Czyli według ciebie wszystkie Sądy Rodzinne i Komornicy działają na mocy bezprawia?! Tyle wyroków i wszystkie są wydane według widzi misie? I nikt nawet opozycja która zarzuca Sądom kumoterstwo i korupcję nie wykorzystała tego "faktu" o którym ty 4 rok piszesz? A może zgłoś swoje spostrzeżenia do jakiegoś posła-może napisze interpelacje. Może coś wskórasz? smiech.gif """""" Jeżeli zasądzają lub egzekwują alimenty na pełnoletnie dziecko to tak. Takie sądy i tacy komornicy działają bezprawnie. Problem polega na tym ,że nie wszyscy ludzie to zauważają a co za tym idzie nic z tym nie robią. Godzą się na łamanie prawa.Albo z lenistwa albo z nie wiedzy. Albo jeszcze z innego powodu.

Gość gość
Ty nalezysz do jednych z nich!! Uważasz,ze sądy łamią prawo-nie podajesz konkretnych przepisów i paragrafów a p********z 4 lata z rzedu!! Pełnoletnie dzieci składaja pozwe o alimenty,dostaja je i tyle!! Chcesz cos zmienić-zmieniaj a nie truj tu na forum. Alimenty sad przyznaje i tyle w temacie. Zniecierpek-daj nam wszystkim spokój!! Jak coś zmienisz w prawie to wtedy sie wysil i tu o tym napisz ok. pa

Gość gość
Nie za bardzo rozumiem, o co chodzi z tą matką - jelsi dizecko jest przy matce i z nia mieksza, to chyba ZWIEKSZA jej ksozty utrzmyania, bo dokalda swoje zuzycie pradu, gazu itd... Poza tym matka dizlei z nim mieskzanie, wychowuje go i np. wie co sie u niego dizeje . 18 latek chodzi jeszcze do szkoly, matka ma obowiazek chodzic na jeo zebrania. Ojciec natmoast jesli nie meiskza z dizekciem, nie konktaktuje sie, w ogle nic nie orbi, to partycypuje w wycohwaniu finansowo i nie po polowie, tylko tyle ile moze - stosownie do dochodow. Jeszcze raz- ojciec (rodzic) nie oplaca zycia dizecka pop olowie, bo matka ma wkald walsny, ktory jest duzo wiekszy niz ojca finansowy+ matka placi wieksze rachuki, bp np dziecko jest przy niej... Wiec o co chodzi z ta matka? Ze buntuje? 18 latka? Mysle, ze 18 latek juz sam widzi, jak jest.. wiec ma wyrobione zdanie.... A jesli bedzie chcial sie dlaej uczyc, co jest jego prawem, to może to orbic a rodizce - i matka i ojciec powinni na niego lzoyc. Co jest zlego w tym, ze dizecko chce sie uczyc?

Gość ika 80
A jak wygląda z alimentami na 20 letnie dziecko mieszkajace z konkubentem, mające 2 dzieci. W celu powiększenia budżetu domowego stwierdziła że pójdzie się uczyć, bo ,,ojciec musi płacić,. Sprawa alimentacyjna została rozpatrzona pół roku temu na korzyść ojca. Ciekawe czy sąd rozpatrzy nową. ?

Gość ZZZzniecierpliwiony
Art.133 par.1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego mówi o alimentach na dziecko\ krio\ Dzieckiem w świetle prawa jest osoba od chwili poczęcia do uzyskania co do zasady 18 roku życia. KRIO ,Ustawa o Rzeczniku Praw Dziecka,Konwencja o Prawach Dziecka. Art.133 par.3 i art.144\1\ krio mówi ..rodzice \zobowiązany może się uchylić od alimentów na pełnoletnie dziecko.

Gość gość
Oczekuję od Zniecierpliwionego wreszcie, żeby powiedział jak uNniego wygląda sytuacja, co załatwił, bo od 4 lat śledzę Jego wymądrzanie, ale o efektach nic nie słyszę. Skończyłeś już płacić alimenty? bo to Twoje "dziecko" ma już chyba 60 lat :P

Gość gość
ZZZzniecierpliwiony Art.133 par.1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego mówi o alimentach na dziecko krio Dzieckiem w świetle prawa jest osoba od chwili poczęcia do uzyskania co do zasady 18 roku życia. KRIO ,Ustawa o Rzeczniku Praw Dziecka,Konwencja o Prawach Dziecka. Art.133 par.3 i art.1441 krio mówi ..rodzice zobowiązany może się uchylić od alimentów na pełnoletnie dziecko. Debilu-MOWA O DZIECIACH SWOICH RODZICÓW!! JUZ TYLE RAZY TOBIE TU PISANI,PODAWANO PRZYKŁADY A TY NADAL NIE PRZYJMUJESZ DO SWOJEJ WIADOMOŚCI. Nie tak dawno głośno było o sprawie Filipa Zagórskiego który nie dość,ze powtarzał klasę,nie mieszkał ze swoimi rodzicami to na dodatek był pełnoletni. Cała Polsa słyszała,widziała i przyjeła do wiadomości fakt,ze Filip wygrał sprawe i otrzymuje alimenty od swoich rodziców.Alimenty ma na swoje utrzymanie,na opłacenie mieszkania i na koszty zwiazane z nauką.całość:http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/pozwal-swoich-rodzicow-i-wygral,57520.html A ty czubku niedouczony mielisz temat i wprowadzasz osoby które maja podobny problem w błąd. Wbij sobie do łba,że MOWA O DZIECIACH SWOICH RODZICÓW KTÓRE BEDA NIMI DO KONCA ŻYCIA.BEDA DZIECMI SWOICH RODZICÓW NAWET JAK SKONCZA 105 LAT.KUMASZ?

Gość dzień dobry wszystkim
Ten zniecierpek jest przykladem sk***isyna ktorego nie kochali rodzice i teraz on nie kocha swoich dzieci.

Gość gość
Witam W temacie , komornik zabiera 900 zł - 500 zł alimentów , reszta to koszty komornicze ( bez zadłużenia ze strony ojca ) na alimenty na 23 letniego faceta ,który skończył licencjat i ma zespół muzyczny , koncertuje , zarabia pieniądze a pozbawił alimentów małoletnie ( 5 letnie dziecko ) - żaden Sąd mi jako matce dziecka mi nie pomógł . Ojciec dziecka złożył pozew o zniesienie alimentów ale Sąd go odrzucił ( pomimo złożenia prawidłowo dokumentów ) wg sądu dokumentów nie było . Matka pełnoletniego faceta twierdzi , że komornika nie może wycofać bo to zależy od jej prawnika ( jej a nie syna ) , syn chce to zrobić ale boi się przeciwstawić matce - sytuacja jest patowa .Nie mam alimentów na córkę od czerwca, i co mam zrobić ???? Dorosły zarabiający facet ma 500 zł a córka nic pomimo ,że ojciec dziecka chce płacić na nią, to nie ma z czego , komornik nie wchodzi w grę ( czekam na wyrok Sądu w sprawie alimentów na córkę bo do tej pory alimenty były przekazywane dobrowolnie).Skarga na czynności komornika złożona przeze mnie skończyła się oddaleniem a komornik straszy mnie prokuratorem.Może coś doradzicie .Dzięki.

Gość awanda
kochani nie zgodze się z tym ,ze jak zrobił to niech płaci a raczej oboje do tego przyczynili się Bo mój jak nie chciał 2 dziecka to mi powiedział i taka decyzje podjelismy oboje a nie ,,jak zrobił to niech płaci ,,Znam tyle kobiet które podkładały się facetom by mieć dziecko i takie co już były w ciąży z innym a mąz chowa bo nie wie ze podłozła się i dzieci byli co 10 lat zawsze po wyjeździe zony na syminaria,szkolenia

Gość gość
Dorosły, stary facet, którego nie stać na utrzymanie syna, robi kolejne dziecko kolejnej babie? Debilowi sie podłożyłaś?

Gość ZZZzniecierpliwiony
"""""" [zgłoś do usunięcia] gość Witam W temacie , komornik zabiera 900 zł - 500 zł alimentów , reszta to koszty komornicze ( bez zadłużenia ze strony ojca ) na alimenty na 23 letniego faceta ,który skończył licencjat i ma zespół muzyczny , koncertuje , zarabia pieniądze a pozbawił alimentów małoletnie ( 5 letnie dziecko ) - żaden Sąd mi jako matce dziecka mi nie pomógł . Ojciec dziecka złożył pozew o zniesienie alimentów ale Sąd go odrzucił ( pomimo złożenia prawidłowo dokumentów ) wg sądu dokumentów nie było . Matka pełnoletniego faceta twierdzi , że komornika nie może wycofać bo to zależy od jej prawnika ( jej a nie syna ) , syn chce to zrobić ale boi się przeciwstawić matce - sytuacja jest patowa .Nie mam alimentów na córkę od czerwca, i co mam zrobić ???? Dorosły zarabiający facet ma 500 zł a córka nic pomimo ,że ojciec dziecka chce płacić na nią, to nie ma z czego , komornik nie wchodzi w grę ( czekam na wyrok Sądu w sprawie alimentów na córkę bo do tej pory alimenty były przekazywane dobrowolnie).Skarga na czynności komornika złożona przeze mnie skończyła się oddaleniem a komornik straszy mnie prokuratorem.Może coś doradzicie .Dzięki. """""" Proponuję się zapoznać z moimi wcześniejszymi wpisami w tym temacie. Zastanawia mnie zaś , czym to komornik Cię straszy , tym prokuratorem?

Gość gość
W temacie , komornik zabiera 900 zł - 500 zł alimentów , reszta to koszty komornicze ( bez zadłużenia ze strony ojca ) na alimenty na 23 letniego faceta ,który skończył licencjat i ma zespół muzyczny , koncertuje , zarabia pieniądze a pozbawił alimentów małoletnie ( 5 letnie dziecko ) - żaden Sąd mi jako matce dziecka mi nie pomógł . Ojciec dziecka złożył pozew o zniesienie alimentów ale Sąd go odrzucił ( pomimo złożenia prawidłowo dokumentów ) wg sądu dokumentów nie było . Matka pełnoletniego faceta twierdzi , że komornika nie może wycofać bo to zależy od jej prawnika ( jej a nie syna ) , syn chce to zrobić ale boi się przeciwstawić matce - sytuacja jest patowa .Nie mam alimentów na córkę od czerwca, i co mam zrobić ???? Dorosły zarabiający facet ma 500 zł a córka nic pomimo ,że ojciec dziecka chce płacić na nią, to nie ma z czego , komornik nie wchodzi w grę ( czekam na wyrok Sądu w sprawie alimentów na córkę bo do tej pory alimenty były przekazywane dobrowolnie).Skarga na czynności komornika złożona przeze mnie skończyła się oddaleniem a komornik straszy mnie prokuratorem.Może coś doradzicie .Dzięki. """""" Czegos nie rozumiem. Dlaczego nie złozysz wniosku o alimenty od ojca dziecka? Dlaczego uważasz,ze komornik nie wchodzi w gre? Nie wydaje mi sie aby ojciec dziecka płacił na jedno dziecko dorosłe a nie mógł płacic na drugie dziecko? Myslę,ze ojciec dziecka ma wyższe dochody niż ty nam tu przedstawiasz skoro odrzucił wniosek o zniesienie alimentów. Gdyby tatus był tak uczciwy jak go tu przedstawiasz to wniósłby wniosek o obnizenie alimentów na dorosłego syna argumentując tym,ze ma drugie dziecko na które również musi łozyc alimenty. Nie wierzę aby sad nie przyznał alimentów na twoje dziecko uzasadniajac,ze tatus płaci juz na jedno w zwiazku z czym na drugie juz nie starcza. Komornik działa na podstawie wyroku sadu wiec jego ściagalność jest zasadna. Nie rozumiem tez tak wysokich kosztów komorniczych. 400 zł samych kosztów? To nie mozliwe!! Alimenty 500 a koszty 400? Ty sie kobieto dokładnie dowiedz u komornika na co jest pobierana kwota 900 zł. Może to na zaległe alimenty. Nie miej pretensji do matki chłopaka ze nie chce wycofac sprawy od komornika. Skoro komornik przyjął sprawe i ściaga z dłuznika dłuznik musiał zalegać alimentami. Nie podjał by się ściagania gdyby na bieżąco były alimenty wysyłane i ojciec dziecka miał na to dowody. A matka jak juz raz się sparzyła drugi raz ryzykowac nie chce. Tez bym nie ufała takiemu tatusiowi.Niech tatuś udowodni w sadzie,ze płaci na swoje dorosłe dziecko które zarabia mając zespół i koncertuje. Zapewne sa jakieś dowody na to,że w ten sposób zarabia(może on ma tylko kapelę podwórkową i grywa dla swojej przyjemności) Poza tym we wniosku o obnizenie alimentów lub o zniesienie na dorosłego syna nalezy wykazać,ze ów syn ma licencjat i jest zdolny samodzielnie sie utrzymać. Nie wiem jaki zdobył zawód ale nalezy ten zawód wykazać i przedstawic mozliwości zarobkowe np przedstawić ogłoszenia pracy z lokalnych gazet.Wniosek należy argumentować również tym,że tatus mając takie zarobki nie jest w stanie płacić 500 zł na dorosłe dziecko i drugie tyle na małoletnie dziecko.

Gość ZZZzniecierpliwiony
Alimentów na pełnoletnie dziecko nie reguluje sąd. Nie ma do tego uprawnień. Art. 133 par1 , art.133 par.3 i art. 144\1\ Kodeksu Rodzinnego \ krio \ .

Gość do zniecierpka
pierd***sz!! to samo mówiłes Beacie,kierowałeś nia,sugerowałes,zachęcałeś-i co? straciła pieniadze na adwokatów,nerwy a i tak płaci jej mąz na swoja pełnoletnia córkę która na domiar złego ma dziecko. Nie wprowadzaj w błąd idioto bo tylko szkodzisz. Alimenty orzeka sad po rozpatrzeniu sprawy. Komornik działa na podstawie wyroku sadowego. Alimenty moze znieść tylko sąd chyba,ze osoba na którą zostały zasadzone alimenty osiagneła samodzielność i na piśmie złozy stosowne oświadczenie cytat:"Art. 133. § 1. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania." -Dziecko w krio jest ujęte jak stopień pokrewieństwa a nie jako pełnoletnie lub niepełnoletnie cytat:§ 2. Poza powyższym wypadkiem uprawniony do świadczeń alimentacyjnych jest tylko ten, kto znajduje się w niedostatku. -Dziecko pełnoletnie,uczące się,nie majace swojego majatku uprawnione jest do swiadczen alimentacyjnych § 3. Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się. -jesli rodzice nie sa w stanie zaspokoic potrzeb swojego dziecka bo np: sa na rencie,mają niskie dochody... W takich przypadkach sad przyznaje alimenty dalszym krewnym lub płacą podatnicy z funduszu alimentacyjnego Zgodnie z art. 135 § 1 krio: Zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego. § 2. Wykonanie obowiązku alimentacyjnego względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie albo wobec osoby niepełnosprawnej może polegać w całości lub w części na osobistych staraniach o utrzymanie lub o wychowanie uprawnionego; w takim wypadku świadczenie alimentacyjne pozostałych zobowiązanych polega na pokrywaniu w całości lub w części kosztów utrzymania lub wychowania uprawnionego. Poza tym po raz kolajeny przypominam tobie sprawę Filipa Zagórskiego-pełnoletniego faceta,który nie mieszkał ze swoimi rodzicami,powtarzał klase w szkole wieczorowej bo zlekceważył sobie obowiazek chodzenia do szkoły. W telewizji TVN -Filip Zagórski oraz jego pełnomocnik uzasadniał wyrok sadu który takie alimenty przyznał. Przestan juz kretynie idiocieć-twoje argumenty sa bez potwierdzenia

Gość do zniecierpka
przeczytaj tu:http://kobieta.dziennik.pl/porady-prawne/artykuly/317350,kiedy-trzeba-placic-alimenty-na-pelnoletnie-dziecko.html Masz pytania i pełne odpowiedzi. 99.9% społeczenstwa przyjęło do widomości i zaakceptowało prawo a ty znalazłes się w tym odłamku do którego nic nie dociera!! Szkoda czasu na tłumaczenie imbecylowi tego co wynika z prawa.

Gość gość
Witam dzięki za podpowiedzi komornik po złożeniu do Sądu przez mnie skargi na czynności komornika odpowiadając na moje zarzuty ,że pozbawił mnie dobrowolnie płaconych alimentów grozi w odpowiedzi ,że poda mnie do prokuratora o pomówienie.Nie chodzi tutaj o zasądzenie alimentów na córkę ( sprawa leży od 2 miesięcy w Sądzie i nie ma nawet wyznaczonego terminu ) tylko jak wyegzekwować dług wobec mojej córki ( na dorosłego ,zaznaczam pracującego i zarabiającego dorosłego faceta komornik ściąga od ojca 900 zł miesięcznie są to alimenty 500 zł +| 70 zł ( kwota której komornik nie chce wyjaśnić) , 90 zł koszty zastępstwa procesowego - powinno być 45 zł i 256 zł kosztów komorniczych.Znam zarobki ojca dziecka ponieważ mam upoważnienie do wglądu w karty zarobkowe.Dorosły syn nie chce tych pieniędzy problemem jej mamusia , która działa zamiast niego i ściąga co się da.Syn natomiast boi się matki i robi to co ona chce - syn z ojcem się nie kontaktuje, robi to tylko jego matka.Jak to rozwiązać.Dziękuję za podpowiedzi.

Gość ZZZzniecierpliwiony
Ojciec , nie powinien bawić się w skargi na czynności komornika a powinien skierować sprawę do prokuratora o przekroczenie przez komornika uprawnień i nie dopełnienie obowiązków...KK

Gość CIERPLIWY TATUŚ
najpierw definicja pojęcia słowa alimenty; alimenty,jest to jednorazowa przyjemność rozłożona na raty ! a co do kasy to powiem tak , przeciez komuś te pieniązki kiedyś i tak zostawimy,więc czemu niewłasnemu dziecku odrazu i w ratach.wkur....a tylko jak dziecko ma w d.... co się stara człowiek dla niego robić i tylko internet i zabawa,a nauka be i same dwóje.nieraz brakuje te pare stówek na al-ty i zaraz lament i krzyk ....do komornika ide,czy tydzień lub dwa to takie długie opóznienie raz , czy dwa w skali ponad roku.ale jak babsko pazerne , żre po mc donkach i szlaja sie po kafejkach to jest oki.

Gość niecierpliwy tatus
do cierpliwy tatus gdzies tam doczytalem, ze dziecko jest wtedy dorosle gdy zrozumie ze rodzice ( czyt, rodzic ) mial racje jest to zwyczajnym chamstwem alimenciar, wciagac dzieci w prywatna wojne dla osiagniecia zysku na wlasne cele - bo tak jak piszesz dziecko staje sie wtedy narzedziem i bedace pod taka presja pograza sie bardziej w tym g...... nie ma tu jak spojrzec ze cos idzie ku lepszemu lepiej sie wyrzec swoich dzieci- bo tak po prawdzie jak widac , one nie sa Twoja czescia w zyciu, a jest szansa ze jakies obce dziecko / czy inny "dorosly" czlowiek to doceni i wezmie i wykorzysta ta szanse -niz przep...szy kase na chwilowe uciechy zycia jestem przeciwny mysleniu ze wlasne dzieci sa wiecej warte niz obce jesli nie wykazuja minimum zainteresowania przynaleznosci do "rodziny" ( zona to nie rodzina! - na pochybel sadom i stalinowskiemu prawu)

Gość gość
To że ten dorosły nie czuje przynależnośc***anowie do waszej rodziny to w wielu procentach owoc tego jakie zainteresowanie waszym dzieckiem było z waszej strony gdy było dzieckiem. Jak Jasia nie nauczysz to Jan nie będzie umiał.... U nas tak było że tatuś znajdował kilka godzin w roku,a jak teraz dorosły to co ma nawiązywać więź z jego rodziną.Pytanie po co i czy w ogóle tego chce???

Gość gość
Mam pytanie czy ojciec dziecka ma prawo wymagać ode mnie co miesiąc zaświadczenia ze szkoły że dziecko się uczy

Gość gość
Nie ma prawa wymagać od ciebie, bo jako ojciec ma obowiązek sam sprawdzić, czy jego dziecko się uczy