Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Intercyza

Inetrcyza

Polecane posty

Gość Intercyza

Bardzo proszę wytłumaczcie mi o co w tym biega. Czy muszę o niej mówić mężowi, czy mogę podpisać ją sama bez jego wiedzy i zgody przed ślubem? Proszę o pomoc i porady z góry dziękuję

a odpowiadając na pytanie to sama to ty sobie mozesz jedynie paluszkiem zrobic...

Gość Intercyza
aLE TAM ś INFO OGóLNE. mNIE CHODZI O TO CZY MOGę Ją ZAWRZEć BEZ JEGO WIEDZY I ZGODY PRZED śLUBEM :d

Gość Magicca
Ludzie - czytajcie ze zrozumieniem!!! Nie mozesz sama...

Gość ulala***
wydaje mi sie ze intercyza jest obustronna i musi byc podpisana przez dwoje partnerow

Gość Intercyza
Cholera To jak zrobić, by chociaż część moich oszczędności lub innego majątku nie należało do niego po ślubie :D Nie dpouszczam oczywiście rozwiązania typu "nie wychodz za niego" :D

Gość ulala***
Normalnie podpisac z nim intercyze... A co myslisz ze przepusci kase i nie ufasz mu??

powiedziec mu,ze chcesz sie chajtac,chcesz zalozyc rodzine,ale nie chcesz sie wszystkim dzielic-troche dziwne,ze juz teraz zakladasz,ze moze byc rozwod...w sumie smutne :( czemu chceszz sie chajtac,jak nie chcesz zeby wszystko bylo wspolne?

Gość Intercyza
dlatego, że ludzie się zmieniają i czasem po ślubie może mu tak odbić palemka że nie wiadomo jak to będzie i pozostanę bez niczego a on położy łapę na oszczędnościach całego mojego życia? :D Nie bardzo :(

Zajebista miłosc sie szykuje :D Chętnie pooglądałbym takową w TV. Jedyne co Ci pozostaje to : 1. Wyjawić prawdę ze jestes materialistką i egoistką i spróbowac nakłonic do intercyzy. 2. Miec nadzieje ze mu palma nie odbije. 3 - taki bonus - wierzyc ze pieniądze będą za kilka lat spadały z nieba jak zloty deszcz.

Gość do autorki topicu
wszystko co zdobyłaś/kupiłaś przed ślubem (mieszkanie, auto itd.) jest twoje NIE wspólne. Wspólne jest to co nabyłas po ślubie. Jeżeli masz kasę i nie chcesz się nią dzielić to zainwestuj w nieruchomości, rzeczy materialne i to jeszcze przez zawarciem związku małżeńskiego.

Gość do autora topicu
aha - powinnaś mieć na to "kwity" - rachunki, faktury.

Gość la donna
Boze ludzie, dlaczego jestescie tacy tepi?? Kiedy wreszcie zrozumiecie, ze majatek nabyty PRZED slubem nalezy li i wylacznie do jego wlasciciela i w razie rozwodu nie ulega podzialowi?? Tak trudno to pojac?

Gość autorko dobrze myslisz
nie sluchaj tych tu omamionych miloscia... Milosc miloscia, a rzeczywistosc pokazuje co innego. Podpiszcie intercyze. Takich przedslubnych oszczednosci (ktore teoretycznie sa Twoje) byc moze pozniej nie beedziesz mogla udowodnic. No chyba, ze kupisz za to cos trwalego ;)

Gość Intercyza
" wszystko co zdobyłaś/kupiłaś przed ślubem (mieszkanie, auto itd.) jest twoje NIE wspólne." Tylko teraz mam takie pytanie jak to formalnie (od strony prawnej udowodnić) spisać jakiś akt notarialny u notariusza? Jak się coś takiego robi?

Gość moze wystarcza zachowane
faktury? Moze nie trzeba spisu inwentarza robic. A jak tu niby udowodnic oszczednosci...

Gość hej hej
ona by pewnie chciala tylko intercyze jednostronna, glupia szmata, ale sie nie da i zonk :D

Gość Intercyza
To mam TAKIE PYTANIE. Co w przypadku gdy np dostanę przed ślubem jako darowiznę samochód. Muszę mieć na to jakiś akt notarialny lub potwierdzenie? Że ten majątek jest tylko mój? A i pytanie czy ta darowizna będzie kiedyś częścią majątku wspólnego jeśli nie podpiszemy intercyzy? :D

Gość intercyza
jestem eksluzywn dziwka i mi nawet czasami samochody kupuja

wszystko co nabyłaś imiennie przed małżeństwem jest Twoje. Twoje i tylko twoje jest tez to co w trakcie małżeństwa otrzymasz imiennym aktem darowizny, przekazania spadku itd.

Gość Intercyza
A jeśli np. po ślubie mąż dosanie od matki dom (darowiznę) to wtedy to należy też po części do mnie jeśli nie spiszemy intercyzy?

jesli matka zapisze dom na WAS- tak, wtedy jest Twoja współwłasnością. Jaazeli matka spisze wyłącznie dom na syna- nie masz zadnych praw do tego domu.

nie. nalezy do niego, nawet jesli macie wspólnotę majątkową. nie ma tak ze co Twoje to Twoje a co jego to wasze :)

oszczędnosci zgromadzone przed ślubem bardzo łatwo udowodnić - wyciągiem z własnego konta. W czym problem więc??

Gość Intercyza
To ciekawe jak udowodnię, że dizałka na której stoi dom i inna działka, którą dostałam w spadku po babci + 50 000 zł należą do mnie jeśli nie zapiszę tego przed ślubem notarialnie bez intercyzy :D ?

intercyza ma skutki w postaci takiej, że jesli współmałżonek dorobi sie fortuny- Tobie nic z niej nie skapnie (chyba ze po jego śmierci coś zapisze). Jeśli zaś dorobi się długów- wtedy Ty nie odpowiadasz za jego zobowiązania. chyba że - uwaga! dłużnicy męża nie zostali pisemnie poinformowani o fakcie rozdzielności majątkowej i w związku z tym mogą domagać się zaspokojenia roszczeń z majątku wypracowanego wspólnie w trakcie trwania małżeństwa- POMIMO INTERCYZY.

SPADEK jest zapisany spadkobiercom testamentem. Jeśli nie- są regulacje prawne mówiące o podziale majątku dzidziczonego. Odbędzie się rozprawa w sądzie na której sąd rozdysponuje spadek. Skutkiem tego wyroku będą akty własności na nieruchomości, działki itp.

Gość do intercyza
po pierwsze masz racje- spisz intercyze i nie słuchaj oredowniczek miłosci , ze to bez sensu po drugie- skoro dostałas w spadku, wiec masz testament, to jest dowód na to , ze te nieruchomosci sa twoje po trzecie - sa rózne rodzaje intercyz :)

Gość Intercyza
Wszyscy dobrze radzicie tylko chodzi o to, że mój przyszły mąż nie wie o tym że posiadam działkę w spadku po babci i kasę na koncie. Nie musi o tym wiedzieć a intercyza wyjawi mój stan posiadania i wtedy może mieć pretensje, że wcześniej o tym mu nie powiedziałam. o to chodzi :D