Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ortodonta czy oszust

ortodonta czy oszust?

Polecane posty

Nosze staly aparat ponad rok czasu i zaczynam zastanawiac sie czy moja ortodonta mnie nie oszukuje tzn. czy robi to specjalnie, czy przedluza moje leczenie, czy nie zna sie na tym co robi. Jesli ktos z was nosil staly aparat lub nosi, prosze zeby sie wypowiedzial na ten temat, poniewaz nie wiem czy mam zmienic artodonte czy nie. Chodzi o to, ze po zalozeniu stalego aparatu ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu w dwa miesiace zeby u gory sie wyprostowaly oprocz jedynki. Teraz ta jedynka jest niby prosta ale jest cofnieta do tylu. Zawsze na wizycie pani doktor mowi ze te u gory tak ladnie sie wyprostowaly i sa slinie proste. Ostatnio zwrocilam jej uwage na fakt tej jedynki, stwierdzila ze tak musi zostac, poniewaz idealnie wyprosotowane zeby mozna miec tylko wtedy jak sobie robimy sztuczna szczeke. Zaniepokoilo mnie to, poniewaz nie ukrywam ze najbardziej zalezalo mi na wyprostowaniu wlasnie tej jedynki. Poza tym na dole mialam dosc proste zeby, jednak zadecydowala moja ortodontka ze mam tam tez nosic staly aparat. Zalozylam i okazalo sie ze sie zaczely krzywic-wszystkie zaczely leciec na prawa strone. Zalozyla mi sprezynki i po miesiacu mialam idealnie proste zeby na dole, jednak po tej wizycie zaczely mi sie znow krzywic i teraz nie wygladaja najlepiej. Wlasnie ostatnio moja ortodonta powiedziala mi ze te na dole tez tak trzeba zostawic. Napiszcie, co o tym sadziecie. Szczerze mowiac nie placilam po to tyle pieniedzy zeby po ponad roku dowiedziec sie ze owszem wewszly do luku ze dwa zeby, ale te krzywe to musza takie pozostac. Czy to normalne, zeby ortodontka tak mowila i nie mogla sobie poradzic z tym ze zeby sie krzywia mimo zalozonego aparatu stalego? Licze na wasze odpowiedzi :)

1. aparat sie nosi aby nie miec krzywego zgryzu, a nie krzywych zebow. to sa wie rozne sprawy. 2. piszesz, ze masz wprowadzone dwa zeby do luku domyslam sie, ze bez wyrywania zadnych innych. w takim wypadku nie dziwi mnie to, ze orto stara sie upchac wszystkie zeby, ale moze na nie najzwyczajniej nie byc miejsca. 3. o wyprostowanie jedynki bym wlaczyla. 4. dlugosc leczenia jest zalezna od wady. z reguly leczenie trwa ok 2 lata. sama stabilizacja zebow trwa pol roku. 5. aby zgryz byl ok zawsze zklada sie aparat na gor i dol, niezaleznie od tego co nam sie wydaje, ze np zeby wygladaja na proste.

Gość magmaamagma
W dwa miesiące to ci sie mogą wyprostować ale tylko jak je aparat bedzie trzymał, po zdjęciu masz w banku ze ci sie pokrzywią. Ja nosiłam aparat 2 lata, nie miałąm szczególnie krzywych ot lekko krzywa jedynka i dwójki. Ortodontka chciała mi zdejmować po półtora roku ale na moją prośbę mi przedłużyła. Na dole miałam i mam proste bez aparatu chociaż ortodontka namawiała mnie na dolny pod pretekstem krzywego zgryzu. Nie miałam kasy a poza tym zgryz mam dobry, to później ortodontka powiedziała ze jednak nie będzie konieczne. Może i chciała mnie naciągnąć. Ale aparatu nie noszę 3 lata i wiesz co, moja jedynka nadal się krzywi, wraca po prostu na swoje miejsce, mam taki pozycjoner ale nie jest to tak idealnie jak było w aparacie. Ortodontka ma rację że prosta to jest tylko sztuczna szczęka.

Gość co to znaczy że zęby
stabilzują sie pół roku??

Zdaje sobie sprawe ze zeby sa utrzymywane przez aparat-ja nie chce sciagac aparatu wczesniej (to moja ortodonka zaczela o tym mowic mimo krzywych zebow). A ty jak nie nosisz aparatu retencyjnego, to nie dziw sie ze zeby ci sie krzywia.

to czy ma sie krzywy zgryz czy nie jest w stanie stwierdzic tylko lekarz. czesto stomatolog kieruje do ortodonty bo sam nie jest w stanie postawic diagnozy. dol zaklada sie po to aby dopasowac go z gora wiec wcale nie jest dziwne, ze zeby po jakims czasie wracaja na swoje miejsce jesli nie maja tzw. trzymania. gora z dolem sie nie pokrywa i zeby wracaja na stare pozycje. po wyprostowaniu zebow i zgryzu, ustawia sie oba luki do siebie i od tego momentu powinna trwac stabilizacja, ktora nie powinna byc krotsza niz pol roku. co wiecej przed zdjeciem aparatu powinno by wykonane zdjecie,ktore ujawni czy na miejscach sa rowniez korzenie. jesli korzenie nie sa ustawione to aparatu nie wolno zdjac bo zeby wroca do poprzedniej pozycji. jesli masz watpliwosci co do kompetencji lekarza to idz na konsultacje do kogos innego. piszesz, ze wyrywalas osemki, powinnas jednak wiedziec, ze nie daja one zadnego dodatkowego miejsca w leczeniu i jesli mialas zeby poza lukiem, a teraz sa na swoim miejscu bez dodatkowych ekstrakcji to ekefty moga byc rozne.

i zeby na dole prawdopodobnie ci sie nie krzywia tylko zmieniaja pozycje co po roku leczenia jest zrozumiale. rok to zbyt krotko aby zeby byly juz na swoich ostatecznych miejscach.

Gość magmaamagma
nosiłam aparat retencyjny, ja to nazywam pozycjoner bo nakłada się to na zęby jest przezroczyste plastikowe przez półtora roku na noc zakładałam, jeszcze czasem jak zakładam to moja jedynka sie prostuje nawet w ciągu jednej nocy a jak nie nosze to znów sie krzywi. Ile mam jeszcze to nosić dwa lata aparat, półtora pozycjoner to w sumie 3,5 roku. Reszta zębów na miejscu tylko ta jedynkaaa. U ortodontki nie byłam ze dwa lata.

retencje powinno sie nosic conajmniej tyle co aparat. powinnas zapytac orto o stala retencje w takim przypadku. najczesciej zaklada sie ja na dolne zeby, ale czytalam, ze coraz czesciej nakleja sie ja na gore.

Gość gość
Jakbys chciala zmienic na jakiegos dobrego ortodonte to mogę polecic Ci tego z Wrocławia www.ortodontawroclaw.com.pl bardzo przyklada się do swojej pracy, a to najważniejsze!

Gość gość
A mój orto to powiedział nawet, że retencję nosi się dwa razy tyle, ile trwa leczenie...! Ja tam go słucham i co noc zakładam (na górę, bo na dole mam stałą retencję, myślę też o górze, bo orto twierdzi, że u mnie jest to możliwe) i nic mi się nie krzywi!

Gość Karolek19998
Witaj. Radziłabym zmienić ortodontę. Jeśli mamy jakieś wątpliwości, to są zazwyczaj słuszne. Ja miałem założony aparat źle, ale na szczęście trafiłem do dr Iwony Gnach-Olejniczak, z Wrocławia. Naprawiła moje zęby, serio. Nie wiem, co bym zrobił przez niekompetencję poprzedniego ortodonty:/

Gość gość
aparat zwtykle nosi sie dlugo, ale jesli uwazasz, ze Twoj ortodonta popelnij blad prawdz to u innego. ja mam dobra pania ortodonte: www.ortodontawroclaw.com.pl/ - zapisz sie na wizyte.

Gość gość
Ja poszukuję w Szczecinie sprawdzonego ortodonty dla dziecka. Mógłby ktoś polecić?

Gość gość
Ja mogę doradzić dra Sromko, przyjmuje koło Wyszyńskiego na ul. Panieńskiej w Froe (www.froe.pl). Niedługo minie rok jak zakładałam aparat i jestem bardzo zadowolona z efektu.

Gość gość
Ja zakładałam aparat w gabinecie www.bochinska.pl , nosiłam go przez 1.5 roku. Po tym czasie moje zęby wyglądają jak nowe i w końcu mogę się szczerze uśmiechać. A samoocena też znacznie wzrosła.

Gość gość
Też nosiłam aparat i to już jako dorosła osoba. Moim zdaniem warto inwestować w takie rzeczy, nawet jeśli to jest proces długotrwały. Mi udalo się znaleźć świetnego ortodontę w Katowicach http://www.ortodonta-katowice.eu/.

Gość SylwiaMłynson
Leczenie ortodontyczne to dość poważna sprawa!Warto trafić na prawdziwego specjalistę!Mnie aparat zakładala dr Iwona Gnach-Olejniczak z Unident Union Dental Spa we Wrocławiu i jestem bardzo zadowolona ze współpracy z panią doktor!Bardzo miła i sympatyczna mająca bardzo profesjonalne podejście do pacjenta!Wiele mi wytłumaczyła i dała kilka cennych wskazówek jak np.dbać o jamę ustną;)

Gość gość
Leczenie z którego korzystałam u http://kaiserziorkiewiczbeata.pl/ trwało ok 2 lat - tyle czasu nosiłam aparat stały. Jakoś ciężko mi uwierzyć w to, żebyś była oszukiwana przez ortodonte no ale jak wiadomo rozne rzeczy się dzieją. Nastepnym razem rob porzadne rozeznanie co do lekarza w okolicy, ja w Gdyni popytalam kogo trzeba i trafilam na profesjonalistow. :)

Gość gość
masakra z tego co czytam...ponieść koszty i niewygody leczenia i zostać z krzywym zgryzem?? nie do wiary..dla mnie to nie do przyjęcia, niekompetencja lekarza tu się kłania. Na szczęście ja nie musiałam i nie muszę borykać się z takimi dylematami. Jeśli ktoś szukałby sprawdzonego, kompetentnego i uczciwego stomatologa ortodonty w stolicy, to polecam gabinet dr Dominiki Romanik na Powiślu. Ja trafiłam do niej z polecenia, nie zawiodłam się, więc uważam, że warto przekazać dalej.

Gość gość
Gliwice, Częstochowska, VitaDent, dr Agnieszka Sitek - omijać gabinet szerokim łukiem. Szczerze nie polecam. Totalna niekompetencja oraz przedłużanie noszenia aparatu.

Gość Ola

Dlaczego odradzasz gabinet na Częstochowskiej w Gliwicach? Mogę poznać dokładniejszą opinię?