Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość www.www.www

jak zrobic loda

Polecane posty

Gość www.www.www

macie jakis przepis aby dogodzic super facetowi jak to robic? odp mam zamair ale boje sie ze zrobie cos zle

Surowce do produkcji lodów zależą od ich rodzaju. Lody wodne czy sorbety nie zawierają mleka, a u niektórych gatunków, jak melloryny, tłuszcze zwierzęce zastępuje się roślinnymi. Ogólnie jednak skład większości lodów jest podobny i mieszanina używana do ich wyrobu zawiera mleko, proszek mleczny, a także śmietanę, jaja, cukier. Używa się różnego rodzaju dodatków, jak emulgatory, stabilizatory i barwniki, nie mówiąc już o bakaliach czy sokach owocowych – skład lodów ogranicza jedynie pomysłowość producentów. Jak powstają lody? W pierwszym etapie mieszanina taka jest filtrowana, a następnie pasteryzowana. Ważnym procesem jest homogenizacja, która zapewnia lodom jednolitą, gładką teksturę. Poza tym homogenizacja rozdrabnia krople tłuszczu, zapobiegając ich wytrącaniu się z mieszaniny i sprawia, że w czasie zamarzania powstające kryształki lodu nie osiągają zbyt dużych rozmiarów. Jest to bardzo ważne, ponieważ duże kryształki wpływają ujemnie na teksturę końcowego produktu, która staje się wtedy zbyt szorstka.

ja nigdy tego nie robilas to i tak za pierwszym razem szalu nie bedzie ... ale z czasem bedzie lepiej, najlepiej jak partner bedzie Ci mowil jak lubi najbardziej

Gość www.www.www
taa latwo sie wysmiewac:(

"ja nigdy tego nie robilas to i tak za pierwszym razem szalu nie bedzie ... ale z czasem bedzie lepiej, najlepiej jak partner bedzie Ci mowil jak lubi najbardziej" U mnie był szał, mam podobno talent :D 🖐️