Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kolorowe Ptaki

Czy drewniane okna są gorsze od plastkowych?

Polecane posty

Mam jeszcze drewniane okna.Zimą są nieszczelne (choć plastikowe też się zdarzają) i mają ten minus , że nie można otworzyć tzw."lufcika" , co u mnie w domu byłoby zbawienne , bo mam koty i gdy po prostu otwieram to muszę mieć kontrolę czy nie wyskoczą. A ktoś na tym forum napisał , że drewniane są droższe.Może też zdrowsze?

Gość ponoć plastiki niezdrowe
ale drewniane na pewno droższe

drewniane sa lepsze ....w niemczech od dawna wymienia sie plastiki na drewniane :)....u nas mozna trafic na model biurowy bez kanalow wentylacyjnych wielu uzytkownikow walczy teraz z grzybem w lazienkach ,kuchniach i pokojach bezposrednio do nich przyleglych....

Gość a u mnie drewniane się
wypaczyły, były nieszczelne, zimą to piźdźiło tak, ze przy zamkniętym oknie firanka powiewała. Teraz mam plastikowe i są super szczelne, w zimę przy zakręconych grzejnikach chodzimy w bluzce z krótkim rękawkiem :) na drewniane się już nie skuszę.

Gość bvbc
nie wiem . Moi rodzice placili 2 tys zł za plastikowe we wszystkich pokojach .

Gość bvbc
nowe drewniane sa raczej lepsze ,bo stare to złom , ale plastikowe sa nieprzepuszczalne ..

Gość nowoczesne drewniane okna
są droższe od plastików, są lepsze bo mają naturalne mikrokanaliki wentylacyjne, co nie znaczy , że są nieszczelne! Są super szczelne ale mają wadę, trzeba je malować i konserwować, co odpada przy plastikach .Ale one z kolei żółkną pod wpływem UV.

Dokładnie, drewniane - ale takie dobrej jakości, nie najtańsza sklejka - faktycznie są lepsze od plastikowych, a co najmniej tak samo dobre. Nie są nieszczelne, są łatwe w utrzymaniu, a przy okazji - bardzo estetyczne. ;)

Gość bvbc
byc moze plastiki zolkna z tym ze ja mam 7 lat plastiki i jak na razie sa białe , byc moze zaczynaja zolknac po wiekszym okresie czasu niz 7 lat

Drewniane są lepsze, choć droższe-ale de facto za bardzo dobre plastiki zapłacisz równie dużo. Drewno jest zdrowsze, nie żółknie i "oddycha". Ja mam w części domu stare drewniane okna, które sami szlifowaliśmy, malowaliśmy i uszczelnialiśmy-trochę poświęconego czasu i okna jak nowe :) oczywiście, z bardzo wypaczonymi i nieszczelnymi już się nic nie da zrobić..

Gość frefrdmowicie o starych
ale o jakich oknach mowicie? takich od stolarza ze wsi?to tak.w takich oknach szpary sie pojawiaja... ale np okna z Sokolki(to tylko przyklad)to juz inna bajka... i ja wlasnie takowe posiadam tylko od mniejszej firmy z mojego miasta.sa pieeeeeeeeeeeeeeekne,szczelne(ale "oddychajace")i sa praktycznie cala ozdoba domu...(zrobionego wrustykalnym stylu) wiec jak komus moze przejsc przez mysl ze drewno jest gorsze od plastiku?:) tak nigdy nie bylo i nie bedzie...

Dobry stolarz ze wsi też zrobi dobre okna :p Ja osobiście jestem fanką naturalnych materiałów-zauważcie, że wszelkie nowoczesne, sztuczne tworzywa są ładne tylko przez chwilę, a strasznie brzydko się starzeją..

Gość bvbc
drewniane okna pojawiaja sie w starych szkolach , i starym budownictwie , ale to sa raczej okna warte 2 zł .. Wszedzie wymieniaja teraz okna na plastikowe .

try walking-----no i musza wygladac pieknie:)wole 10000000razy odnowione stare drewniane okno od najlepszego plastiku! a jak juz widze super piekne domki,w rustykalnym stylu i do tego...plastikowe okna to rece opadaja:(caly efekt zepsuty:(

try----wiem,wiem...przepraszam wszytskich wiejskich stolarzy:)jakos tak bardziej obrazowo chcialam przedstawic problem;)

A jak można takie okno odnowić? Bo ja mam takie stare,mają ok.20 lat ... I czy to wyjdzie w ogóle taniej od zrobienia nowych? Dzięki, że się wypowiadacie :)

w szkolach wstawiaja plastiki bo sa tanie!normalka:) za drewniane placisz jeszczev raz tyle.

Najgorsze są drewniane okna takie z lat 70tych, niedokładnie zrobione i faktycznie upierdliwe-jeszcze często pojedyncze, to już w ogóle masakra :D takie okna to niestety tylko na śmietnik się nadają. A ja mam w domu okna które mają ponad 100 lat, i oryginalne klamki-niejeden by wywalił i wstawił plastiki, ja z rodziną woleliśmy się pomęczyć i odrestaurować ile się da.

czy taniej to pytaj specjalistke Try:) tego nie wiem... polecam Wam blog pewnej dziewczny,ktora sama,wlasnymi rekoma odwalila kawal roboty w swoim domku.odnawianie okien,podlogi...i zobaczcie jaki efekt:)mysle ze warto:)http://domistyl.blogspot.com/ albo ten blog....te stare drzwi:) http://design-gallery.blogspot.com/ w ogole polecam zrobic sobie pyszna kawke i "przekleciec"wszytskie te blogi;)

Try----szacuneczek:)

Tak serio to trudno mi powiedzieć, ile to kosztowało..każde okno trzeba było wyjąć z ram, najpierw zedrzeć całą farbę taką opalarką-nie wiem czy wiesz co to, takie urządzenie które wypuszcza gorący strumień powietrza i wtedy farba się łuszczy, trzeba ją delikatnie zdrapywać dłutem-no a potem szlifowanie, uzupełnianie braków w drewienku no i malowanie...duuużo roboty, cała rodzina była zaangażowana :D ale akurat mieliśmy czas i możliwości, żeby się tak bawić, a wszyscy mamy świra na tle staroci, odnawiania i takich rzeczy 'z duszą'-powinnam się urodzić w czasach secesji, a nie cholernego modernizmu ehhh..

Gość kiniu_cha
Przez drewniane więcej słychać a przez plastiki mniej. Kiedyś sąsiadowi dach się palił i oni nic nie słyszeli a my mamy drewniane i moja mama się obudziła w nocy i zadzwoniła po straż. Ale w łazience nowej mamy plastik i wygodniej się myje i w ogóle. A drewno jak stare to odłazi. Ble . Pozdro ;-)

Gość karnuska
drewniane sa lepsze, plastikowe sa szczelne jak cholera, dobre na halas ale nie na mroz bo w zimie tak od nich ciagnie zimnem ze hej, wiem co mowie bo mam ogrzewanie elektryczne

Gość XYZ001
Wszystkim mogę ODRADZIC okna i drzwi z firmy "OKNOPLAST" Kosiński Witold # ul. Boczna Kasprowicza 8 # 37-100 Łańcut W ogóle nie umieją montować okien i drzwi, demontować zresztą też. Zdemolowali nam całe mieszkanie. Ściany są poobijane, brudne. Dodatkowo leje się woda w czasie deszczu do mieszkania. Okna nie maja na całości założonych uszczelek, same się zamykają choć nie ma przeciągu, a Panowie, którzy montowali powiedzieli, ze nie wiedzą jak je wyregulować !!! Złożyliśmy reklamacje i nikt nawet się nie odezwał. Teraz pewnie czeka nas sprawa w sądzie. Poza tym zostawiają straszny syf w domu, na klatce schodowej i na osiedlu, ramy ze starych okien zostawili na trawniku!!! Jeśli nie chcecie przezywać takiego koszmaru jak ja to lepiej nie zaczynajcie współpracy z ta pseudo firmą

Gość gość
ja nie wiem, ale dla mnie zawsze drewniane wyglądały ładniej niż plastikowe i na takie też postawiłam - kupiłam u www.muszynscy.pl i fajnie sie sprawdzaja :) nie zamierzam zmieniac na inne.