Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zloty lancuszek

Przetapianie złotej biżuterii - łańcuszek - wykonalno-opłacalne?

Polecane posty

Gość zloty lancuszek

Witam:)- Myślę o przetopieniu złotego łańcuszka, dostałam na komunię od babci, próba 585, razem z medalikiem. Generalnie założyłam go może ze dwa razy, od właściwie już 10 lat:o Długo nie byłam przekonana do biżuterii z żółtego złota, wydawała mi się zbyt szykowna i nieodpowiednia jak dla nastolatki. Teraz chciałabym mieć choćby do małej czarnej jakiś złoty, elegancki, ale skromny łańcuszek ze skromną zawieszką (myślałam o pojedynczej białej perle, bez żadnych udziwnień, diamencików i innych pierdołek). I tu właśnie rozchodzi się o "strukturę, kształt"(?) tego łańcuszka: wygląda on mniej więcej tak http://allegro.pl/item702204551_lancuszek_zloto_pr_585_singapurek_45_cm.html , http://allegro.pl/show_item.php?item=703281873 , jest taki jakby specjalnie skręcony, a mnie zależałoby na regularnej, cieniutniej niteczce połyskującego złota (coś jak na rysunku tutaj http://allegro.pl/item709448800_zawieszka_z_zoltego_zlota_szmaragd_i_brylant.html , tyle, że cieńsze). Stąd moje pytanie: czy jest w ogóle wykonalne takie przerobienie? A jeśli już, to czy opłaca się to przetopić?:)

Gość zloty lancuszek
*cieniutkiej :)

Gość zloty lancuszek
nikt się nie wypowie?:(

Gość zloty lancuszek
zupelnie nikt?

Złote łańcuszki wprawdzie trochę kosztują, ale myślę że lepiej kupić, ewentualnie wspomnieć rodzinie że chciałabyś taki np. na urodziny. Skoro się przekonałaś już do złota, może będzie prędzej czy później jakaś okazja żeby założyć i taki bardziej ozdobny, nawet solo, bez wisiorka, a kupienie takiego to już większy wydatek. Zawsze możesz zostawić na cięższe czasy albo przetopić np. na obrączkę. Jeśli na pewno go nie założysz, chyba bardziej opłacałoby Ci się sprzedać ten i kupić nowy zamiast przetapiać, wtedy i na wisiorek zostanie.

martwanatura- bardzo lubię :) Wprawdzie ja bardziej pisałam niż odpowiadałam ale nick najbardziej do mnie pasuje. Chyba jesteś jedną z niewielu osób które skojarzyły, część kojarzy to z historią (co też się poniekąd zgadza) a część mnie jeszcze na Historyjkę przekręca.

Bardzo prawdopodobne,że przetopienie się nie opłaci ale skoro ma ci leżeć bezczynnie to lepiej już go dać przetopić.

Gość zloty lancuszek
a ile mniej więcej może kosztować takie przetopienie? :)

Gość zloty lancuszek
Właśnie przeglądałam ceny takich cieniutkich żyłek no i jest dość spora różnica cenowa między takim łańcuszkiem jaki mam a tym, jaki chciałabym mieć:( 100-150zł

Ten który chcesz miec niby droższy o te 100zł? Jeśli tak to np jeśli ten,który masz teraz jest wart 300zł to po przetopieniu jego wartość może spaść do 200zł więc sporo będziesz musiała jeszcze doplacić...

Gość zloty lancuszek
To przy przetapianiu wartość kruszcu spada? Koleżanka tłumaczyła mi, że jak przynosze 10g złota próby 585 to dostaje 10g złota próby 585, za ewentualne dodatki złota/kamieni i robociznę oczywiście płacę:p Ten, co mam teraz wydaje mi się, że chodzi w granicach 150zł, ten, który chciałabym mieć (żyłka) 250-300:( a zdarza się nawet 700:o Ale znów ten, wyglądający podobnie do mojego, tyle, że diamentowany (w wyglądzie różnicy to ja nie widzę) kosztuje 10 razy tyle. Kto mi wyceni taki łańcuszek? Jubiler?

oj, jeśli to pamiątka to lepiej sobie zachowaj, żebyś później nie żałowała, że ją straciłaś. jest mnóstwo ładnej, skromnej biżuterii ze złota, trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać. ja polecam sklep rafidu.pl , mają naprawdę ładne wyroby i regularnie urozmaicają swoją ofertę.

No raczej spada bo jak ja byłam kiedyś przetapiać to przetopiłam złoty łańcuszek, spinkę do krawata złotą, pierścionek chyba jeszcze i jeszcze musiałam sporo dopłacić a gdyby wartość tych rzeczy nie spadła to dopłata by taka nie była.

Gość rav
ja bym osobiscie raczej kupil uzywany na allegro niz przetapial. jubiler tez musi zarobic i raczej mu sie nie bedzie oplacac bawic z przetapianiem lancuszka bo to troche skomplikoane...

Gość monia1906
ja mam taki lkancuszek moze chcesz odkupic..??podaj adres mailowy to wysle ci zdjecie

Gość gość
Jakie sa obecnie ceny przetapiania/przerabiania u jubilera? Mam jeden bardzo masywny pierscionek ze zlota i kilka mniejszych i chcialabym je przetopic na bransoletke-bardzo prosta,bez udziwnien cos a'la Cartier ale bez tych znaczkow,gladka powierzchnia http://www.cartier.co.uk/en-gb/collections/jewelry/collections/love/bracelets/b6035517-love-bracelet.html?gclid=CjwKCAjwzYDMBRA1EiwAwCv6Jv9YRz9dvByyF-QWLXgpIYOfEKh94w3WxX7L0AppZG1FgZsRq7trxhoCfVIQAvD_BwE#CRB6035517?mid=558j327430&mkwid=sD5K0MN80_dt&pcrid=92599936573&kword=&match=&plid= Ktos sie orientuje jaki moze byc koszt?

Gość gość
Kilka stówek to na pewno kosztuje.

Gość gość
Jaka jest cena robocizny?