Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hmy hmyyyyyyyyyy

ile procent mozgu wykorzystujemy?

Polecane posty

Gość hmy hmyyyyyyyyyy

jak w temacie:) spotykam sie z roznymi teoriami na ten temat watppie zeby jjakis ekspert w tej dziedzinie akurat tu zagladal ale moze jakis pasjonat tematu:) i tak sie zastanawiam(pomyslicie zapewne ze to bzdurne teorie) ale skoro my sie skladamy z atomow czyli nasze cialo i cala przestrzen wokol nas rowniez, wiec wyobrazmy sobie ze caly swiat to skupisko mniejszych lub wikszych kuleczek to czemu potrafimy poruszac tylko swoim cialem sila umyslu a reszta nie?

Gość hmy hmyyyyyyyyyy
to akurat wiem:P ciekawa jestem jacy bysmy byli przy wiekszym jego wykorzystaniu, podobno 100%owe wykorzystanie rowna sie mocy boskiej, takie pogloski:P

Gość bo te kuleczki muszą być
połączone :o

Gość cdddfdfdfdfdsfdsfdsfsdfdsf
co najmniej 95% . Przyroda nie tworzy zbednych rzeczy, które ciążą. Chociaż kobiety są akurat smutnym wyjatkiem.

Gość asdsfasfasfas
podobno wykorzystujemy 85-99% mózgu. dlatego też sieć neuronalna przy częstym i obfitym użytkowania mózgu (np. czytanie - wyobraźnia, nauka itd.) szybko się powiększa, tworzone są nowe połączenia itd. badania wpływu umysłu na otoczenie (typu telekinezy) są chyba uznawane za pseudonaukę i nie traktowane poważnie.

Gość hmy hmyyyyyyyyyy
w powitrzu tez sa polaczone a mozesz poruszac rekoma bez skrepowania? a jednak kiedy jest ulatnia sie jakis gaz to trzyma sie w kupie:)

Gość hmy hmyyyyyyyyyy
fakt ze cwiczenie umyslu poteguje jego mozliwosci ale zeby az taka ilosc byla wykorzystywana? zdawalo mi sie ze duzo mniej...

Gość asdsfasfasfas
na discovery channel był niedawno program w którym pokazano jak impulsami elektromagnetycznymi porażano na parę minut lewą półkulę mózgowia i ten właśnie człowiek narysował konia dużo bardziej realistycznie niż przed porażeniem. były też doświadczenia z małpami, które potrafiły zapamiętać ciąg 14 cyfr (człowiek potrafi maksymalnie 7). mówili tam że mózg jest zbyt obciążony by zapamiętywać więcej i uczyć się szybciej.

Gość hmy hmyyyyyyyyyy
ciekawe, szkoda ze nie ogladalam tego programu:(

Gość asdsfasfasfas
oni co parę miesięcy wszystko powtarzają więc może jeszcze nadarzy Ci się okazja

Gość bubuuuuuuuuss
gdybysmy uzywali wiecej to by sie nam kabelki poprzepalały, mozg nie moze byc mocno obciązony.. kiedys wyslano mezczyzne na Syerie bo wykorzystywal wiecej % mozgu, wyobrazasz sobie wszystko liczyk i wszedzie? wszystko analizowac non stop bez przerwy.. taki mozg nie odpoczywa

Gość asdsfasfasfas
pewnie jest jak z silnikiem samochodowym - wszystkie tłoki w ruchu ale jak pracują za szybko przez dłuższy czas to jest awaria. na szczęście o przegrzanie jest bardzo ciężko. :)

Ja slyszalam ze wykorzystujemy max kilkanascie procent mozgu. 90%? przeciez to az brzmi smiesznie:P Nasze mozgi maja jeszcze mnostwo mozliwosci ktorych nie wykorzystujemy.

Gość łojeeeeee
wykorzystujemy 3-4 % naszego mózgu, geniusze troche ponad 5-7% o jakich 90% wy tu mówicie? :o

Gość Piszący na kafeterii - 0
Pisząc na kafe wogóle nie wykorzystujemy mózgu ;)

Gość zgadzam sie z tym
ze ok 5 % i to wszystko tak przynajmniej wynika z literatury fachowej

Gość zgadzam sie z tym
podobno 50% wykorzystanie ludzkiego mózgu daje mozliwosci czytania w myslach , telekineze i inne takie dziwne rzeczy

Gość navaro
Zacytuję wywiad z pewnym profesorem neurologii: "-Panie profesorze czy to prawda, że wykorzystujemy jedynie 20% naszego mózgu? - Nie, chociaż może wyjątkiem są osoby które głoszą takie brednie"

Gość Ale pieprzycie moje drogie
Tak samo można się spytać, ile wykorzystujecie swojej egzystencji do robienia czegoś pożytecznego. Nie śpiąc, nie robiąc sobie przerw, można pracować non stop- tylko co z tego? Do tego dochodzi kwestia energetyczna. Mózg pomimo iż waży 2kg (nie pamiętam dokładnie) to zużywa 40% zasobów organizmu. Każde kolejne zwiększanie jego mocy, wiąże się ze zwiększonymi potrzebami kalorycznymi.

Ponieważ nie wiadomo jak dotąd ile mocy to 100% więc nie wiadomo ile procent używamy. Dla tego wszelkie oceny to teorie.

Gość Spec
Ile procent mózgu wykorzystujemy? To świetne pytanie i zaraz na nie odpowiem. Człowiek w zależności od wieku wykorzystuje średnio 6,8% - 7,1% możliwości mózgu. na samym początku w wieku 1,5 lat człowiek intensywnie przyczynia się do rozwoju mózgu. Rodzi się z 5% aktywnością i ucząc się słuchać ,wąchać ,patrzeć rozwija swój mózg w zadziwiającym tempie. Oczywiście przyczyniają się do tego także inne czynniki takie jak nauka języków Itp. ale te 3 pierwsze które wymieniłem to są jedne z najważniejszych. Na samym początku wymieniłem średnie aktywności mózgu ale to w dużym stopniu nie tylko od wieku ale także od sytuacji. Dla przykłady kiedy byłem mały moi rodzice bardzo dużo wymagali a kiedy coś przeskrobałem (a zdarzało się to często) karali mnie więc nauczyłam się analizować wszystkie możliwe opcje i wybierałem najkorzystniejszą i wtedy czułem ,że mój mózg działa na najwyższych obrotach. Sądze ,że mój mózg przekraczał nawet 7%. Ps:Istnieli istnieją ludzie którzy wymkneli się tej średniej np. mają 8% aktywności mózgu .Tacy ludzie mają pamięć absolutną. Wiem o tym bo sam mam dokładnie 6,970035(673)% aktywności mózgu. Narka:) Adrian W.