Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

psychodemolka

czym sie rozni pedantyzm od perfekcjonizmu?

Polecane posty

Gość golden flower
pedant musi mieć wszędzie porządek. perfekcjonista w kazdej dziedzinie zycia wszystko chce miec idealne i perfekcyjne, male niedociągniecie wyprowadza go z rownowagi.

Gość a po mojemu
niby definiowane są podobnie te słowa ale mnie uczono, że PEDANT dba o porządek i ład zewnętrzny (często sprząta, wszystko ma poukładane itp.) a PERFEKCJONISTA ogólnie musi być idealny , przede wszystkim wewnętrznie ale czasem i zewnętrznie

Gość edqwef
perfekcjonista wcale nie musi mieć tak porządnie w domu jesli dla niego teraz priorytetem jest nauka pedant nie zasiądzie do ksiażki jak nie poukłada wszystkiego

Gość manikaa
pedant musi mieć czysto i porządnie, ale też musi mieć dopracowane wszystko w malutkich szczegółach. natomiast perfekcjonista musi mieć wszystko zawsze na 100%, ale nie musi to być akurat porządek- może być perfekcyjny w bałaganie, jak ja ;)

Gość Dobrodziej
Pedanci mają fioła na punkcie porządku. Perfekcjonistom zależy na tym, żeby pewne elementy ich życia, na którym im zależy działały zgodnie z ich oczekiwaniem.

Gość Dobrodziej
Dobrodziej. Zapomniałeś o przecinku w ostatnim zdaniu. - Tak. Zauważyłem.

Gość gość
pedant żyje światem przedmiotów ,krzywo stoi ,żle wisi jakaś materia to dostaje palmy ,a perfekcjonista jak się za coś zabierze to chce zrobić to najlepiej ,sprawy porządkowe na pewno będą daleko w tyle jeśli zajmuje się tym co uważa za najważniejsze