Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Afercia

Nie Przepisala mi Tabletek Anty.

Polecane posty

Mam 17 lat za pare miesiecy 18 . Wybralam sie dzisaj do ginekologa pierwszy raz , lekarka mnie zbadala i poprosilam ja o tabletki antykoncepyjne , powiedzila ze , ze nie przepisze mi ich bo jestem za mloda i sie jeszcze rozwijam byla bardzo nie mila jak to mowila . Zrobilo sie sie bardzo glupio pytala czy dochodze do orgaznow i ze po co mi sex i takie rozne zeczy . Powiedzilam jej tez o moich nie regularnych miesiczkach odpowidziala tak to juz jest , a slyszlam ze tabletki nawet pomagaja przy nie regularchych miesiaczkach, jestem z chlopakiem 3 lata i chyba warto pomyslec o dobrej antykoncepci ,a po globulkach bardzo mnie szczypie .Co o tym sadzicie ?

Gość idź do innego ginekologa
i tyle. na marginesie - nie mialabym z kolei zaufania do ginekologa, ktory bez szczególowych badań wypisuje mi ot tak sobie tabletki na życzenie.

Gość zmień lekarza czym prędzej
szkoda, że za pierwszym razem tak źle trafiłaś, a byłaś na NFZ czy prywatnie ? czasem warto iść prywatnie, może popytaj starszych koleżanek do kogo chodzą ja w wieku 16 lat bez problemu dostałam receptę na pigułki, wcześniej badanie, cytologia + usg, pani doktor przesympatyczna, odpowiedziała na każde moje pytanie, ale to było na wizycie prywatnej

Gość mialam podobny problem
w Twoim wieku. poszlam do zlej lekarki, ktora stwierdzila, ze z racji religii nie wypisuje recept na pigulki i zebym poszla do kogos innego, ale nie omieszkala przy tym wtracic kilka chamskich uwag:O pozniej trafilam na fajna babeczke, ktora skierowala na badania,a pozniej przepisala leki. moglas jej zapytac po co jej wiedziec czy masz orgazmy :O

Poszlam normalnie do poradni dla dziewczat ;) mam zamiar sie wybrac do innej poradi tylko ze do ginekologa no ale teraz to mam jeszcze wiekszego stacha ;/

Gość popi
Niedowiary! w ktörym wieku my zyjemy? Jej zasranym obowiazkiem bylo dac te pigulki.A pytanie czy masz orgazmy nie ma nic do zeczy! M i sie wydaje ze ta gin nie ma chlopa albo sama nie ma orgazmöw i jest zazdrosna.Mi lekarz przepisal pierwsze pigulki przed 18 rokiem zycia,to bylo 15 lat temu. Nie poddawaj sie i idz do innego gin.

No wlasnie jutro sie zapisuje do gienkologa mam stracha ze to facet no ale podobno dobry dam znac jak bylo ;D

nie denerwuj sie, ja pierwszy raz u gina bylam wlasnie u faceta i on był bardzo miły, wszystko wytłumaczył i w ogole, a jak kiedys był na urlopie, a ja musiałam pilnie iść i poszłam do babki, ktora byla na zastepstwo to byla wredna i niedelikatna...

lekarz NIE MA OBOWIAZKU wypisac jej tabletek, jesli uwaza ze to niewskazane z jakiegokolwiek powodu. nieustabilizowanie gospodarki hormonalnej z racji mlodego wieku jak najbardziej moze takowym powodem byc.

Gość ma obowiązek
przy nieustabilizowanej gospodarce hormonalnej tabletki są jak najbardziej wskazane i powinien dać skierowanie na badania, żeby ustalić przyczynę nieustabilizowanej gospodarki, 17 lat to nie jest zbyt młody wiek gdybym ja czekała, aż mi się sama gospodarka ustabilizuje to bym dzisiaj była bezpłodna tabletki nie służą tylko do zapobiegania ciąży, leczą też wiele schorzeń lekarz nie może tak sobie powiedzieć: nie zapiszę ci bo nie i koniec, musi uzasadnić, a odmowa powinna być na piśmie, do tego ma obowiązek wskazać innego lekarza, który bez problemu zapisze tabletki kobiety, dlaczego nie macie pojęcia jakie prawa pacjenta wam przysługują, dlaczego dajecie się poniżać przez lekarzy, właśnie przez takie jak wy mamy taką dziadoską służbę zdrowia, pacjenci nie wymagają od lekarzy żadnego minimum, a potem tylko potrafią narzekać ja bym złożyła skargę na tą panią doktor, a odmowy bym żądała na piśmie

"ma obowiązek - przy nieustabilizowanej gospodarce hormonalnej tabletki są jak najbardziej wskazane i powinien dać skierowanie na badania, żeby ustalić przyczynę nieustabilizowanej gospodarki" dac skierowanie a wypisac tabletki to troche co innego, nie? poza tym nie wiemy o co chodzi z tym nieregularnym cyklem, wiec tym bardziej nie powinna od razu pigul, tylko diagnostykę. "17 lat to nie jest zbyt młody wiek" a jednak za mlody. nieregularne cykle bez diagnozy powodu, od razu piguły, a potem płacz ze w ciążę zajść nie mogą. a moze by tak najpierw sprawdzic co sie dzieje?... "lekarz nie może tak sobie powiedzieć: nie zapiszę ci bo nie i koniec, musi uzasadnić, a odmowa powinna być na piśmie, do tego ma obowiązek wskazać innego lekarza, który bez problemu zapisze tabletki' zacytuję: "Na mocy art. 39 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty z dnia 5 grudnia 1996 roku lekarz może powstrzymać się od wykonania świadczeń zdrowotnych (czyli np. wypisania recepty), jeżeli jest to niezgodne z jego sumieniem." - czyli dlatego ze nie chce de facto :) "Jeżeli lekarz faktycznie odmawia wypisania recepty z powodu wyznawanych wartości, powinien koniecznie: - wyjaśnić Ci powody swojej odmowy. Możesz domagać się uzasadnienia takiej decyzji na piśmie. Warto zawsze mieć dowód takiej odmowy na wypadek, gdybyś chciała złożyć zażalenie na tego lekarza" - uzasadnienie było, pani doktor uznała że pacjentka jest za młoda na hormony i seks ogólnie (pomijam tu akurat nieprofesjonalne zachowanie towarzyszące). nie miała obowiązku pisania oswiadczenia, bo pacjentka tego nie zażądała. "- Wpisać odmowę do dokumentacji medycznej, czyli do Twojej karty pacjenta. - Wskazać Ci realną możliwość uzyskania świadczenia, czyli podać nazwisko i miejsce przyjmowania innego lekarza, który taką receptę na pewno wypisze" - co jest swoją drogą bzdurą, bo skąd wiadomo że ten drugi lekarz NA PEWNO wypisze recepte? :) po pierwsze tamten wskazany tez moze uznac ze nie moze wypisac piguł, a po drugie - jesli sie okaze ze zrobi wywiad z pacjentką i wyjdzie w niem przeciwwskazanie do stosowania okreslonych leków? :D) "- Lekarz powinien o fakcie posiadania takich, a nie innych przekonań poinformować na piśmie swojego przełożonego (np. kierownika przychodni). Nie dotyczy to lekarzy prowadzących samodzielną praktykę, czyli przyjmujących w prywatnych gabinetach (ale to nie to samo, co prywatne kliniki)." - do sprawdzenia. "ja bym złożyła skargę na tą panią doktor, a odmowy bym żądała na piśmie" no tu akurat tak, ale skargę na nieprofesjonalne zachowanie pani doktor podczas wizyty, a nie na to ze "nie chciala hormonów przepisac".

No dobra nie musi no ale mogla by cos zrobic z tym ze mam nie regularna miesiaczke bo czasem nawet ne mam przez 3 miesiace a to nie jest normalne przynajmniej jakies wyjasnienie a nie ze tak to jest bo tyle to ja wiem od kolezanek ktore tez tak mialy , pozatym bylam pierwszy raz wiec powina mi chyba troche wyjasnic . przy padaniu syszalam nie napinaj brzucha i tyle nie wiem czy jest dobrze czy zle tylko ze sie rozwijam .

A panie ginekolog nazwya sie Monika Gorny , poczytalam o niej i nie jestem pierwsza i napewno nie ostatnia .

zacytuję: "Na mocy art. 39 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty z dnia 5 grudnia 1996 roku lekarz może powstrzymać się od wykonania świadczeń zdrowotnych (czyli np. wypisania recepty), jeżeli jest to niezgodne z jego sumieniem." - czyli dlatego ze nie chce de facto" Czyli lekarz świadek Jehowy może odmówic np. przetoczenia choremu krwi, bo to niezgodne z jego sumieniem? Swoją drogą - ginekolog co nie przepisuje tabletek antykoncepcyjnych - to po prostu śmieszne...

Gość asia88-84
rowniez bym nie przepsiala ci tabsów moja siostra zaczela brac majac 16 do dzisiaj dzieci nie moze miec tabsy od 21 lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! p.s lekarz ci je przepisze jak bedziesz pelnoletnia dobrze gadala ta ginekolorzka!!!!!!!!!!!!1

dlatego do lekarzy specjalistów powinno się chodzić tylko prywatnie! przynajmniej jest się traktowanym jak pacjent, a nie jak kolejna osoba z kolejki do odbębnienia...

"Czyli lekarz świadek Jehowy może odmówic np. przetoczenia choremu krwi, bo to niezgodne z jego sumieniem? "Niestety, tak.