Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zasady ZUS

zasady ZUS

Polecane posty

Gość zasady ZUS

czy sa jakies konkretne zasady wg ktorych zus wyplaca pieniadze za kolejne L4??? tzn po skonczeniu danej partii chorobowego wyplacaja jak sie donosi nastepne,czy maja jakies swoje daty wyplat czy zawsze na koniec miesiaca czy jak???

Gość zasady ZUS
zadna z was nie dostaje pieniedzy z Zus?

Gość ja dostaje i
ja dostaje zawsze kiedy mi sie konczy zwolnienie... wiec raz po 3 tyg a raz po 4 tyg , oczywiscie musze czekac max 7 dni kalendarzowych do wyplaty...

Gość zadzwoń do zus
To zadzwoń do swojego oddziału ZUS i zapytaj. Ja dostaję normalnie wypłatę od pracodawcy, a on potem sam się rozlicza z ZUSem, dla mnie jest tak najwygodniej.

Gość ja też dostawałam poprzez
pracodawcę

Gość Łabadek
Czy wypłaca ZUS czy pracodawca, to nie widzi mi się ciężarnej ani pracodawcy. Jeśli zatrudnienie w firmie wynosi poniżej 20 pracowników płaci ZUS, jeśli powyżej 20 płaci pracodawca, a ZUS się później z nim rozlicza (zwraca pracodawcy).

Zus ma 30 dni na wypłate zasiłku chorobowego od momentu otrzymania kompletu dokumentów od pracodawcy ( Z3 + zwolnienie , a później jeśli nie ma co najmniej 1 dnia przerwy miedzy zwolnieniami to samo zwolnienie). Jeśli wypłaca pracodawca ( zatrudnienie powyższej 20 pracowników) to z reguły płaci wtedy gdy są przelewane wynagrodzenia za cały miesiąc, a później sobie potrąca to w składkach odprowadzanych co miesiąc do Zusu.