Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jjjjjjjjjkkkkkkkkeee

problem - WIARA

Polecane posty

Czy zdecydowalibyście się na związek z osobą wyznającą inną wiarę? Tj. np. ewangelik - katoliczka

Dodam ze jest głębokie uczucie, ale jest też to co dzieli.

Gość chyba że cos wiecej dzieli
jeśli byłoby uczucie. To tak. Bo jak się kocha szanuje się inną wiare, tymbardziej ukochanej/ego.

Oboje wyznajecie wiarę chrześcijańską, różnicie się wyznaniem...

Gość a co z zielonookimi
a jakiej jesteś wiary ??

nieeee..... ewentualnie zaakceptowałabym buddystę, ale chrześcijanie i muzułmany mnie odrzucają. :O

Gość ściemka
a co znasz muzułmanow? nie wszycy to arabowie. muzułmanami sa tez normalni Polacy. nie lubie takich głupich tekstów :/

Gość lara krafttt
i dodam ze zwiazek jest możliwy. potrzebna jest tylko prawdziwa miłość. jezelinaprawde kochasz w 100% to nie powinien to być dla ciebei problem. gorzej jak wtrąca sie rodzina i zaczyna wszystko psuc.. wywiera presje, niszczy życie.. wtedy trzeba dokonac wyboru. zalezy co dla kogo jest ważne. ja musialam odejsc od faceta bo jego ojciec mnie przesladował i odgrażał,że zrobi wszystko abysmy nie byli razem. takie jest zycie......

Największy problem pojawia się gdy rodzą się dzieci i kiedy wtrąca się rodzina, bo każdy chce żeby dziecko zostało ochrzczone w swojej wierze. Osobiście uważam że dziecko powinno być tej wiary co matka, bo to ona go wychowuje.

"Osobiście uważam że dziecko powinno być tej wiary co matka, bo to ona go wychowuje." jak ona wychowuje to znaczy, ze on żywi. :o🖐️ A skoro gdyby nie on to dziecko by zdechło z głodu to powinno przyjąc wiarę ojca. 🖐️

Znam dwa "mieszane" małzeństwa. I powiem tak, że to wszystko zależy od przekonania, siły wiary i charakteru, bo jedna para poradziła sobie z tym problemem znakomicie, w zasadzie dla nich to nie problem. Ale u tej drugiej pary występują ciągle konfilkty z tego tytułu i zwaśnione rodziny. Na pewno wymaga to ogromnego kompromisu, ale dzięki temu można sprawdzić jak głębokie jest uczucie, ile miłość jest w stanie znieść.

ja jestem ateistką i szczerze mówiąc związałabym sie z katolikiem gdyby nie narzucał mi swojej wiary. Jak chce wierzyć to ok, ale jesli zacznie mnie nawracac, zmuszac do chodzenia do kościoła itp to juz problem. Pewnie byśmy długo nie wytrzymali. Kazdy ma prawo wierzyc w co chce ale jesli nie potrafi zaakceptowac wiary 2 człowieka to juz cos z nim jest nie tak. Buddysta i muzułmanim, muzułmanim i katolik mogą byc szczesliwi jesli nie beda sobie wchodzic w droge.

Gość Irish Caffee
Ja jestem katoliczka (teoretycznie) a moj facet protestantem (teoretycznie) i jest OK. Pisze teoretycznie bo nie jestesmy zbyt gorliwi :)