Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kati2322

tabletki anty zakrzepica

Polecane posty

Gość Kati2322

Drogie Panie bardzo proszę o jakieś dobre rady czy informacje na ten temat. Logest brałam od 17 r.ż przez 3 lata. Potem miałam pół roku przerwe i zaczęłam znowu. Mam 21 lat. Pale papierosy nałogowo, paczkę dziennie, wiem że niby przy tabletkach nie powinnam, ale cóż nałóg jest silniejszy ode mnie. Ostatnio pojawiły mi się dwa żylaki na lewej łydce co mnie zaniepokoiło. W dodatku mój Tata zmarł na chorobe wieńcową serca więc jakieś obciążenie genetyczne może mnie dotyczyć. Jeśli chodzi o zakrzepice bardzo się tym przejęłam bo w najgorszym wypadku może nawet prowadzić do śmierci. Niby mam dopiero 21 lat, ale ryzyko jest. Dziwi mnie fakt że moj gin nie zalecił mi wykonania żadnych badań przed rozpoczęciem brania tabletek. Słyszałam że wykonuje się badania na krzepliwość krwi. W dodatku mam podwyższone tętno ok 100/ min. Sama nie wiem czy wszystko jest ok czy tylko sobie niepotrzebnie głowę nabijam. Mam pytanie czy lekarz internista może mi przepisać skierowanie na tego typu badanie? Do ginekologa bym musiała czekać sporo na wizytę. Zresztą on się chyba nie zna aż tak na tego typu sprawach. Proszę o jakieś opinie na ten temat, może któraś z Was ma podobny problem. Z góry dzięki za odp.

Gość Kati2322
Dodam że teraz biore 6 opakowanie po półrocznej przerwie.

Gość najlepszym rozwiązaniem
jest pójście do lekarza pierwszego kontaktu i prośba o skierowanie na badania krzepliwości krwi, jest ich sporo: Czas krwawienia i krzepnięcia 5,00 Wskaźnik protrombinowy (PT) 10,00 Czas kaolinowo-kefalinowy (APTT) 10,00 Czas trombinowy (TT) 15,00 Fibrynogen 17,00 Obok są ceny jakich możesz się spodziewać. Dodatkowo powinnaś zrobić cholesterol, trójglicerydy i na dobrą sprawe próby wątrobowe: aspat, alat, bilirubina. Te wszystkie badania są zalecane przy antykoncepcji hormonalnej do zrobienia raz na rok. Co do tętna - poproś o skierowanie do kardiologa lub idź prywatnie bo kolejki są masakryczne. Przydałoby się pewnie zrobić echo serca

Gość Kati2322
dziękuję ślicznie. Tak też zrobię bo zdrowie jest najważniejsze!!!!!