Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość peruuuuusia

w angielskim kiedy sie pisze przed slowem THE kiedy A a kiedy AN ?

Polecane posty

Gość peruuuuusia

pomocy:(

Gość Boze ale macie problemy
:O A przed rzeczownikami w l.poj, policzalnymi, o których mówimy po raz pierwszy, AN jak wyżej, tylko gdy słowo zaczyna sie na samogłoske np. A computer ale AN elephant, AN orange itd... THE dajemy przed rzecz.policzalnymi i niepoliczalnymi, o rzeczach których mówimy po raz n-ty np. I have A dog. The dog's name is.... Również przed niektórymi nazwami geograficznymi i nazwami instrumentów np. THE guitarr

z tego co ja pamietam to A kiedy slowo zaczyna sie na spolgloske, AN na samogloske, THE kiedy mowisz o czyms drugi raz lub o czyms znanym, cos tam bylo jeszcze z policzalnymi i nie policzalnymi, reszty nie pamietam :P

Gość kochanica krola
the piszemy kiedy mowimy o czyms konretnym kiedy dana osoba bedzie wiedziala o co chodzi, lub gdy mowimy o czyms juz drugi raz. a/an piszemy gdy odbiorca nie ma pojecia o czym mowimy np. I buy a car. ale gdy juz piszesz kupilem samochod. moj samochod jest zielony piszzesz the. czyli i buy a car. My the car is green. jesli chodzi o a,an to a uzywamy przed spolgloskami an przed samogloskami

Gość kochnaaaaa idź
na filologię angielską- pierwszy semestr to praktycznie same takie pierdoły

Kochanica krola - puknij sie w glowe :O MY THE CAR ?!?!?! Co to w ogole jest??? Albo MY car, albo THE car :O

Gość looooooooooola
MY THE CAR :D

Gość kochanica krola
jestem tempa :classic_cool:

Kochanica - zauważyłam :O

Gość buahahahha
I BUY A CAR MY THE CAR IS GREEN looooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooool ale tempa dzida. nadajesz się do obtachania pęta a nie do korepetycji z angielskiego. idź się potnij :classic_cool:🖐️

Gość my the car
wymiata :D :D :D :D Jeszcze takiego kretynstwa nie slyszalam :D :D :D :D

Już samo zdanie I buy a car jest dziwne.... Albo I'm buying a car albo I bought a car....

Gość 7 lat w UK
the uzywamy jesli mowimy o czyms znannym nam za pomocja zmyslow,a A uzywamy kiedy to jest znane za pomoca innym niz zmysly,tak jakby wiemy o tym ale na wlasnej skorze sie nie przekonalismy. THE car look nice(samochod wyglada lanie-wiemy to bo go widzismy czyli uzywamy zmyslu wzroku) A car is stolen(samochd zostal ukradziony-slyszelismy od kogos o tym ale nasze zmysly nie wiedza o tym ,nie widzielismy jak kradna ten samochod)

Gość hermosinna
no tak 7 lat w uk;ale o tym, jużnapisano. jeśli mamy namysli konkretny samochód to janse, ze uzywamy- the. ale generalnie podaliście namiastke wiedzy o a/the pewnie jeszcze myślicie, ze znacie angielski... dobra, zaraz was sprawdzę: proszę przetlumaczyć zdanie- slonie to duze zwierzęta

Gość 7 lat w UK
Elephants are big animals

Gość hermosinna
7 lat- ok :D

Gość hermosinna
a inne proste, podstawowe zdanie: w moim pokoju są dwa słonie. (te) słonie są małe. oczywiscie 7 lat pewnie wiesz, ale inni tu raczej zrobia błędy, a co tam robisz 7 lat?

Gość znawcy kurde
teraz ty przetlumasz na Polski: I have been laid down by two Nigerians,the fuc..d me very hard!I made a blow job too

Gość 7 lat w UK
There are two elephants in my room,They are small a moje wytlumaczenie co do THE I A to przeciaz byly bzdury kompletne,

Gość hermosinna
tak, they are small, ale w kontekscie the, chciałam raczej: the elephants are small a Twoje wytlumaczenie? hm, chyba nigdy nie spotkałam się z takim, ale pewnie nie jest do końca takie głupie a co tam robisz?

Gość hermossina
do: znawcy kurde- ty wytłumacz, jak to jest, pewnie przezylas/es i chcesz podzielić się ze swoją traumą a z tym zdaniem- chodziło mi jeszcze o rozpoczęcie go od : in my room, bo potem ludzie robią błąd i piszą od razu: are elephants no, ale niewazne

Gość 7 lat w UK
mieszkam,zyje,pracuje