Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość QxQ

Kto ma trądzik- wbijać. razem damy radę !!

Polecane posty

Gość memento mori /pamietaj o smier
do dudududuś: powtorka z rozrywki. lepiej zmien dermatologa ja zmienialam chyba z 6 razy i dopieor za 7 razem znalazlam najlepszego . niesety ale niektorzy lekarze lecza na jedno kopyto kazdego tak samo... kiedys taka pani leczyla mnie tym samym co moja kolezanke i mojego kolege a chce zauwazyc iz kazdy ma inna skore i kazdy organizm inaczej reaguje na leki.... ale ona sie nie przejmowalaa i przepisywala kazdemu te same antybiotyki.

no mysle nad prywatnym ale niestety narazie mnie nie stac... a wlasnie, mam krem zluszczajacy na noc z kwasami aha, moze to on roznosi??

hmm moze i on roznosi lepiej go nie stosuj. a te tabletki derminax moze i beda dobre na razie o nich czytam zobacze co ludzie pisza ty tez poczytaj bo a noz a ci pomoga chociaz lepiej nie probowac lekow na wlasna reke

Gość lola90
Ja kupuję maść cynkową z tlenkiem czegośtam .;p kosztuje nieccałe 2 zł a bardzo dobrze sobie raddzi z pryszczami , wieczorem posmaruje rano już jest dużo jaśniejszy pryszcz a na kolejny dzien juz go prawie nie widac ;) i dobrze usuwa takie jasne plamki po pryszczach .

no wlasnie sa drogie i tak samo pomyslalam ze lepiej juz do dermatologa;d

no to faktycznie moze byc, ze derminax to jedna wielka ściema.. najlepiej dermatolog i juz. ale zeby jeszzce trafic na dobrego, to bedzie ciezko, bo u mnie jest dwóch w osrodku a reszta droga jak fix kapota. ;P

Gość Aśka1990
Napisze tak, ja przez pare lat stosowałam różne leki, preparaty, tabletki.. żeby tylko wyleczyć twarz z trądziku. Poprawę widziałam, ale na bardzo krótki okres czasu, a potem wszystko wracało z podwojoną siłą. W tym roku postanowiłam nie używać niczego. Przestałam się też malować. I uwierzcie, że jest lepiej. Nie jest to jakaś rewelacja, ale mam tego wszystkiego naprawdę mniej. Również latem słońce zrobiło swoje. Nie malowałam się, więc ładnie wszystko wysuszyło. Nie walczcie z trądzikiem, tylko nauczcie się z nim żyć, niech zostanie waszym "przyjacielem", a wtedy wam się odwdzięczy i chociaż trochę da od siebie odpocząć.

Gość Mały duszek
Witam wszystkie walczące z trądzikiem! Ja też się zaliczam do tego grona. Z trądzikiem o różnym nasileniu walczę od około pięciu lat (jesli nie więcej) a mam 21 lat. Moim zdaniem dojrzewanie już zakończyłam a trądzik tak jest jak byl i żadne maść nie pomaga... Miałam już Differin, Skinoren, Fucidin i masę innych maści. Mialam też antybiotyki takie jak Tetralysal, maści cynkowe i płyny antybiotykowo-spirytusowe robione w aptece... Jestem już na takim etapie, że umówiłam się do dermatologa i będę chciała brać Aknenormin. Mam nadzieję, że to już będzie ostatnia zwycięska potyczka z pryszczami. Pozdrawiam!

Gość echoecho
Cześć, hmm tradzik "przyjacielem" - brzmi zabawnie;). Maly duszek - wszystkich metod juz probowalas? ;), ja bym sie bala brac cokolwiek z roaccutanem w srodku, nie mialabym organizmu i nie wiadomo czy bym jakiego samoboja nie popelnila przez takie dziwactwo. A ja za to mysle, ze nadal w wieku 21 lat hormony nie sa jeszcze ustabilizowane (zaleznie u kogo oczywiscie) - mam na mysli siebie sama. Ja jednak zaczne od lagodniejszych rzeczy, a mianowicie dziwactw ziolowych ;). Pozdrawiam!

Gość V-a-n-i-t-y
Również zmiany skórne tj. trądzik może wywoływać wątroba... w moim przypadku tak jest chyba ... gdyż mam chorą. Zresztą trzeba się z tym pogodzić i żyć - kiedyś zniknie, a jak się będziemy dołować to na pewno nam to nie pomoże, stres też temu sprzyja więc głowa do góry:)

Gość piekna ateistka
witam! ja mialam straszny tradzik.. a wlasciwie to byl wrecz "trad", czyli ogromne, wypelnione zolta i biala ropa wrzody (to bylo ostatnie stadium tradziku jakie moglao byc). Mialam to glownie na twarzy, ale tez na plecach, klatce piersiowej, szyi, w uszach.. normalnie masakra ;( leczylam sie dlugo na wlasna reke, nic nie pomagalo. konsultowalam sie w aptece z farmaceutami, chodzialm do kosmetyczki - nic ;( w koncu poszlam do dermatologa, a on mi na to, jak mnie obaczyl: "o boze.. ile ty tego masz!".. zalamka na maksa ;( w koncu trafilam z tym wszystkim do kliniki akademii medycznej i oni mi pomogli dopiero... ale w zamian studenci medycyny mi pobierali probki z tych wrzodow, probki skory, ogolnie bylam jak eksponat.. kolejna masakra ;( a mialam ok.14 lat w tym czasie...

Gość piekna ateistka
ale najwazniejsze bylo to, ze sie wreszcie przestalam leczyc na wlasna reke. to jest moja rada: zapiszcie sie do dermatologa (najlepiej jakiegos sprawdzonego). oni wiedza co robic. mi np. przepisano zestaw antybiotykow doustnie i na skore. te leki musialam zmieniac co 2 tygodnie. pomoglo. najpierw mi zlikwidowali te ogromne stany zapalne, dla mnie to juz bylo duzo.. potem bylo odblokowywanie zaskorniakow zamknietych, otwartych, nastepnie zluszczanie naskorka. jak mi sie to wszystko wyleczylo, mialam jedna wielka masakre z blizn, zwlaszcza na policzkach... tez na to dostalam jakas masc, ale juz nie pamietam nazwy. acha - wszystko pod kontrola dermatologa, bylam regularnie co 2 tygodnie... takze to jest moja rada: NAWET Z MALYM TRODZIKIEM IDZCIE DO DERMATOLOGA - ONI WIEDZA CO ROBIC! W KONCY STUDIOWALI TE 6 LAT I NIEJEDNO WIDZIELI.

Gość Piekna ateistka
dodam, ze teraz mam cere ladna, bez blizn. mam od czasu do czasu problem, mimo ze mam juz 24 lata, ale wiem jak sobie z nim radzic.. jest kilka zasad, ktore nalezy przestrzegac jak sie ma tradzik: 1. Nie wyciskac, nie drapac, nie usuwac mechanicznie (wiem ze to jest ciezkie, ale nie wolno), bo to tylko pogarsza sprawe, naprawde! 2. Nie przesuszac skory mydlami, zelami, tonikami i masciami wysuszajacymi, bo skora sucha nie moze sie bronic i latwiej dochodzi do stanow zapalnych. 3. Oczyszczac skore kilka razy dziennie, ale jakims delikatnym preparatem, najlepiej do cery wrazliwej. 4. Nie dotykac buzi brudnymi rekami. 5. Nie opalac cery z tradzikiem! Tak tak - to jest bardzo wazne. Slonce wysusza wprawdzie zmiany ropne, ale wywoluje powstawanie nowych zaskorniakow, a od nich juz krok do pryszczoli. Wierzcie mi - ja mam to wszystko sprawdzone. Powodzonka i radze udac sie do dermatologa.

Gość do memento mori
jak cie czytam to mi ciebie zal ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem i radzic ludziom cierpliwosc !!! kazdy co tu sie wypowaidal to pisal ze korzystal juz z pseudo pomocy " dermatologow " - konowałow , ktorzy to non stop przepisywali te same leki, ktore gooowno dawaly !! bo niby skad mozna wziąźć leki an receptę ??? hę ??? jak jetses taka mądra to zapodaj nam tegoż lekarzynę , ktory to wyleczyl cie z tego draństwa, bo ajk narazie to sie niczym mądrym nie popisalas :( !!!!

Gość ON_23
Ja dorzucę swoje trzy słowa, z trądzikiem wygrałem ale wrócił przez moją głupotę.. Co działa w moim przypadku i co pomoże w dużym stopniu także Wam? -dobry dermatolog, kuracja antybiotykiem Tetralysal na zmiany zapalne w połączeniu z żelem 0,1% Differin -żel Differin należy używać latami! Tylko wtedy będziemy mieli spokój, używanie codziennie lub rzadziej w zależności od sytuacji, mimo super stanu skóry nie wolno zaniechać stosowania tego żelu! To tzw profilaktyka -pożegnanie wody z kranu, to jeden syf, twarzy nie myjemy wodą tylko najlepiej płynem micelarnym dobrej firmy, polecam Biodermy H2O dla cery trądzikowej, od teraz zapomnijcie, że woda jest niezbędna przy myciu twarzy czy szyi -dieta, żadnych słodkości, tłustych i przypalonych rzeczy, dużo wody, ograniczyć sól i FastFoody oraz tanie margaryny, pożegnać chipsy i przede wszystkim alkohol, bez tego nie będzie sukcesu, czekolada i gazowane też nie pomaga -higiena, prysznic, mycie zębów, uszu, głowy itp. brak higieny nie pomaga i uwalnia wszystko przez twarz -chill czyli ograniczenie stresu -nie dotykanie twarzy, na palcach znajdują się zarazki oraz tłuszcz zatykają cy pory -golarka elektryczna, żadnych maszynek Gillete'a itp. -kontrolowanie poziomu testosteronu, np. siłownia powoduje jego wzrost, seks jego obniżenie ale czasowe -nie przesadzanie z odzywkami i białkami, powodują pogorszenei sytuacji -uwaga, u niektórych masturbacja powoduje pojawianie się zmian skórnych, tak tak, to nie ściema, seks a masturbacja to całkiem co innego, seks na pewno nie pomoże ani też nie zaszkodzi, masturbacja owszem - szkodzi, mózg mężczyzny nie działa w czasie jej tak samo jak w czasie stosunku, polecam lekturę o testosteronie u mężczyzn Pozdrawiam!

Gość ON_23
Aha i najwazniejsza rzecz.. grzyb w organizmie, Candida, jeśli macie trądzik to sprawdźcie temat, dzięki temu zaoszczędzicie sobie nerwów i pieniędzy oraz czasu.

Gość .o.n.a.
Ja tez mialam problem z tradzikiem,tzn dostalam go jakby na wlasne zyczenie bo zaczelam sie drastycznie odchudzac. Probowalam wielu specyfikow ale dopiero kiedy zaczelam brac tabletki antykoncepcyjne yaz wszystko wrocilo do normy. Teraz od czasu do czasu cos mi wyskoczy,ale wystarczy ze na noc posmaruje twarz brevoxylem i rano nie ma sladu po krostach. Duza role odgrywa dieta,tzn wiecej warzyw i owocow. Wiem ze nie wszystkim to pomoze,ale warto sprobowac. Pozdrawiam :)

Gość NowakP
Dermatolog przepisał mi pewien preparat.A mianowicie jest to "Papka". Oczywiście jest to lek który sporządzają w aptece. I mam do was pytanie czy ktoś to już stosował ?? W internecie nie znalazłem nic na temat tego specyfiku. Skład tego leku to: Detreomycini 2,0 Resorcini 1,5 Hydrocortisoni 0,5 Spir Vini 40 od 100 Ac salicylici Zinci oxydi Talci veneti aa 10,0 Sulfur. ppt 5,0

Gość NowakP
Dermatolog przepisał mi pewien preparat.A mianowicie jest to "Papka". Oczywiście jest to lek który sporządzają w aptece. I mam do was pytanie czy ktoś to już stosował ?? W internecie nie znalazłem nic na temat tego specyfiku. Skład tego leku to: Detreomycini 2,0 Resorcini 1,5 Hydrocortisoni 0,5 Spir Vini 40 od 100 Ac salicylici Zinci oxydi Talci veneti aa 10,0 Sulfur. ppt 5,0

Gość Michalina2
Hejka, też zmagam się z trądzikiem od 2 miesięcy smaruję się żelem Epiduo i przynosi on dobre rezultaty, pryszczy mam o wiele mniej ^^. Tubka takiego żelu to koszt około 30-40 zł a starcza na jakiś miesiąc, więc do najdroższych nie należy do tego używam kremów nawilżających bo czasem mi podrażnia skórę ale tak to naprawdę polecam Epiduo!

Gość Michalina2
Hejka, też zmagam się z trądzikiem od 2 miesięcy smaruję się żelem Epiduo i przynosi on dobre rezultaty, pryszczy mam o wiele mniej ^^. Tubka takiego żelu to koszt około 30-40 zł a starcza na jakiś miesiąc, więc do najdroższych nie należy do tego używam kremów nawilżających bo czasem mi podrażnia skórę ale tak to naprawdę polecam Epiduo!

Gość Michalina2

Jak są większe problemy może niezbędna będzie kuracja hormonalna. Pomoże w tym wizyta u dobrego ginekologa lub endokrynologa, który dopasuje kurację do potrzeb organizmu. Na forum Urodomania widziałam też porady na ten temat. Jeśli nie ma dużych problemów wystarczą kosmetyki antytrądzikowe lub w przypadku nasilenia jakiś lekki antybiotyk.

Gość Roxa ^^
Też to przechodzę :/ Kiedyś miałam całe policzki wysypane.Teraz jest lepiej,ale blizny pozostały...Używam dobrze kryjących podkładów i jakoś idzie.Powoli przyzwyczajam się do tego,że nie będę miała pięknej cery:/ Wiele próbowałam i nic :( To chyba walka z wiatrakami-samo przyszło,samo minie...

Gość GABI555555555555555
mogę powiedzieć ze tez miałam trądzik i wykupiłam wszystkie dostępne kosmetyki z apteki i nic było coraz gorzej ;-( aż w koncu przestałam się przejmować... , przetałam patrzeć co 5 minut w lusterko,az w końcu kupiłam mydło i krem bambino i cuż WYLECZYŁAM się ;-DDD wszystkie komsmetyki zawierają kupe chemi co podrażnia skórę jedynie te dla dzieci sa mniej agresywne dla skóry co też dało mi poczuć w innych częściach ciała np nóg- np mleczko na noc johnsona jak nigdy mam nawilżoną skórę która jest miła w dotyku super, teraz mam do wyrzucenia mnóstwo kremów z seri vichy, aven itp a razem z nimi kasy ;-( wiec polecam bambino no i tez mozna spróbowac z woda termalną aven jest świetna , jak np się wyciśnie pryszcza ;-) działa błyskawicznie, szybko niespodzianka znika ;-)

Gość allright
zgłoś się o poradę do dobrego dermatologa, dobierze on jakiś środek odpowiadający twojemu rodziajowi skóry.