Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojonapomocy

ciąża a niedoczynność tarczycy

Polecane posty

Gość zaniepokojonapomocy

Mam pytanie odnośnie ciąży będąc chorą na niedoczynność. Czy któraś z was mając niedoczynność tarczycy urodziła zdrowe dziecko bez większych problemów? Wiem, że należy być pod kontrolą lekarza ale czy są duże problemy z tym aby utrzymać ciążę i urodzić zdrowe dziecko. No i jeszcze jedna sprawa, czy w tym czasie tyje się bardzo? Wiadomo, że podczas ciąży się tyje ale niedoczynność tarczycy sprawia, że tyje się także więc w połączeniu czy wtedy tyje się jeszcze bardziej? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

ja urodzilam zdrowe dziecko, a niedoczynnosc tarczycy mam, po opieka lekarza jestem co 6 tyg badanie krwi i zmiana dawki leku

Gość zaniepokojonapomocy
bluejay ale jestes pod opieką tylko ginekologa czy endokrynologa też? czy zwiększasz dawki czy zmniejszasz, no i czy tyje się jakoś bardzo moćno?

Gość A21
Ja również urodziłam zdrowe dziecko, co prawda z anemią, ale to dlatego że nie planowałam ciąży, nie dbałam o morfologię no i miałam anemię w ciąży, dopiero w 8 m-cu się unormowało. Dziecko dostaje witaminy i wyniki ma ok. Byłam z synkiem u pani endokrynolog która mnie w dzieciństwie leczyła i dowiedziałam się, że ewentualna choroba tarczycy może wyjść dopiero w okresie pokwitania (9-10 lat). Nie przytyłam bardzo, tylko mi brzuszek urósł :)

Gość zolzAA
przytylam duzo bo 30 kg niestety ale maly urodzil sie zdrowy prawie 4 kg wiadomo bylam pod opieka endokrynologa,zwiekszyl mi dawke leku

moja ginekolog od razu po wynikach krwi wyslala mnei do endokrynologa, zaczeto od dawki 0.25mmg, skonczono na 1.5mmg, teraz zmniejsza lekarz dawke, obecnie jestem na 0.88mmg czy sie bardzo tyje? nei wiem, bo w koncu bylam w ciazy heheh przytylam 40 funtow, czyli prawie 20 kg, teraz 3 mce po porodzie waze mniej niz pzred ciaza bedzie dobrze

Gość anilaska84
Moja historia: w maju robilam wyniki badan i TSH wyszlo mi 1.7 czyli w normie. W lipcu bylam juz w 5 tyg ciazy i powtorzylam cala morfologie i doznalam szoku jak dostalam wyniki. Moje TSH skoczylo do 5.5 czyli za wysokie co zwlaszcza we wczesnej ciazy jest bardzo niebezpieczne. Dodam ze moje fT3 i fT4 byly w normie. Moja ginekolog powiedziala zebym jeszcze nie szla do endokrynologa po leki na niedoczynnsc bo moze wlasnie w ciazy hormony mi oszalaly i dlatego tak mi podskoczylo to TSH i kazala powtorzyc badanie w 12 tygodniu ciazy (bo do tego czasu dziecko w brzuszku jest bezpieczne). Tak wiec powtorzylam badanie w 12tyg i spadlo mi TSH do 2.7 czyli jest w normie. Lekarz nic nie kazal robic z tym. Pare osob mi powiedzialo ze 2.7 w ciazy to i tak za wysokie wiec nie wiem juz tezco o tym myslec. Moze ktos mi cos poradzi albo mial takie doswiadczenia.

no niestety ja musialam wziac leki, choc problemy z tarczyca przebiegaly/przebiegaja u mnie bezobjawowo oprocz zimnych rak i stop.. moje wyniki TSH na pocztku ciazy to 24.

Gość mała stoki
Ponawiam temat...ktoś jeszcze się wypowie na pytanie zadane przez autorke postu???

Gość mała mz 777
jeśli komuś się to przyda ja utyłam w ciąży z niedoczynnością 27 kg inna znajoma 35kg u mnie do konca hormony nie sa uregulowane ft4 nie moge utrzymac w normie jest poniżej

Gość mała stoki
ale z dzieckiem wszystko dobrze?

Jeszcze przed ciążą byłam pod stałą opieką endokrynologa, w ciąży badałam krew co miesiąc i co miesiąc miałam zwiększaną dawkę, która na końcu wyniosła 100. W ciąży przytyłam 20kg, ale nie sądzę, że to przez niedoczynność tylko raczej przez desery lodowe z bitą śmietaną ;) Przed ciążą ważyłam 50kg. Dzidzia urodziła się zdrowa. Badali małej TSH i było w normie.

Gość rmonika5
witam. obecnie jestem w 14tygodniu ciazy.w polowie grudnia zrobilam wyniki i teraz dopiero wyszlo ze moj poziom TSH wynosi 9.6 a norma w ciazy to ponoć 1.5 (takie idealne) czyli ja mam niedoczynnosc tarczycy. w poniedzialek endokrynolog ale zanim do niego to powiedzcie bo chyba zwariuje: czy grozi cos mojemu dzieciątku? :( czy ktoraś z was miala jakis problem powazny po narodzeniu swojego maluszka?a moze ktoras z was miala tak samo jak ja?tyle sie naczytalam o tym ze dostaje wariacji, boje sie strasznie.nie wiem czego mam sie spodziewac tym bardziej ze poprzednia moja ciaza przebiegała wręcz idealnie. dziekuje z gory za odpowiedz,pozdrawiam.

Gość aal
Mam pytano do anilaska84 jak tam twoja ciąża się skończyła bo ją również mam tsh kolo 5 proszę daj znać czy dzidzia urodzila sie zdrowa