Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdcasldcalkdscad

Zakup PSA- prosze o pomoc

Polecane posty

Gość sdcasldcalkdscad

Mam na oku dwie rasy: beagle i west white terrier. Tylko nie mam pojecia ktorego wybrac. Wolalabym beagla ale z tego co czytalam jest on trudniejszy w wychowaniu a to bylby moj pierwszy pies :) Mieszkam w miescie, na osiedlu, w domku jednorodzinnym z dosyc duzym, ogrodzonym ogrodem. Problem jest tylko taki ze chodze jeszcze do szkoly (3lo) i piesek by musial zostac sam na te 5-6 godzin (rodzice pracuja). Nie wiem czy taki beagle by sie nie meczył bo mu trzeba zapewnic duuuzo uwagi i dlugie spacery ( po szkole poglabym z nim isc tak na 1h, wieczorem takze. Bardzo bym chciala takiego pieska ale ni chce zeby byl u mnie nieszczesliwy. Moze na ten czas gdy jestem w szkole moglabym go zostawic na ogrodku zeby sobie pobiegał? Co o tym myslicie?

Gość jwdjdsakjceafea
odpowie ktos? ;(

Gość szkoda ze nie pomyslalas
o tym przed wakacjami. Wtedy taki malutki piesek nie bylby sam. I stpniowo przyzwyczailabys go do tego, ze czasami zostaje sam. Moze odpusc sobie teraz... Po maturze kupisz. Bedziesz miala wiecej czasu. Ty i piesek - zeby sie zaadoptowal. Dluzsze wakacje... ;)

Gość bez przesady co ma byc to
beagle mojej siostry zostaje sam, nawet na 8-10 godzin jak musi ale to juz dorosly pies jak byl maly tez zostawal tylko krocej ale byly cyrki, bo rozrabial teraz tez mu sie zdarza, wiec nap kosz na smieci musi byc zabezpieczony

to zalezy jakich masz sasiadow - sa i tacy co chetnie otruja pieska, uwierz mi. Moga sie znalezc i tacy co chetnie pieska ukradna, wiec takich malych lepiej na ogrodach nie zostawiac. duzego nie wezma, bo sie boja. Dobrze wychowany, madry pies bez problemu bedzie sam przez te 5 - 6 godzin. wiekszosc psow ma takie warunki. wazne zeby miec spacer rano i za dnia i wieczorem - tyle ruchu ile potrzebuje i zawsze miske z woda. Mozliwe ze na poczatku z nudow bedzie wszystko gryzl, ale niekoniecznie - wtedy trzeba mu jakies pomieszczenie przygotowac, w ktorym bedzie zostawal, gdzie nie bedzie za duzo rzeczy do niszczenia. Pamietaj - wychodzac z domu na te 5 godzin, nie zegnaj sie czule z psem. po prostu wyjdz, tak jakbys wychodzila po gazete przed drzwi - przestanie zwaracac uwage na te wyjscia. a jak bedziesz sie nim cackala i mowila jak bardzo bedziesz tesknic, to on tez bedzie to gorzej znosil. Nauczy sie. ja uwazam, ze bardziej white terier, bo jest bardziej domowym psem niz beagle i madrzejszym. Nie potrzebujete az takich spacerow dlugich, zwykly spacer mu wystarczy i godzina dwie biegania za pileczka i inych zabaw. Jesli bedzie mogl pol dnia spedzac na ogrodku, gdy ludzie sa w domu to bedzie szczesliwy. A nie wybierasz sie na studia do innego miasta?

Gość lkfjalkfajkfajlsjfalklf555
Nie chcialam kupowac psiaka przed wakacjami bo prawie przez caly czas bylam na jakis wyjazdach za granica i nie chcialam targac ze soba malucha ( za rok byłby juz duzy i mogłby z nami jezdzic) a teraz zostały jeszcze 2 tygodnie wakacji i moze zdazył by sie przyzwyczaic do tego zostawania w domu. Tylko co myslicie o tym zeby zostawic go na te 5h w ogrodzie? Po szkole od razu bym go wprowadzila na dluugi 1 godzinny spacer :)

Gość dfsaksfkjeafkeajfakejfjwef
Mieszkam w Krakowie i mam tutaj sporo dobrych uczelni wiec nie bede raczej wyjezdzac :)

Gość ddalkdjfalkfdka
Mieszkam w domkach typu blizniaki i po jednej stronie stoi pusty dom w ktorym nikt jeszcze nie mieszka a po drugiej stronie mam sasiadow i raczej za soba nie przepadamy ale nie byliby chyba zdolni zeby otruc mi psa xp

terriery sa fajne :) my mamy od 2 msc yorka i mimo gadania wszystkich naokolo sunia jest baaardzo ulozona. nie szczeka nie gryzie nie ucieka...szczerze to moje dziecko wiecej szkody narobi jak ta psina :) po kilku dnach juz nauczyla sie siusiania na gazeteco prawda caly czas walczymy z kupaniem gdzie popadnie, ale juz coraz czesciej robi tam gdzie ma...jeden minus to ten ze jest bardzo zlosliwa.gdy ja skarcimy (chocby ostrym glosem) powiedzmy za to ze nalala na podloge to sie obraza okropnie i po tem zlosliwie sika...z tego co sie orientuje to west white terrier jest bardzo podobny do yorka wiec pisze o moich doswiadczeniach zwiazanych z moja yoreczka. ja obawiala sie zakupu pieska ze wzgledu na corcie 8 msc ale nasza Lili poprawia humorek naszej Tince...lubia sie razem bawic. z zostaiwniem jej samej tez nie ma problemu. ale kazdy piesek jest inny-jak wychowasz tak masz.musisz byc konsekwentna.

no to po problemie. lec kupic psa :) nie trzymaj go na orodzie bo go gwizdna. nauczy sie wszystkiego. ze szczeniakiem duzo zachodu ale potem bedzie git. kup jakas ksiazke jak wychowac dobrze psa. kup psa z rodowodem, bo kupujac "rasowego ale bez papierow" zasilasz konta handlarzy, ktorzy bardzo zle traktuja zwierzeta. to jest koszmar co tam sie dzieje.

Gość fagaregjejgaerggrakrglgf
Dzieki za odpowiedzi :) Czyli rozumie sie ze nie bedzie mu zle przez te kilka godzin samemu w grodku?

Gość wielka heca
Ja bym wybrała beagla. Tylko one są faktycznie dosć trudne do wychowania, no i ze smyczy lepiej nie spuszczać, bo ci spieprzy, a w miescie to niebezpieczne. Jasne, ze pies może zostac w domu i 7 godzin, ale na boga - nie szczeniak.