Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yzzy...

Pytanie i dylemat - nadżerka i polip

Polecane posty

Gość Yzzy...

Mam malutka nadżerkę i polipa o srednicy 3-4 mm problem tkwi w tym że bardzo chaiałabym mieć dziecko i właśnie zmężem będziemy rozpoczynać starania ale wlasnie jedna lekarka twierdzi ze polip i nadżerke trzeba usunąc teraz przed ciązą - zaproponowala wymrażanie a bylam na konsultacji u innej ktora twierdzi ze nadżerka jest bardzo malutka, cytologia wyszla dobra II stopien, a polip tez jest malutki i jej zdaniem nie trzeba usuwać teraz. Iteraz nie wiem co robic slyszalam ze nadzerki nie powinno sie usuwac przed ciązą sama juz nie wiem , może któraś z was miala podobna sytuację i jak to jest z ta nadżerką

Gość dnoduger
odnośnie polipa- to sie nie powiem, bo nie wiem ale nadżerki absolutnie nie ruszaj przed ciąża- tez miałam i gonka stwierdziła,ze jeszcze nie rodziłam i nie ma co tego ruszac-najpierw ciąża, czesto tak jest,że ciąża działa jak lekarstwo i nadżerka się zmniejsza, skoro cytologia ok- to staraj się o dzidzie POWODZENIA a jak nie masz pewnosci idź do innego ginekologa na konsultacje

Wymrażanie nadżerki jest absolutnie bezpieczne przed ciążą, bo wymrażanie nie pozostawia blizn. Co innego wypalanie lub elektryczny nóż - po tym szyjka się zmienia. Dopóki nadżerka jest mała, cytologię masz II stopnia i nie masz przewlekłych stanów zapalnych spowodowanych nadżerką - nie musisz jej ruszać. Warto tylko regularnie, co roku robić cytologię (chyba że lekarz zaleci częściej). Jeżeli chodzi o polip to inna sprawa - polipy to zmiany, które niedobrze wróżą na przyszłość. Polipy mogą pojawiać się także w przewodzie pokarmowym i wtedy się mówi o zagrożeniu nowotworem w przyszłości. Jeżeli chodzi o drogi rodne - jest analogicznie. Ja sama dwa lata temu miała wymrażaną bardzo dużą nadżerkę (na całej tarczy szyjki macicy) - zaszłam w ciążę bez żadnego problemu, a szyjkę mam w stanie idealnym - bez blizn i jakichkolwiek śladów po nadżerce oraz jej usuwaniu. Za miesiąc rodzę i powiem jak było - czy miało to jakiś wpływ na poród (nie powinno mieć). Polecam tylko tę metodę, żadną inną.