Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JoleneJoleneJoleneJolene

Podwiązanie jajników/kastracja?

Polecane posty

Witam, Mam pytanie - czy w Polsce podwiazanie jajnikow/kastracja ( nie wiem jak to sie dokladnie fachowo nazywa) i jest w Polsce legalne, czy tez nie? Dostałam dwie sprzeczne opinie od ginekologow i juz nie wiem co myslec. Czy ktoras z was jest po takim zabiegu i moze o nim co nieco opowiedziec? Prosze tylko o konkretne komentarze, a nie wyzywanie sie na mnie ze wzgledu na moja decyzje. Tak, wiem ze jest wiele kobiet ktore chcialby miec moja plodonsc itd. Z checia bym ja za darmo im oddala, ale nie moja wina ze los jest niesprawiedliwy.

Z tego co wiem "pozbawienie kogoś płodności jest przestępstwem" nawet jeśli sama się na to decydujesz-takie prawo w Polsce:) zajebiste:) ale też o tym myślimy z mężem-podobno wykonują to w Polsce-tak jak aborcję-po cichu.

Gość jajowody
się podwiązuje, nie jajniki. Dziewczyny !!! Litości :o

Gość jest nielegalna
jest nielegalna, ale za kasę znajdziesz kogoś kto zrobi, pamiętaj jednak, że to poważna operacja, musi być wykonywana przez chirurga, a nie przez ginekologa i musi być obecny anestezjolog, trzeba wynająć salę operacyjną, to nie jest takie proste jak skrobanka, którą można wykonać w gabinecie gin. . Przecież trzeba otworzyć powłoki brzuszne, no chyba, że cię stać na zabieg laparoskopowy. Poszukaj w prywatnych większych klinikach.

Jajowody - tylko, ze podwiazanie jajowodow jak i wasektomia sa procesami odwracalnymi, a takie cos mnie nie interesuje. Nie mam pojecia to sie robi z jajnikami? Wypala? Podwiazuje? Wycina? Dlaczego w tym wypadku nikt mnie nie oswieci? Złotwłosa - No to świetnie, piękny kraj. Naprawde jestem w stanie zrozumiec zakaz aborcji, ale zakaz kastracji?! To juz paranoja. Naprawde wciskanie sie panstwa w moje prywatne zycie jest zatrwazajace! A dowiadywalas sie moze ile taki zabieg kosztuje? Na pewno mozna to zrobic za granica, ale to jest chyba poza moim zasiegiem. A nie mam ochoty do konca zycia truc sie lekami, wydawac na to kase, skoro wystarczyl by jeden zabieg.

Możesz mi wytlumaczyć na czym polega zabieg laparoskopowy?

Gość jest nielegalna
jajników się nie podwiązuje, podwiązanie jajowodów tylko teoretycznie jest odwracalne, zwykle nie jest możliwy powrót do normalnej płodności z powodu zrostów jajniki można wyciąć, ale wtedy nie ma kto produkować hormonów i od razu będziesz miała menopauzę i wszystko co jest z nią związane, będziesz musiała przyjmować leki hormonalne do końca życia i być pod opieką lekarza zabieg laparoskopowy: na pewno lepszy opis znajdziesz w goglach, polega na tym, że nie rozcina się brzucha, ale robi 3 małe dziurki, przez jedną wprowadza się kamerkę, a przez dwie mikronarzędzia i chirurg sobie tam mikromanipuluje, a wszystko widzi na monitorze. Potem na każdą dziurkę zakładane są dwa szwy i na drugi dzień idziesz do domu.

Gość zanuaria
podwiązuje sie tylko jajowody i jest to nieodwracalne. Jest takze nielegalne, ale z pewnością znajdziesz lekarza, który ci to zrobi. Moja znajoma kiedyś podwiązywała sobie jajowody, ale nie wiem gdzie.

Właśnie, podwiazanie jajowodow jest odwracalne, tak samo jak wazektomia, a mi zalezy na najskuteczniejszej metodocie. A nikt z was nie orientuje sie w cenach? A nedznym komentatorom, bez argumentow dziekuje i zegnam, nikt mnie nie zmusi do dzieciorobstwa. Lepiej zapobiegac niz leczyc.

I tu się zalęgły dziecioroby-katoliczki??? :D ja tez nie mam ochoty do konca truc sie tabsami, ale ten kraj wpierdziela się do naszych najbardziej prywatnych spraw jakimi sa macierzyństwo-bądz nie.Kiedyś czytałam ze koszta to od 2000zł do 4500zł...czyli też nie mało.

Gość Załamana 23
też jestem BARDZO zainteresowana tym tematem, a dokładniej nie podwiązaniem, a usunięciem wszystkiego. Proszę poweiedzcie gdzie i jak szukać lekarza, który by to zrobił. Gdzie pytać o takiego. Tak z ulicy przecież nie przyjdę, bo nieznając mnie nawet taki, co to robi się nie zgodzi.

Niestety, panstwo wpieprza sie do nie swoich spraw - nie ucza dzieciakow o antykoncepcji, nie ma aborcji, a jak czlowiek chce zapobiegac a nie leczyc to juz nie jest mu to umozliwone. Dlaczego z moich podatkow jest refundowane dowane leczenie alkoholikow itd, a sama nie mam nawet MOZLIWOSCI dokonanania platnego zabiegu. I najtrudniej znalezc teraz pieniadze i lekarza. :(

Gość jest nielegalna
Nikt ci niestety nie usunie : ) A jeśli nawet, to pomyśl sobie o konsekwencjach, o objawach menopauzy, tak od razu, 100 razy bardziej nasilonych, o nietrzymaniu moczu i szybkim starzeniu się, o zaniku tkanek w pochwie ( z powodu braku estrogenów), o wypadaniu trzonu macicy i pęcherza moczowego, o osteoporozie, siwieniu i innych takich przyjemnościach :) Czy wy naprawdę myślicie, że można tak po prostu wyciąć macicę czy jajniki i już? Bez żadnych konsekwencji dla organizmu? No niestety nie ma tak. Kobiety, które miały usunięte te narządy np. z powodu nowotworu cierpią do końca życia i muszą przyjmować leki hormonalne. I co pójdziesz do lekarza i powiesz: panie doktorze usunęłam sobie jajniki i macicę, proszę mi zapisać leki, bo mam menopauzę i nie trzymam siku ?

Gość Załamana 23
Wiesz, jak ktoś się decyduje coś usunąć, to raczej nie jest to decyzja podjęta w 5 minut i dobrze zdaje sobie sprawe jakie moga byc konsekwencje. A co się tyczy objawów menopauzalnych, to wcale nie jest źle. Dostajesz kuracje hormonalna i czujesz sie dobrze. Nie trzymasz moczu- operacja plastyczna. Na wszystko sa sposoby

Ja tam moge nawet nagle wygladac jak baba jaga i tak nie chce sie wiazac z zadnym facetem. A tutaj jeszcze problem, ze nie mozna sie bronic przed konsekwencjami zgwalcenia przez jakiegos obszczymura i wychowywania jego bekarta!

Gość jest nielegalna
ale mnie dziwi to, że kobieta chce usunąć jajniki i brać silne hormony, zamiast brać tabletki antykoncepcyjne czyli te same hormony tylko w 10 razy mniejszej dawce :)

Gość jest nielegalna
albo, że się chce wysterylizować kobieta, która nie ma dzieci i nie ma zamiaru się wiązać z facetem co innego np. matka szóstki dzieci, która więcej nie chce a kto każe wychowywać dziecko z gwałtu? wystarczy wziąć tabletkę po stosunku, a jak nie zadziała to środek wczesnoporonny, też nielegalny, ale w Polsce bez problemu dostępny, albo w ostateczności aborcja zresztą sterylizujcie się na zdrowie, ja na szczęście nie mam takiej potrzeby

Gość jest nielegalna
ale Jolene pisze, że nie chce się wiązać z facetem :)

Gość jest nielegalna
ja tam po gwałcie milion razy bardziej bałabym się AIDS niż ciąży

Jeden zabieg jest duzo tanszy od faszerowania sie hormonami do konca zycia. I dla mnie aborcja jest o wiele, wiele gorsza niz niz podwiazanie sobie jajowodow!!! Ja juz doswiadczylam proby gwaltu i nie mam ochoty cierpiec przez aborcje przez napalonego samca.

sterylizacja jest u nas karalna jednak w pewnych przypadkach dopuszczalna. nie ma żadnych skutków ubocznych po za.......niepłodnością. kobiety które sie na nią zdecydują muszą być co do tego naprawdę przekonane i świadome ,że jest to zabieg NIEODWRACALNY! jeśli mają już dzieci i stracą je w skutek nieszczęśliwego wypadku lub inny (różne tragedie się przecież zdarzają) muszą być świadome tego ,że nie będą mieć więcej własnych dzieci.

szoruj babcia do kolejki Kazdy kto się na to decyduje ma tego swiadomośc... Ja mam tego swiadomośc-tylko dlatego chciałabym się temu poddac-i nikomu nie muszę się tłumaczyc dlaczego.

surogatka , która teraz walczy o zwrot dziecka też była świadoma i pewna wcześniej podjętej decyzjii :/ ....to tak na marginesie , jeśli chodzi i świadome decyzje:).......

Jeśli ma się do czynienia niemalże ze zwierzętami(ludzie działają na rozum-nie instynkty) nieodpowiedzialnymi,niekonsekwentnymi,rozchwianymi emocjonalnie-to tak jest.Zresztą znam tą sprawę-temu obleśnemu babsztylowi chodzi głównie o kasę-nie dziecko samo w sobie.

zgadzam się co do tego babsztyla :D:D:D jestem po sterylizacji , z racji przewlekłej choroby nerek podczas drugiej cesarki podałam sie temu zabiegowi. sam ginekolog nie mógł podjąć decyzji co do zgody na wykonanie takiego zabiegu , musiałam mieć odpowiedni dokument od lekarza prowadzącego.

Gość Jest nielegalna
"Jeden zabieg jest duzo tanszy od faszerowania sie hormonami do konca zycia. I dla mnie aborcja jest o wiele, wiele gorsza niz niz podwiazanie sobie jajowodow!!! " Przeczysz sama sobie, najpierw piszesz, że nie chcesz podwiązania jajowodów, bo to jest wg. ciebie odwracalne. A jeżeli usuniesz całkowicie jajniki to niestety pozostaje faszerowanie się hormonami do końca życia. A dlaczego chcesz się wysterylizować, skoro nie masz zamiaru nigdy mieć faceta ? Na kursie obrony osobistej podpowiedziano mi dość kontrowersyjny sposób, gdy dochodzi do próby gwałtu: jeżeli już wszystko inne zawodzi to trzeba oddać pod siebie mocz i kał i rozmazać po kroczu i twarzy i najlepiej też umazać napastnika :) Dla mnie aborcja to nic takiego, powinna być wg. mnie legalna, ale odpłatna.

>Przeczysz sama sobie, najpierw piszesz, że nie chcesz podwiązania >jajowodów, bo to jest wg. ciebie odwracalne. >A jeżeli usuniesz całkowicie jajniki to niestety pozostaje faszerowanie >się hormonami do końca życia. Owszem, moze sie platalam i bylam chaotyczna, sama dokladnie nie orientujac sie w temacie. Ale Babcia Gosia opowiedziala o swojej sterelizacji i braku klopotow zdrowotnych. I to jest rozwiazanie dla mnie. >A dlaczego chcesz się wysterylizować, skoro nie masz zamiaru nigdy >mieć faceta ? Przezorny zawsze ubezpieczony. Zreszta jak sie jakis przypaleta, duzo latwiej go zbyc jak sie powie, ze nie bedzie nigdy bobasa. >Na kursie obrony osobistej podpowiedziano mi dość kontrowersyjny >sposób, gdy dochodzi do próby gwałtu: jeżeli już wszystko inne >zawodzi to trzeba oddać pod siebie mocz i kał i rozmazać po kroczu i >twarzy i najlepiej też umazać napastnika Oczywiscie napastnik wykreca mi rece, ale ja sie cudem wyre, zalatwie sie i w tym upackam. Bez jaj.