Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zlapanaprzezkanara

Legitymacja osoby niepelnosprawnej a mandat za brak biletu?

Polecane posty

Gość zlapanaprzezkanara

złapanaprzezkanara Mam 23 lata.Posiadam orzeczenie o niepelnosprawnosci jak również legitymacje osoby niepelnosprawnej( stopien umiarkowany) I teraz mam takie pytanie, jesli ktos sie na tym zna... Czy kontroler biletów moze mi nadac mandat w momencie kiedy nie posiadam waznego biletu na przejazd? Czytalam na stronach wroclawskiego MPK(bo tam tez sie poruszam) taką rzecz: "Do korzystania z bezpłatnych przejazdów na wszystkich liniach ( normalnych i pospiesznych) są uprawnieni: dzieci niepełnosprawne i młodzież niepełnosprawna uczące się w szkołach i placówkach określonych w ustawie o systemie oświaty oraz osoby opiekujące się nimi w czasie przejazdu lub podróżujące po nie albo po ich odwiezieniu do szkoły, zakładu opieki zdrowotnej, ośrodka rehabilitacji, innej placówki szkolnej lub ochrony zdrowia" "Dokumentami potwierdzającymi uprawnienia osób do korzystania z bezpłatnych przejazdów na wszystkich liniach są: dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych i ich opiekunów w czasie przejazdu z dzieckiem: a) legitymacja szkolna dla uczniów niepełnosprawnych, b) legitymacja szkolna lub studencka dziecka wraz z jednym dokumentów wystawionych na nie: orzeczenie zespołu orzekającego o stopniu niepełnosprawności lub legitymacja dokumentująca niepełnosprawność, wystawione przez uprawniony organ" Ogólnie rzecz biorąc czy posiadajac legitymacje studencką, legitymacje osoby niepelnosprawnej oraz orzeczenie o niepelnosprawnosci moge poruszac sie bez biletu?? Prosze bardzo o pomoc, poniewaz dzis wlepili mi mandat i zastanawiam sie czy posiadajac te dokumenty moge ubiegac sie o jego uniewaznienie?? Z góry dzieki za odpowiedz

Gość spytaj bezposrednio
w MPK,albo napisz pytanie do gazety i powoluj sie na odpowiedz.

Gość zlapanaprzezkanara
podczas kontroli nie, ale z tylu mandatu jest napisane ze w przeciagu 7 dni moge zlozyc odpowiednie dokumenty ktore mnie zwalniaja z posiadania biletu czyli w tym przypadku tej legitymacji. jutro zadzwonie i zapytam co i jak, ale chcialam sie dowiedziec od kogos kto moze cos wie, bo w nocy spac nie bede mogla:(

Gość karynka
masz na to 2 dni, nie 7, wiem bo miałam z nimi do czynienia. Córka jechała bez legitymacji i załatwiałam z nimi. Nie umiem Ci podać przepisu ale są na to tylo 2 dni, więc się pospiesz lepiej.

Jeżeli również z tym stopniem niepełnosprawności masz bezpłatne przejazdy, to nie ma problemu z anulowaniem biletu. Nie wiem z jakiego miasta jesteś, ale sama w krakowskim MPK załatwiałam już takie sprawy, nie miałam przy sobie legitymacji szkolnej albo nawet biletu miesięcznego i tak jak jest w regulaminie, w ciągu siedmiu dni mogłam to załatwić. Płaciłam wtedy tylko 5 zł. za anulowanie. Kiedyś miałam legitymację przetrzymaną dłużej w sekretariacie w szkole, zgłosiłam to w ciągu tego tyg. w MPK, pozwolili mi legitymację donieść później. Nie ma z tym najmniejszego problemu. Prawdopodobnie jeśli jesteś niepełnosprawna również ktoś z rodziny może to załatwić, pojechać z Twoimi dokumentami.

u mnie jest tak że jak zapomnisz biletu sieciowego czy uprawnień do zniżki etc a cię złapią to idziesz potem z dokumentem uprawniającym + mandatem do kasy biletowej i tam ci ten mandat anulują... za co biorą opłatę manipulacyjną

Gość niestety z oplaty nie zwalnia
niepelnosprawnosc umyslowa, przykro mi, ale musisz zabulic

Gość gość
Tylko znaczny stopień niepełnosprawności wymagający przejazdu z opiekunem jest darmowy