Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość la Mome

tabletki antykoncepcyjne a kamica żółciowa

Polecane posty

Gość la Mome

Hej, czy któraś z forumowiczek orientuje się na temat wpływu tabletek antykocepcyjnych na wystepującą już kamicę żółciową? Otóż, od ok 5 miesięcy biorę tabletki (Yasminelle), jak do tej pory bez żadnych powikłań (chyba, że powikłaniem nazwać można ładniejsze włosy, lepszą cerę, brak bolesnego miesiączkowania). Mam kamicę żółciową od wczesnego dzieciństwa (genetyczne obciążenie). Od tygodnia natomiast dzień w dzień muszę stawiać czoła napadom kolki wątrobowej (zazwyczaj późnym wieczorem ok 23 lub w nocy ok 3-4). Tabletki przyjmuje o 18. Czy tabletki mogą powodować napady bólu? Czy są w związku z tym dobrze wchłaniane, jeśli zaburzony jest odpływ żółci? Czy wchłanianie ich może być zaburzone tym, że w razie silnego bólu przyjmuje ketonal i leki rozkurczowe (zazwyczaj jest to pare godzin po przyjęciu Yasminelle)?

Gość evvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
nie ma zadnego wplywu, ja mam kamice od 8 lat, i wiem ze tab na pewno są nieszkodliwe w tym przypadku..bardziej szkodliwa będzie szczawiowa:D

Gość la Mome
Jednakże na ulotce w przeciwskazaniach wymieniona jest właśnie kamica żółciowa.. A ja niestety, będąc młoda i mając trudną sytuację rodzinną, nie wiem wlaściwie co zrobić..